Belföld

2011.02.09. 15:52

H1N1: 44 éves férfi halt meg Zalaegerszegen (frissítve)

Immár Zalában is követelt halálos áldozatot az influenza járvány. Az elhunyt betegnél a virológiai vizsgálatok igazolták a H1N1 fertőzést. Eddig országosan tizenkét olyan halálesetet regisztráltak,amely influenzás megbetegedéssel hozható összefüggésbe.

Magyar Hajnalka

Információink szerint a 44 éves férfibeteg egy zalaegerszegi nagyvállalatnál dolgozott, s betegsége olyan gyors lefolyású volt, hogy kórházba kerülésekor még arra sem volt mód, hogy megtudják tőle, részesült-e védőoltásban.

Zala megyében a múlt héten meredeken emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Átlagosan 100.000 lakos közül 463-an betegedtek meg, az influenza aktivitása még mindig mérsékelt - adott tájékoztatást a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. 

Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében több mint 80 százalékkal emelkedett, Keszthely környékén pedig 40  százalékkal csökkent a betegszám. A betegek 46, százaléka 14 év alatti, 38,4 százaléka 15-34 év közötti fiatal felnőtt, 12,5 százaléka 35-59 év közötti,  2,6 százaléka 60 éven felüli volt.
Hárman kerültek kórházba, intenzív ellátásra 2 fő, gépi lélegeztetésre 1 fő szorult. 

A járványok egy általános iskolai, és egy óvodai közösséget érintettek.  

Az influenza járványügyi helyzete miatt a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban február 4.-től részleges látogatási tilalmat rendeltek el; az intenzív therápiás, szülészet- és nőgyógyászat, újszülött részleg, valamint a csecsemő-és gyermekosztályokon.

 

Tizenkét halálesetről tud az ÁNTSZ

Tizenkét olyan halálesetről értesült mostanáig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amely influenzás megbetegedéssel hozható összefüggésbe - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Csohán Ágnes tájékoztatása szerint a mostani influenzaszezon eddigi tizenkét áldozata közül kilenc betegnél az influenza H1N1 vírusának, háromnál pedig a B vírusnak a jelenlétét igazolták. Az áldozatok között egy öt éven aluli gyermek volt, hatan a 35-59 év közöttiek, öten pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartoztak.
   
A tizenkét ember közül nyolc - egy vagy több krónikus betegség miatt - az influenza szempontjából a fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott, így jogosultak lettek volna a térítésmentes védőoltásra, de nem voltak beoltva. Egy embernél nem találtak kockázati tényezőt, három esetben még nem zárultak le az erre irányuló vizsgálatok - mondta a főorvos.
   
Az OEK folyamatosan gyűjti az adatokat az influenzával összefüggésbe hozható halálesetekről. Csohán Ágnes hangsúlyozta: az adatgyűjtés célja az, hogy megállapítsák, Magyarországon mely lakosságcsoportok vannak a leginkább kitéve a súlyos, halálos kimenetelű influenza veszélyének.
   
A főorvos kitért arra: a halálesetek most közölt száma csak töredéke a ténylegesnek. Azt ugyanis, hogy hányan halnak meg egy influenzaszezonban, csak a későbbiekben - az úgynevezett többletmortalitásból (halandósági arányból) kiszámolva - lehet megállapítani.

 

Kapcsolódó cikkünk:
Teljes látogatási tilalom a megyei kórházban az influenzajárvány miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!