Belföld

2010.09.13. 08:08

A nyári időjárás alaposan betett a balatoni szezonnak

Kínálat és program akadt bőven, ám a szeszélyes időjárás alaposan betett az idei balatoni szezonnak. A turizmus minden szolgáltatója, résztvevője megszenvedte a vendégszámcsökkenést.

Horányi Árpád

HAJÓZÁS

Idén a vízi turizmust sem fogadta kegyeibe az időjárás.

– A szezonban 7-8 nap volt, amikor ki sem tudtunk menni a hajóinkkal, vagyis a bevételünk nulla volt. Ez egy száznapos szezont alapul véve, közel tízszázalékos veszteség – mondta dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. – Amúgy közepes szezont zártunk, a tavalyinál kevesebb vendégünk volt a hajókon és kompokon egyaránt. A zalai részen az átlagosnál kisebb volt a vendégszám-csökkenés, s észrevehetően kisebb volt a vendégek fizetőképessége is. Igaz, egyes programokkal egész jó eredményt értünk el.

Főként az esős napokon keresték a programokat, s érdeklődtek a lehetőségekről a Tourinform keszthelyi irodájában. Zámbóné Hajdu Andrea, az iroda vezetője elmondta: a forgalom összességében náluk is csökkenést mutat, ami jelzi: kevesebb volt a vendég.
– Keszthely a többi Balaton- parti településhez képest jó helyzetben van, hiszen a fürdőzésen kívül is akadnak látnivalók és rendezvények – tette hozzá. – Ezek felől sokan érdeklődtek, ahogy a környékbeli lehetőségekről, termálvizes fürdőkről is. Nem panaszkodott viszont a forgalomról Takács Zoltán, a Vadaskert étterem tulajdonosa.

Azt mondta, bár az időjárás rapszodikus, a vendégek száma hullámzó volt, elérték a tavalyi eredményt.
– A rossz idő miatt sokan keresték fel a termálfürdőket, s ott is étkeztek, ennek ellenére nem romlott a forgalmunk – fogalmazott. – Az üdülési csekkes fizetés majdnem duplájára nőtt, ami a magyarok számának növekedését mutatja. De több volt az osztrák vendég, s szép számmal érkeztek cseh és szlovák turisták is. 



STRANDOK

A Balatont elsősorban fürdőzésért veszik úti célba a turisták, ez is a fő oka annak, hogy a szezon rövid. A nyári vendégszám legjobban a fürdőzésre alkalmas napokon, a strandok látogatottságán mérhető le.

– A tavalyihoz képest összességében csökkent a strandjaink forgalma, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebb lett volna az ideérkező vendég – summázott Kindl György, a keszthelyi strandokat működtető Városüzemeltető Kft. marketing és kommunikációs igazgatója. – Voltak időszakok, amikor a napi forgalom 30 százalékos növekedéssel döntött meg tavalyi csúcsokat. Sajnos, a gyakori esőzés, a hirtelen lehűlések, a rendszerint hét végeken beköszöntött rossz idő miatt gyengült a szezon átlaga. Ha nincs ez a mostoha időjárás, a 3 strandunkon 10 százalék körüli növekedést értünk volna el. A kiesést ellensúlyozta, hogy a városi strand éjszaka is fizetőként működött. A vendéglátó egységek nyitva tartásával összhangban vezettük ezt be – tette hozzá Kindl György. – Erre azért került sor, mert igen problémás volt az éjszakai üzemi költségek vállalkozók közti megosztása. A strandolási napszakon túli belépők száma 48 ezer fő volt.

Gyenesdiáson topon volt idén a turizmus, ezt a következtetést több esztendő összehasonlításával vonta le Gál Lajos polgármester.
 – A település szálláshelyeinek foglaltságát, a vendéglátóhelyek forgalmát illetően nincsenek panaszok – mondta a polgármester. – Meggyőződésem, hogy ha az időjárás kedvezőbb, a strandjaink forgalma az utóbbi tíz év legjobb eredményét hozhatta volna. Minderre tekintettel, a tavalyihoz képest mutatkozott gyengülés sem ad okot a panaszra, ha hozzászámítjuk, hogy egy dinamikus növekedési folyamatban, az időjárás miatt következett ez be. A nyugat-balatoni összefogás, a térségmarketing munka eredményei itt vannak.


Seffer József, Vonyarcvashegy polgármestere elmondta: nagyobb arányban fogytak idén a napi strandbelépők, ami jelzi, hogy a vendégek rövid időre látogattak a fürdőhelyre. Sokan nem nyaralni, hanem kirándulni érkeztek, a időjáráshoz alkalmazkodva víkendeztek. A programok jó látogatottság mellett zajlottak.

A strandok forgalmának kétéves összehasonlításában Balatongyörökön mutatkozott a legkisebb különbség.

 – Átlagosnak mondható az idei szezonunk – summázott Kiss László Tibor polgármester, hozzátéve, hogy kedvezőbb időjárás esetén náluk a tavalyihoz képest most akár 20 százalékos növekedés is elérhető lett volna.

Szálláshelyek tekintetében leginkább a kempingek érezték a strandokhoz hasonlóan az időjárás következményeit.

 – Keszthelyen tartani tudtuk a tavalyi forgalmi szintet, Vonyarcvashegyen mérsékeltebb volt az idei foglalás – mondta Kisgyörgy Borbála, a Balatontourist két kempingjének vezetője. – A városiban mintegy 65 százalékban fordultak meg idén is a külföldi turisták, a községbeli kempingben a belföldi forgalom volt ilyen arányban jellemző. Október 3-án zárnak, érkezés már nincs, a kései vendégek is szedik a sátorfákat.

– Ide járunk 17 esztendeje, nyaranta 4-5 hetet töltünk a Balatonnál – mondta Klaus Schley német vendég, miközben feleségével már éppen csomagoltak. – Egyaránt volt részünk kánikulai és esős napokban. Hosszabb nyaraláson ez természetes, a pihenésben, kikapcsolódásban a rossz idő sem zavart bennünket. Horst Labude és felesége nevetve mondja: az időjárás miatt volt pár szörnyű napjuk.
– A lakókocsink már évek óta egész szezonban itt van, felváltva nyaral benne az egész család. Mindannyian fogtunk ki szép napsütéses és hűvös esős napokat – jegyezték meg.



SZÁLLODA

Keszthely legnagyobb szállodája idén új gazdával kezdte a szezont.

– Júniusban csupán 40 százalékos kihasználtsággal indult nálunk a nyári forgalom, júliusban és augusztusban tartottuk a 80 százalékot, ami megfelel az elvárás szintjének – jellemezte a foglaltságot Fazekas József György, ügyvezető igazgató. – A hatékony, rugalmas munkaszervezésre helyezve a hangsúlyt, biztosítani tudjuk a minőségi szolgáltatást és a gazdaságos működést. 


TURIZMUS - olvassa el kapcsolódó dossziénk cikkeit! KLIKK ide!

OLDALTÖRÉS: Bűnmegelőzés, vízi biztonság



BŰNMEGELŐZÉS, VÍZI BIZTONSÁG



BŰNMEGELŐZÉS, VÍZI BIZTONSÁG



BŰNMEGELŐZÉS, VÍZI BIZTONSÁG

A zalai Balaton-part közbiztonságának jellemzésében szlogenné vált, hogy Keszthely és környéke a legbiztonságosabb balatoni üdülőtérség. Igazolt szerepük van ebben a jó gyakorlat szerint működő bűnmegelőzési irodáknak, melyek idei tevékenységét az elkövetkezendő napokban értékelik. Nem kisebb súlyú a vízi biztonság sem – területi központban, vonyarcvashegyi telephellyel mélyvízi mentőszervezet működik. 


Szerintem (Sámel József jegyzete)
A szélsőségek nyarát hagytuk magunk mögött, volt kánikula, s jöttek-mentek a viharok, kiadós esőkkel és orkánszerű széllel. Sajnos utóbbi időjárási viszonyok kerültek túlsúlyba, s ez „derékba törte” a balatoni turisztikai szezont. Pedig a tó végre rendben van, jó a vízállása, kiváló a vízminősége, a strandok felkészültek, szolgáltatásaik egyre szélesebb körűek. Szóval, minden együtt volt, hogy jól alakuljon az idei nyár idegenforgalmi szempontból, a szezonbeli helyzetet azonban korántsem nevezhetjük felhőtlennek. Igaz ez az égboltra és a statisztikára egyaránt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!