Belföld

2016.01.07. 09:46

Erről tárgyal ma Cameron és Orbán

Budapestre érkezik ma munkalátogatásra David Cameron brit miniszterelnök, aki magyar kollégájával, Orbán Viktorral délután tárgyal.

A Magyar Idők szerdai számában megszólaltatott elemzők több ponton is egyezséget várnak David Cameron és Orbán Viktor találkozóján. Kiszelly Zoltán emlékeztetett arra, hogy mindkét kormányfő elveti az Európai Egyesült Államok koncepcióját, és helyette nemzetállami Európát szorgalmaz. Lánczi Tamás politológus szerint Magyarország érdekelt abban, hogy szövetségese legyen Nagy-Britanniának, és a találkozó inkább konszenzusosnak ígérkezik.

A Népszabadság azt írja, hogy a budapesti állomás az Európai Unió reformjáról döntő februári csúcsértekezletet megelőző brit diplomáciai körút része. Cameron és Orbán budapesti találkozójának kulcskérdése a az Európai Unió reformjára vonatkozó brit javaslatcsomag. A kezdeményezések egy része, például az eurózónán kívüli tagállamok bevonása a közös pénzzel kapcsolatos döntésekbe vagy a nemzeti hatáskörök bővítése nyilván egybeesik a magyar kormány szándékaival. A döntő az Egyesült Királyságban munkát vállaló uniós állampolgárok négyéves kizárása a szociális ellátásból. A brit javaslat legalább százezer magyart érint, akik a kérdésben nyilván támogatást várnak otthonról.

Lesz közös tájékoztató

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn azt közölte, hogy Orbán Viktor az Országházban fogadja David Cameront, majd a megbeszélések után közös sajtótájékoztatót tartanak a Parlament delegációs termében. Ezt követően Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja a brit miniszterelnököt.

A két miniszterelnök találkozója előtt a Jobbik felszólította Orbán Viktort, hogy lépjen szövetségre David Cameronnal Magyarország nemzeti szuverenitásának visszaszerzése érdekében.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy a Jobbik az Európai Unióban nem magyar nemzeti érdekeket, hanem idegen hatalmakat szolgál, miközben a kormány következetesen képviseli a nemzeti érdekeket Brüsszelben, a fejlesztéspolitikában, a gazdasági kérdésekben és a bevándorláspolitikában egyaránt.

Az LMP azt kérte Orbán Viktortól, hogy álljon ki a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekei mellett a csütörtöki tárgyaláson, érje el David Cameronnál, hogy a britek ne vonják meg a szociális juttatásokat.

Lezárnak utakat

David Cameron látogatása miatt szerda estétől a főváros több kerületében és a bevezető útszakaszokon is lezárások, korlátozások vannak érvényben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a delegáció közlekedése miatt az ideiglenes forgalomkorlátozások Budapest I., V., VI., XIV. és XV. kerületét érintik.

A két kormányfő legutóbb tavaly decemberben az EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett, Orbán Viktor ezt követően jelentette be, hogy David Cameron január 7-én Budapestre látogat.

Brit miniszterelnök legutóbb 2005-ben járt Budapesten, Tony Blair, az EU soros elnökségét betöltő Nagy-Britannia kormányfője az Európai Unió hétéves költségvetését jelentősen csökkentő brit javaslatról tárgyalt Magyarországon a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország miniszterelnökével, köztük Gyurcsány Ferenccel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!