Belföld

2015.11.19. 17:02

Somogybükkösd legnagyobb értéke a természeti környezet

Somogybükkösd (bb) – A zalai megyehatárhoz közeli somogyi kistelepülés polgármestere Zalából indult, ám immár 18. éve ő áll a település élén, ami azt bizonyítja: annyira elkötelezett a falu iránt, mintha itt született volna.

Benedek Bálint

A százfős falut a közeli, zalai Nemespátróból származó Győrfy Miklós irányítja már 18. éve.

Volt idő, amikor a községben négyszázan is éltek, ám mivel a fiatalok a közeli városokban próbáltak szerencsét, most az elöregedés jellemező a falura. Mivel a terület egyedi klímája kedvez a növénytermesztésnek, sokan foglalkoznak földműveléssel és állattartással, de jellemző a fenyőtermesztés is.

Somogybükkösd kétségtelenül legjellegzetesebb épülete a hajdani Perczel-kastély. Az egykori földesúri kúriában ma az önkormányzat és az orvosi rendelő kapott helyet, de itt működik a könyvtár, valamint a közösségi színtér is. A kastély 1,8 hektáros parkja 1985 óta természetvédelmi terület, melyben növényritkaságokat talál a látogató.

Két kilométeren építették ki a nyílt, mederlapburkolattal ellátott csapadékvíz-elvezető csatornákat, mutatja a polgármester. Ez is kell ahhoz, hogy a falunak rendezett képe legyen
Fotó: Gergely Szilárd

– Szeretnénk, ha a település a környező falvakhoz hasonlóan dinamikusan fejlődne – szögezte le Győrfy Miklós. – Ennek érdekében néhány éve sikerrel szerepeltünk a Somogybükkösd bel- és külterületi vízrendezése pályázaton. A támogatott projekt keretében a meglévő vízelvezető rendszer sajátosságainak figyelembe vételével két kilométer hosszan kiépítettük a nyílt, mederlap burkolattal ellátott csapadékvíz elvezető csatornákat. A nem megfelelő szintben elhelyezett, valamint szűk keresztmetszetű kapubejárókat és átereszeket is felújítottuk 15 millió forintból.

A szennyvízberuházásba a jelentős önrész miatt eddig nem vágott bele az apró Somogybükkösd, ám jövőre pályáznak a megvalósításra. Ezen kívül égető probléma oldódott meg azzal, hogy saját és pályázati forrásból a temető ravatalozóját, a parkolót és a sírkert járdáit is felújították.

– Az elmúlt évben 6 millió forintból frissültek fel a járdák – mesélte Győrfy Miklós. – A második ütem megvalósítására sajnos, nem nyertünk pénzt, pedig bíztunk benne, hiszen a falu több pontján még mindig siralmas állapotban vannak a járdák. A küzdelmet nem adjuk fel, ha lesz rá pályázat, biztosan indulunk rajta.

A polgármester kitartása figyelemre méltó, hiszen legutóbb a Nemzeti Művelődési Intézethez nyújtott be pályázatot. A település éke, a Perczel-kastély állagának megóvása lenne a céljuk. Bízik benne, hogy a turisztikai értékeket meg tudják őrizni, hiszen aki most idelátogat, rögtön beleszeret a tájba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!