Belföld

2015.09.15. 12:45

Elutasították a haragosai közé kézigránátot hajító férfi perújítási kérelmét

Szeged - Elutasította a Szegedi Ítélőtábla kedden annak a törökszentmiklósi férfinak a perújítási kérelmét, aki 2005 nyarán egy kézigránátot hajított a haragosai közé, ezzel egy ember halálát okozva. A vádlottat a debreceni táblabíróság életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta.

Az ügy tárgyalása idején szökésben lévő vádlottat a Debreceni Ítélőtábla jogerősen több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt marasztalta el. A jogszabályok alapján a tárgyalást követően elfogott férfi kérhette ügyének újratárgyalását, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírája a vádlott kérését elutasító végzés indoklása során kifejtette, a jogerős ítélet ellen csak abban az esetben lehet perújítást sikeresen kezdeményezni, ha időközben olyan új tény, bizonyíték került elő, amely alapvetően befolyásolhatja az ügy elbírálását. A Szegedi Ítélőtábla azonban ilyet nem talált.

Két, Törökszentmiklóson lakó család között évek óta ellenséges volt a viszony. Egy 2005. július 16-i eset miatt a vádlott és több rokona ellen társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt eljárás indult, két férfi előzetes letartóztatásba is került.

2005. augusztus 24-én újra összeszólalkoztak a két család tagjai. Délutánra a vádlott apjának házánál húszan gyűltek össze, mert számítottak arra, hogy a haragosaik megtámadják őket. A vádlott már a júliusi eset után kézigránátokat és lőfegyvereket szerzett be azért, hogy hatékonyan tudjanak védekezni egy esetleges támadás ellen.

Délután öt óra körül a másik család tagjai - szintén mintegy húsz ember - ütő-, szúró- és vágóeszközöket magukhoz véve a házhoz értek. A csoport tagjai durván szidalmazták és megöléssel fenyegették a bent lévőket, kapával beverték két, ott parkoló autó üvegeit és gáz-riasztófegyverrel lövéseket adtak le.

Az udvaron tartózkodók csúzlikkal és a tárgyakat visszadobálva válaszoltak a támadásra, majd egyikük a levegőbe lőtt. A fegyver hangjára a kinti csoport tagjai hátrálni kezdtek, ekkor a vádlott és egy rokona kilépett az utcára, mindketten a tömeg felé lőttek. A vádlott ezt követően előrefutva egy kézigránátot dobott a mintegy 40 méter távolságban menekülő tömeg irányába. A gránát felrobbant, és a szétrepülő repeszdarabok egy ember halálát okozták, valamint 14 ember szenvedett súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket.

A jogerős ítélet szerint a jelenleg 45 éves férfi a legkorábban harminc év után bocsátható feltételes szabadságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!