Belföld

2015.08.02. 12:48

Várható időjárás hétfő estig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Az ország északi és középső tájain jellemzően felhős lesz az ég, több órás napsütésre elsősorban a Dunántúl délnyugati-déli részein és az Alföldön számíthatunk. Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett azonban az ország legnagyobb részén már több órás napsütésre számíthatunk. Összességében vasárnap és hétfőn is többfelé várható zápor, zivatar, néhol - vasárnap főként a Dunántúl középső és keleti részein, hétfőn az ország középső harmadában - heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. Emellett vasárnap estig az ország középső harmadában esőre is számítani kell. Csapadékra a legkisebb esély a Tiszántúlon van. Vasárnap napközben a keleti szél még több helyen megélénkül, egyébként a változó irányú szél jellemzően mérsékelt marad. Erős, viharos széllökések azonban zivatarok környezetében előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között valószínű, nyugaton lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 33 fok között alakul, keleten lesz a melegebb.

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünkön igazi forróság már csak Albániában és Görögországban, valamint a Kaszpi-tenger mentén van; ezeken a tájakon emelkedik 35 fok fölé a délutáni órákra a hőmérséklet. Európa déli és középső területeinek időjárását egy hatalmas anticiklon alakítja, ugyanakkor az Alpok és a Kárpát-medence fölé magassági teknő helyeződik. Emiatt errefelé felhősebb az idő, és több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Ciklon csak a Norvég-tenger és az Ural felett örvénylik, emiatt az Atlanti-óceán partvidékén és Európa keleti határain is több helyen fordul elő csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően a sokéves átlag körül alakul, ugyanakkor Németországban több helyen mérnek 26, 28 fokot is, míg Olaszország északi vidékein mindössze 15, 20 fok van. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását a már említett magassági teknő alakítja; többfelé várható zápor, zivatar.

Megyei előrejelzések

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!