Belföld

2015.04.10. 17:13

Hévízi szaktudást kér Sharm el Sheik - Befektetési lehetőségekről is tájékozódtak

Hévíz – Egyiptomi üzletemberek érkeztek pénteken a fürdővárosba. A Sharm el Sheik-i vendégek a turizmus és a gyógyászat területén kívánnak együttműködni Hévízzel.

Varga Lívia

A delegációt Papp Gábor polgármester fogadta a városházán, majd prezentációjában bemutatta Hévízt, a térséget és annak turisztikai, gyógyászati, kulturális és egyéb szabadidős kínálatát, továbbá a gyógytavat, ami iránt élénken érdeklődtek az üzletemberek. A városvezető elmondta: Hévízen körülbelül 12 ezer vendégágy van, ebből mintegy 5 ezer 3-4-5 csillagos szállodákban, a többi pedig magánszállásokon. A hotelek, tette hozzá, 80-85 százalékos kihasználtsággal működnek, s a magas kategóriájú szálláshelyek iránt egyre nagyobb az igény. Az egyiptomi üzletemberek élénken érdeklődtek a szállodaipari befektetések iránt.

Papp Gábor szólt Hévíz kiterjedt nemzetközi kapcsolatiról is, s elmondta: tavaly a világ több mint ötven országából érkeztek a fürdővárosba turisták. Ezt követően Hévíz és térsége befektetési lehetőségeiről tájékoztatta az üzletembereket, bemutatva több, üzemeltetőre váró és felújításra szoruló szállodát, valamint beruházóra váró területet. Mint fogalmazott: a szállodaiparban 2 milliótól 85 millió euróig terjednek a befektetési lehetőségek.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője a repteret mutatta be a delegációnak, a megbeszélésen ugyanis részt vett Shereen Tahseen, az EgyptAir légitársaság magyarországi vezetője is, akit a Hévíz-Balaton Airport cargo és charter lehetőségei érdekeltek.

Papp Gábor elmondta: jövő héten Magyarország és Egyiptom kormánya turisztikai együttműködést köt, amelyben Hévíz kiemelt szerepet kaphat, a távoli országban elsősorban a zalai település szakértelmére számítanak majd. A Hévízre látogató delegáció tagja volt Mohamed Wagih is, aki, Sharm el Sheik gyógyvízforrásának tulajdonosaként, annak fejlesztéséhez kért szakmai segítséget a zalai fürdővárostól.

Waleed Fawzy Elsebaio, a Dél-Sínai tartomány kabinetfőnöke pedig azt szorgalmazta, hogy Sharm el Sheik és Hévíz indítson közös marketingakciókat. Megjegyezte: a kétfajta gyógyvíz akár ki is egészíthetné egymást, s így közös csomagokat értékesíthetnének a gyógyulni, pihenni vágyók számára. Az együttműködés alapja a Hévíz-Balaton Airport lehetne.

Intenzíven érdeklődnek Hévíz iránt és a fürdőváros szakértelmére számítanak. Shereen Tahseen, Mohamed Wagih, Waleed Fawzy Elsebaio, Papp Gábor, Kepli József János és Benkő Attila. Fotó: Péter B. Árpád

A hévízi látogatást megelőzően, e hét közepén Papp Gábor és Kepli József János alpolgármester Budapesten tárgyalt az egyiptomi delegációt vezető Khaled Fouda tábornokkal, a Dél-Sínai tartomány kormányzójával, Sharm el Sheik polgármesterével, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására látogatott hazánkba. A vendégeket a budapesti egyiptomi nagykövetségen fogadták, a programon részt vett a hazánkba delegált szaúdi, marokkói, kuvaiti és egyiptomi nagykövet, s Hévíz jelenléte sem volt kérdés, hiszen a Sínai-félsziget legnagyobb városával, Sharm el Sheikkel 2013-ban kötöttek testvérvárosi együttműködést, így a városvezetők jelenlétét a tábornok kiemelten fontosnak tartotta, különösen, hogy halaszthatatlan üzleti ügyei miatt ezúttal nem tudott Hévízre látogatni. Azt viszont a tárgyalások során leszögezte: Sharm el Sheik feltétlenül számít Hévíz gyógyturizmusban és gyógyászatban elért szakmai tapasztalataira és bízik abban, hogy a közeljövőben a város vezetőségét, valamint egy orvosokból, szállodaipari szakemberekből és vízügyi mérnökökből álló szakmai delegációt fogadhatnak városukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!