Belföld

2015.04.29. 15:22

Csaknem 1,2 milliárd forintot kér az FM az Illatos úti veszélyes hulladék ártalmatlanítására

Az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - tájékoztatta a szaktárca szerdán az MTI-t.

A Budapesti Vegyiművek telephelyén az évek során felhalmozott veszélyes hulladék környezeti kockázatának megszüntetése érdekében gyors és hatékony állami beavatkozásra van szükség - jelezte közleményében a minisztérium.

A helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében ezzel együtt szükség van arra is, hogy az érintett terület állami felelősségi körbe kerüljön. A kormány ezért megvizsgálja, hogy a felszámolási eljárást milyen módon lehet minél előbb lezárni, szükség esetén törvénymódosítással - hangsúlyozta az FM.

A felszámolási eljárás mielőbbi lezárására azért van szükség, hogy állami felelősségi körbe lehessen vonni a területet, és a kármentesítés is mielőbb megtörténhessen - összegezte közleményében a szaktárca.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelye 2015. április 29-én. A telephelyen felhalmozott veszélyeshulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé a Földművelésügyi Minisztérium (FM). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán azt mondta, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet a Budapesti Vegyiműveknél (BVM).

Az államtitkár kitért arra: a céget 1993-ban privatizálták, 2000-től tulajdonosi szerkezete folyamatosan változik, és a társaság 2007 óta felszámolás alatt áll. A vállalathoz több telephely is tartozik Budapesten és a fővároson kívül is, de  jellemző, hogy valamennyi környezeti kárral terhelt. A BVM főbb termékei között szerepelt a klór, a kénsav, a hypo, de enyvek, műtrágyák és különféle ásványi sók, valamint növényvédőszerek is.

Az államtitkár úgy vélekedett: a felszámolási eljárás végén sem lesz arra pénz, hogy az Illatos úton a környezeti károkat felszámolják, ezért az államnak is szerepet kell vállalnia ebben.

Orbán Viktor segítő szándékát fejezte ki az Illatos úti veszélyes hulladék ügyében

A miniszterelnök segítő szándékát fejezte ki szerdán Budapesten újságírók előtt az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanításával kapcsolatban.

"Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni" - mondta Orbán Viktor a IX. kerületi Illatos úti környezetszennyezésről.

A kormányfőt egy szoboravatási programja után Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője állította meg, a környezetszennyezésre utaló táblával a kezében. Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktort, intézkedjen annak érdekében, hogy a súlyos helyzet minél hamarabb megoldódjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!