Belföld

2015.04.07. 13:40

A nyári Balaton jeges finomsága

Balaton - Hamarosan kiderül, milyen lesz a Balaton fagyija. A Balatoni Regionális TDM Szövetség április 10-ig várja a a kézműves fagylaltot készítők receptjeit.

Keszey Ágnes

Hamarosan kiderül, milyen lesz a Balaton fagyija. A Balatoni Regionális TDM Szövetség április 10-ig  várja a a kézműves fagylaltot készítők receptjeit.

A nyári, balatoni hangulathoz a lángos mellett a fagyi is hozzátartozik. Ezért a Balatoni Regionális Turisztikai TDM Szövetség idén is meghirdeti a Balaton fagyija versenyt.

– Célunk a klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

A tavalyi győztes a pezsgős, marcipános szamócafagylalt, a Balatoni randevú volt. Idén is olyan ötleteket várunk, melyek köthetőek a tóhoz, a régióhoz. Van néhány megkötés: a hagyományos alapanyagokat a tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot, tojást – vagy más emulgeálót – használni kell, növényi tejszínt viszont nem lehet hozzáadni. Szeretnénk, ha a készítők kerülnék az aromák használatát, vagy csak természetes aromával ízesítenék a fagyit, melyet csak ehető anyagokkal lehet díszíteni - mondta el a verseny szabályait érdeklődésünkre Fekete Tamás, a szervezet alelnöke.

A zsűri végiglátogatja majd a nevező fagyizókat és végigkóstolja a fagyikat: a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, valamint az ízek harmóniáját pontozzák, előnyben részesítik majd a helyi termékek, alapanyagok felhasználását. A Balaton fagyija receptet nyilvánossá kell tenni, hogy bármelyik cukrászda, fagyizó kínálhassa majd a vendégeknek május 1-től. A győztes - idén először – vándorserleget is kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!