Belföld

2013.05.07. 17:44

Az elvekkel nincs gond

Kevés hatásuk van a mindennapi életre, de kommunikációs szempontból fontosak azok a társadalmi problémákat feszegető tanácskozások, amelyeken a miniszterelnök is kifejti kormánya álláspontját.

Horváth A. Attila

A Zsidó Világkongresszuson elmondott beszéd (emlékezetes: zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben) biztosan javított Magyarország megítélésén, és hasonló gesztusértéke lehet (bár inkább idehaza, mintsem a nemzetközi porondon) a keddi Cigányügyi Egyeztető Tanácsban elhangzottaknak is. Mert ki ne értene egyet azzal, hogy a romák felzárkóztatásának alapfeltétele az iskoláztatás, a kisebbséghez tartozóknak pedig nagyobb részt kell vállalniuk a magyar gazdaság erősítéséből? Más kérdés, hogy a Start munkaprogram (azaz a közfoglalkoztatás) mennyiben alkalmas erre, s hogy milyen eszköze van a kormánynak félmillió szegény ember életminőségének gyors javítására; ez is szerepel ugyanis a vállalások között. Az elvekkel tehát nincs baj, Orbán Viktor kétségkívül a békés együttélés elkötelezettje. A romaintegráció sikere azonban nem a konferenciatermekben dől el, s a napi tapasztalat azt mutatja: a "való világban" rengeteg anomália vár megoldásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!