Belföld

2013.04.09. 08:18

Országos ár- és belvízhelyzet

Jelenleg 2402 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, a védekezésben az elmúlt 24 órában több mint 2700-an vettek részt, a munkálatok napi költsége mintegy 74,3 millió forint.

MTI

13:39 Több mint 2400 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban

Jelenleg 2402 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, a védekezésben az elmúlt 24 órában több mint 2700-an vettek részt, a munkálatok napi költsége mintegy 74,3 millió forint - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden az MTI-vel.

Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjének külföldi területein nem esett, hazai területén is csak elszórtan volt kisebb csapadék, így folytatódott az árhullám levonulása, és az előrejelzések szerint a következő napokban is ez várható. Az ország nyugati és középső területein már mindenhol az apadás jellemző, a keleti területeken pedig az alsó szakaszaikon áradnak a folyók.

A Rába nagy részén megszűnt az elsőfokú készültség, egyes szakaszain azonban, ahol helyreállítási munkálatokat végeznek, még fennmarad. A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon még jelentősebb az árhullám, mindkét folyón az alsó szakaszokon tart a tetőzés. A Kaposnál nagyon lassú az apadás üteme. A Zalán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az észak-magyarországi mellékfolyók közül az Ipolyon megszűnt a készültség.

A Tisza Záhony alatti szakaszain áradás, felette lassú apadás tapasztalható. Dombrád és Szolnok között többnyire másodfokú, alatta és felette elsőfokú készültségi szintek vannak érvényben. Várhatóan Szolnok térségében is rövidesen másodfokú fölé emelkedik a készültség, Tokaj alatt pedig a hét közepéig több helyen is eléri a harmadfokot.

A Kraszna felső részén már apadás jellemző, viszont az alsó szakaszán még lassan árad a folyó, ott a vízállásnak megfelelően harmadfokú készültség van érvényben.

A Lónyay-főcsatorna árad, a Tisza tiszaberceli tetőzését követően szerdán várhatóan ott is megkezdődik az apadás.

A Bodrogon tartósan sok víz folyik le, Sárospataknál már megindult a lassú apadás, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje is emeli a folyó vízszintjét. Jelenleg másodfokú készültségi szint van érvényben.

A Takta a kesznyéteni árvízkapu lezárása miatt visszaduzzadt, ráadásul a Sajó-torkolati vízállás is magas, ezért a másodfokú készültségi szintet továbbra is fenntartják. A Sajó apad, a folyó teljes hosszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zagyván is folytatódik az apadás, már csak az alsó szakaszán van elsőfokú árvízvédelmi készültség érvényben.

A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán továbbra is árad, mindenhol harmadfokú a készültség.

A Körösök vízrendszerében jelentős árhullám vonul le, csaknem mindenhol apadás tapasztalható. A Berettyón a felső szakaszon, Berettyóújfalunál folytatódik az apadás.

A Sebes-Körös harmadfokú árhulláma Körösladánynál a reggeli órákban tetőzött. A Fekete-, Fehér- és a Kettős-Körösön folyatódik az apadás. A Hármas-Körös folyamatosan árad, a harmadfokú készültségi szintet várhatóan 50-100 centiméterrel haladja meg. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a szarvasi vízmércén a 2006-os és az 1970-es adatok után a harmadik legmagasabb tetőzés várható csütörtökön, 870 centiméterrel.

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon nem esett az eső, napsütéses idő volt, így 212 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület. A legtöbb terület Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében van víz alatt.

Tizenkét vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 82-n van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú és 25 szakaszon harmadfokú a készültség.

11:27 Emelték a védelmi készültséget a Tisza középső szakaszán

A Tisza áradása miatt a Tisza-tó menti védvonalakon kedd reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó középső szakaszán a vízszint emelkedésével a hullámtéri öblözetek folyamatosan töltődnek fel vízzel, emiatt Szolnoknál átmenetileg lelassult az áradás üteme - közölte Horváth Béla, a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Szolnoknál a Tiszán kedden az esti órákban 750 centiméter körüli vízállás várható, a tetőzés 870 centiméteres értéken április 18-19-én következik be.

A mellékfolyók közül a Hármas-Körös tovább árad, Szarvasnál kedden 868 centimétert mutatott a vízmérce, ez 68 centiméterrel magasabb a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 8 méteres szintnél. A tetőzést a Körös esetében Szarvasnál 9 méter körül április 11-12-re teszik a szakemberek.

A szintén áradó Hortobágy-Berettyó esetében tovább folytatódik vizének átvezetése a Nagykunsági-főcsatornán keresztül a Hármas-Körösbe. Hétfőn 725 ezer köbméter vizet vezettek ki tehermentesítéséért.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget 115, másodfokút 180, míg első fokút 645 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 650 ember dolgozott.

A nappali felmelegedés és a szeles idő hatására a Közép-Tisza vidékén kedden 1400 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 39 500 hektár áll víz alatt. Ebből mintegy 12 850 hektár vetés és 9700 hektár szántó. Az elmúlt 24 órában 44 torkolati szivattyútelep és 21 mobil szivattyú több mint 4,8 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvíz elleni védekezésben 240 ember vett részt.

Jelenleg hét belvízvédelmi szakaszon másodfokú, míg a Hortobágy-Berettyó mentén lévő 3 belvízvédelmi szakaszon - karcagi, kisújszállási és mezőtúri - továbbra is harmadfokú a készültség.

A belterületi elöntések miatt 17 települési önkormányzat védekezik folyamatosan a térségben.

10:25 TIVIZIG: árad a Tisza, apad a Berettyó

A Tisza Tiszafüred és Rakamaz között tovább árad, másodfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani. A Berettyó folyó felső szakasza viszont apad, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ezért kedden másodról elsőfokúra csökkentette a készültséget - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Hozzátette: a Berettyó a torkolatnál is tetőzött, Szeghalomnál kedd reggel 577 centiméter volt a vízállás, továbbra is harmadfokú a készültség.

Szintén a legmagasabb, harmadfokú a védelmi készültség a Hortobágy-Berettyón, ahol Borznál ma reggel 405 centiméter volt a vízállás, ez 33 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől - ismertette Bara Sándor.

Tájékoztatása szerint egy nap alatt 650 hektárral csökkent az elöntött terület a TIVIZIG működési területén: jelenleg összesen 35 200 hektár föld áll víz alatt, amelynek csaknem fele szántóföld, illetve vetésterület.

Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszán védekezik: harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó, illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú készültséget tartanak fenn a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-kati-éri, a Kösely-felső, illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon - tájékoztatott a védelemvezető.

10:16 Kis mértékben nőtt a belvizes terület az Alsó-Tisza-vidékén

Kis mértékben, 41 ezer hektárra emelkedett az elmúlt 24 órában a belvíz borította terület nagysága az Alsó-Tisza-vidékén – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság kedden az MTI-t.

Kozák Péter védelemvezető közölte, az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négy szakaszán másod-, két belvízvédelmi szakaszán pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. A harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A belvízi védekezésben az igazgatóság több mint négyszáz munkatársa vett részt.

A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulatnál harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés, a többi társulatnál első- és másodfokú készültség van. Kömpöcön, Kunszentmártonban, Mindszenten, Székkutason és Újszentivánon másodfokú, öt településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen – tudatta a szakember.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén 216,792 kilométeren – a Tiszán és a Maros torkolati szakaszán - első-, 22,813 kilométeren – a Hármas-Körös alsó szakaszán –, 21,1 kilométeren – a folyó öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Az igazgatóság csaknem kétszáz emberrel vesz részt az árvízvédekezésben, figyelő szolgálatot látnak el, és végrehajtják az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!