Belföld

2013.04.14. 11:26

Országos ár- és belvízhelyzet

Jelenleg 2065 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, a kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében pedig 179 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület országszerte.

MTI

19:00 Szivattyúzással védik több Tisza menti településen az épületeket a szivárgó és fakadó vizek ellen

Az emelkedő tiszai vízállások miatt esetlegesen kialakuló árvízi jelenségek bevédésére is felkészültek a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakemberei, így többek között tiszaburai műemlék templomnál, Szolnokon a Gutenberg téri lakóházaknál illetve Tószegen lovardánál.

A Tisza magas vízállásakor rendre visszatérő gond, hogy Tiszaburán a műemlék templomban és környékén a folyóhoz való közelség miatt feltör a víz. A 2000. évben bekövetkezett árvíz során például a templombelsőben a padozatig ért a víz - emlékeztetett Nagy Réka, a Kötivizig sajtóreferense. Tájékoztatása szerint a 2010-es árhullámoknál szivattyúzással már sikerült szárazon tartani a templomot, és most is ezt szeretnék elérni a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat közreműködésével.

Gáncs Kristóf, a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-nek vasárnap elmondta: a szivattyúkat hétfőn telepítik a templomhoz, és a tervek szerint egy hétig üzemeltetik a gépeket önkénteseikkel a műemlék épület megvédéséért. Munkájukat mindenki segítheti a 1353-as adományvonal felhívásával - tette hozzá.

Szolnokon a Tisza és a Zagyva találkozásánál fekvő Gutenberg tér lakóházainál az úgynevezett drénszivárgó gyűjtőaknákhoz már kitelepítették a szivattyúkat, ezen helyszínen a tervek szerint hétfőn kezdik el a szivárgó és fakadó vizek gépi átemelését.

Tószegen a lovarda mögött korábban a gazdák kérésére elbontott ideiglenes töltés helyén mintegy 80 centiméter magasságú nyúlgát építését kezdik meg a szakemberek a várható vízállás miatt és a hullámverés elleni védelem érdekében.

 

15:10 Összesen 2065 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban

Jelenleg 2065 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, a kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében pedig 179 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület országszerte - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel vasárnap.

Elsőfokú védekezés van 477 kilométeren: a Tiszán Szabolcsveresmart és Dombrád között, illetve Szeged és a déli országhatár között, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Kettős Körös, a Maros, a Zala alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain.

Másodfokú védekezés 937 kilométeren van, a Kraszna, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Dombrád és Kisköre, illetve Csongrád és Szeged közötti szakaszán, a Bodrog, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásaiban, a Kettős-Körös, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes Körös alsó szakaszán és a Hármas Körös felső szakaszán.

Harmadfokú védekezést 651 kilométeren folytatnak, így a Takta, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyó, valamint a Hármas-Körös alsó és középső szakaszán.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint a Balaton vízállása 118 centiméter, az elmúlt egy napban 1 centimétert emelkedett a vízszint. A Velencei tó vízállása 161 centiméter.

A védekezésben az elmúlt 24 órában 2810 vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 97,9 millió forint volt - írták.

A belvízhelyzet kapcsán közölték, hogy az ország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem volt. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.

A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 179 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 82 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, ahol 30 ezer hektár felett van az elöntés, de 18 ezer hektár felett van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Békés megyében is csökkent az elöntött terület nagysága, jelenleg 16 ezer hektár.

A közlemény szerint 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 18 szakaszon elsőfokú, 54 szakaszon másodfokú, 9 szakaszon pedig harmadfokú.

 

14:00 Csökken a belvíz, megszűnt az árvízvédelmi készültség a Fehér- és a Fekete-Körösön

Folyamatosan csökken a belvízzel borított területek nagysága a Körösök mentén, a folyók apadnak, megszűnt az árvízvédelmi készültség a Fehér- és a Fekete-Körösön - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t vasárnap.

Bak Sándor elmondta: az elmúlt 48 órában 17 700 hektárról 15 770 hektárra csökkent a vízzel elöntött terület. Az igazgatósághoz tartozó tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben másodfokú készültség van érvényben, egy belvízvédelmi szakaszon elsőfokú.

Megszűnt a készültség a Fekete- és Fehér-Körösön, a folyókon román területen lesznek visszaáradások, amelyek a magyarországi szakaszokon az apadás kismértékű lassulását okozzák.

Az árvízvédelmi készültség elsőfokú a Kettős-Körösön, másodfokú a Hármas-Körös felső szakaszán, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón. A hidrológiai helyzetre tekintettel jelenleg harmadfokú készültség van érvényben a Hármas-Körös alsó szakaszán.

Az igazgatósághoz tartozó összesen 340 kilométer hosszú védvonalból jelenleg 260 kilométer hosszú szakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 65 kilométeren, másodfokú 124 kilométeren, és elsőfokú 71 kilométeren.

A Tiszán érkező árhullám miatt a Körösök alsó szakaszán másodfokú szint fölötti vízállások várhatóan még a következő héten is fennmaradnak - tette hozzá az igazgató.

 

13:30 Apadás a Körösökön és a Hortobágy-Berettyón, megszűnt a szivattyúzási kényszer

A Körösök és a Hortobágy-Berettyó folyamatos apadása miatt megnyílt a mezőtúri árvízkapu, így a Hortobágy-Berettyó vize immár akadálytalanul folyik a Hármas-Körösbe, amelynek köszönhetően a szivattyúzással leállhattak a védekezők - közölte Csibrán Zoltán védelemvezető-helyettes, a szolnoki központú Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A Tisza nagy árhulláma vasárnap tetőzik Tiszadorogma térségében, az előző nap azonban a Felső-Tiszán helyenként 15 milliméter meghaladó csapadék hullott, ami újabb árhullámot indított el - jellemezte a tiszai helyzetet a szakember.

Tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán mindenütt áradás figyelhető meg, Szolnoknál vasárnap reggel 819 centiméter mutatott a vízmérce, az itteni tetőzést 870 centiméteres értéken április 18-19-re várják. A Közép-Tiszán, a harmadfokú készültség elrendelésével fokozott figyelőszolgálatot látnak el, az árvíz elleni védekezésben több mint 1000 ember vesz részt. A védelmi töltések mentén egyre több helyen tapasztalható talpszivárgás, nő a fakadóvizes területek nagysága, ugyanakkor beavatkozásra eddig nem volt szükség.

A Hármas-Körösön az apadás mértéke a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt csökkent, Szarvas térségében napi 12-15, Kunszentmárton térségében napi 5-8 centiméter között várható.

A Kötivizig továbbra is összesen 645 kilométer hosszú védvonalszakaszon, illetve a Hanyi-Tiszasülyi és Nagykunsági árvízi tározók védvonalain tart fenn árvízvédelmi készültséget. Ebből harmadfokú a védekezési szint több mint 490 kilométeren a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcagtól a mezőtúri Árvízkapuig, a Hármas-Körös jobb partján, az Árvízkaputól Csongrádig, valamint a Tiszán Kisköre és Csongrád között. A szolnoki önkormányzat a kezelésében lévő védvonalakon szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

Csibrán Zoltán emlékeztetett rá, hogy szombattól a harmadfokú készültséggel érintett töltésszakaszokon tilos gépjárművel közlekedni. Nagyrév térségében ezt a tilalmat megszegték, ezért a Kötivizig feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon.

A kedvező időjárásban a Közép-Tisza vidékén egy nap alatt 1950 hektárral csökkent az elöntés mértéke, jelenleg 31 ezer 200 hektár áll belvíz alatt. Ebből mintegy 10 ezer 100 hektár vetés, 7300 hektár szántó. Az elmúlt 24 órában 42 torkolati szivattyútelep és 25 darab mobil szivattyú közel 3,6 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvíz ellen szombaton 239 ember védekezett, köztük 105 szivattyútelepi gépész.

Varga Béla megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta: a belvíz ellen védekező települések esetében is sokat javult a helyzet, már kevesebb emberre és eszközre van szükség. Az önkormányzatok eddig belvízkár miatt több vis maior igényre tettek bejelentést, a becsült kár eddig 108 millió forint körül mozog.

 

12:15 Megkezdték a nagyiváni tározó leürítését

Megkezdte a nagyiváni tározó ürítését vasárnap a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

A mezőtúri árvízkapu szombati nyitása után lassan megindult a vízszintek csökkenése a Hortobágy-Berettyón. Ennek mértéke már lehetővé teszi, hogy a nagyiváni tározó ürítését is megkezdjék. A lezárt ágotai vészelzárónál annyi betétgerendát emelnek ki, hogy irányítottan, 10 köbméter víz jusson át rajta másodpercenként - ismertette a részleteket a TIVIZIG igazgatója.

Bara Sándor tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség.

A Berettyó tovább apad: a folyó felső szakaszán első, a torkolatnál másodfokú a készültség.

A Tisza is apad, Tokajnál vasárnap reggel 777 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között - mondta Bara Sándor.

Egy nap alatt mintegy kétezer hektárral csökkent az elöntött terület a TIVIZIG működési területén. Jelenleg összesen 31 400 hektár áll víz alatt, amelyből 6 650 hektár vetés, 7 450 hektár szántó, 11 600 hektár rét és legelő - ismertette a védelemvezető.

Elmondta azt is: mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekeznek, négy szakaszon a legmagasabb, harmadfokú, a többin másodfokú a védelmi készültség.

Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet folyamatosan, naponta több mint 3,5 millió köbméter vízmennyiséget emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba.

 

11:15 Csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Az elmúlt néhány naphoz hasonlóan tovább csökkent a belvízzel borított területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a folyó áradásának üteme is mérséklődött, a mellékfolyókon azonban kisebb árhullámok indultak el – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság vasárnap az MTI-t.

Kozák Péter védelemvezető közölte, az igazgatóság területén 33 100 hektárt borít belvíz, ez az érték néhány napja a 40 ezer hektárt is meghaladta.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) egy belvízvédelmi szakaszon harmad-, öt belvízvédelmi szakaszon másod-, két belvízvédelmi szakaszon pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett működik, a berendezések szombaton 3,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Négy önkormányzatnál folyik belvízi védekezés, Székkutason másod-, Kisteleken, Kunszentmártonban, Tiszaszigeten elsőfokú készültség mellett – közölte az ATI-VIZIG igazgatója.

Az Alsó-Tiszán még a Hármas-Körös és a Maros – az előző árhullámok levonulásából adódó – vízhozam csökkenése határozza meg a vízállások alakulását, az áradás intenzitása mérséklődött, Szegednél a vízállás – a másodfokú készültség szintje alatt – stagnál. A Felső-Tiszán, a Körösökön és a Maroson azonban kisebb árhullámok indultak el. ATI-VIZIG működési területén 78 kilométeren első, 153,5 kilométeren másod, 21 kilométeren – a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van – tudatta a szakember.

 

11:00 Újra árad a Tisza a felső szakaszán

Az eső miatt újra árad a Tisza a felső szakaszán, ukrajnai részétől egészen Vásárosnaményig - közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap az MTI-vel.

Bodnár Gáspár igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában Kárpátalján 9, a Tisza mellékfolyóinak romániai vízgyűjtő területén 4, míg a hazai körzetben átlagosan 3 milliméter eső esett.

A folyó Vásárosnaményig terjedő szakaszán ismét emelkedik a vízszint, alatta viszont folytatódik az apadás. Nagyhalász és Gávavencsellő között már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is mérsékelhették, így elsőfokú a készenlét Szabolcsveresmarttól Gávavencsellőig.

A Kraszna és a Lónyay-főcsatorna is apad, ott viszont még indokolt a II. fokú készültség fenntartása - jegyezte meg Bodnár Gáspár, hozzátéve, hogy a Szamos és a Túr mentén nincs készenlét.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság 541 kilométer hosszú, elsőrendű árvízvédelmi vonalán jelenleg 81 kilométeren elsőfokú, 127 kilométeren másodfokú készültséget tart 353 szakember, akik részt vesznek a belvíz elleni védekezésben is.

A szombatihoz képest a belvíz által elöntött terület 24 000-ről 18 300 hektárra csökkent Szabolcsban, amelyből 6200 hektár vetés és szántóföld. Az utóbbi 24 órában a folyamatosan működő 13 szivattyútelep gépei 1,6 millió köbméter belvizet emeltek át a határrészekről a folyókba és a csatornákba.

A védelmi készenléten azonban nem változtattak, a Nyírségben és a Kraszna bal parti területein elsőfokú, míg Felső-Szabolcsban és a Szamos-Kraszna-közben továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség.

A vízügyi igazgatóság mellett három vízgazdálkodási társulat, a nyírségi, a felső-szabolcsi és az Ecsedi-láp-Kraszna-balparti ugyancsak másodfokú belvízvédelmi készenlét keretében védekezik a megyében, 9 szivattyútelepet üzemeltetve. Továbbá hat szabolcsi településen másodfokú, egyen pedig elsőfokú készültség keretében védekeznek az érintett önkormányzatok is.

Bodnár Gáspár kiemelte: a meteorológiai előrejelzése szerint a következő három napban nem kell jelentős csapadékra számítani a Felső-Tisza vízgyűjtőjében, így remélhetőleg folytatódik az árhullámok levonulása, és kevesebb lesz a belvíz által elöntött terület is Szabolcsban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!