Belföld

2013.03.20. 13:07

Ciprusi viharfelhők a Dunaferr fölött

Ciprus az egyik legkedveltebb offshore célpont a hazai vállalkozások körében, az ottani bankbetétekre kivetett illeték azonban gyökeresen megváltoztatná ezt a paradicsomi helyzetet. Az Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Magyarországon 1500 cég köthető a szigetországhoz. E lista szerin közülük az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. a legjelentősebb, amelynek tulajdonosa a Nicosia városában bejegyzett STEELHOLD LIMITED.

Klecska Ernő

Az Opten adatai szerint Magyarországon jelenleg 4500 vállalat tulajdonosi szerkezetében találunk klasszikus értelemben vett offshore tulajdonosokat. A nemzetközi adóoptimalizálás az Európai Unión belül a tõke szabad áramlásának előírása miatt legális, az offshore társaságok alapítása nem ütközik törvénybe, illetve a magánszemélyek külföldi cégben realizált személyi jövedelme ugyanúgy adóköteles.

A 2011-es beszámolók alapján a legnagyobb ciprusi érdekeltségű hazai cég az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt., a Hungary-Meat Élelmiszeripari Termelő Kft. és az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. volt. Az első tíz között van a West End Beruházó és Kereskedelmi Zrt., a Bonbonetti Choco Édesipari Kft., a Duna Kongresszus Ingatlanfejlesztő Kft. és az EXPERT Kereskedelmi és Informatikai Zrt. A 2011-ben Magyarországon bejelentett ciprusi érdekeltségű vállalatok több mint 800 milliárd forint árbevételt produkáltak. Kétharmaduk adózás előtti eredménye negatív volt, így adófizetésük összességében sem érte el a hárommilliárd forintot. Személyi jellegű ráfordításuk közel 80 milliárd forint volt, amelynek jelentős részét befizették az államkincstárba.

Ha a ciprusi kormány elfogadja az új illetékekre tett javaslatot, az 1500 magyar érdekeltségû ciprusi vállalat kint lévõ pénzeszközeinek akár 9,9 százalékát is elveszítheti egyik napról a másikra. Ez várhatóan a ciprusi offshore cégek számának jelentõs csökkenéséhez vezet, ám kétségünk sem lehet afelõl, hogy ezeknek a tõkemozgásoknak továbbra sem hazánk lesz az elsõdleges célpontja – állítja az Opten.

Ciprusi érdekeltségû magyar cégek összesített mérlegadatai (ezer forint)* (Forrás: Opten)

Árbevétel 839 130 188

Mérleg szerinti eredmény -102 965 927

Pénzeszközök 68 495 892

Adó elõtti eredmény -85 773 476

Adózás utáni eredmény -88 590 869

Eredmény utáni adókötelezettség 2 817 393

Személyi ráfordítás 77 823 873

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!