Belföld

2012.09.18. 05:18

Új év, új hitellehetőség

Zalaegerszeg - Éjfélkor lejárt az első félévi Diákhitel-igénylés határideje; azok a hallgatók, akik kérték a kölcsönt, október 15-ig megkaphatják az első részletet. Most mutatkozik be "élesben" az új rendszer.

Horváth A. Attila

Az új tanévben elérhetővé vált ugyanis a kizárólag képzési díj kiegyenlítésére használható Diákhitel2, amelyet az állami finanszírozású felsőoktatási keretszámok meghirdetésekor jelentett be a kabinet, kompenzálandó az "ingyenes" helyek számának jelentős csökkentését. Emellett megmaradt a hagyományos Diákhitel1, amelyet továbbra is szabad felhasználású kölcsönként vehetnek fel a hallgatók, ám ebben a rendszerben is változásokat hozott a tanév.

A Diákhitel Központ tájékoztatója szerint ez utóbbi hitelt az állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges képzésre felvett hallgatók is igényelhetik, legfeljebb 35 éves korukig (a korábbi 40 év helyett). A törlesztést pedig a tanulmányok befejezése után, legkésőbb 35 éves korban kell elkezdeni, akkor is, ha az adósnak nincs munkaviszonya. Mindhárom képzési formában félévenként 250 ezer forint igényelhető a Diákhitel1 keretében, a Diákhitel2-nél azonban nincs felső limit: akkora kölcsönt kaphat a hallgató, amekkorából a képzési költségeit finanszírozni tudja. Állami kamattámogatás is jár a Diákhitel2-höz, így a hallgatókat csupán évi 2 százalékos kamat terheli, míg a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata évi 8 százalék. A visszafizetendő összeg az adósok jövedelmétől függ: ennek 6-8 százaléka (Diákhitel1), illetve 4-11 százaléka (Diákhitel2) lehet a havi törlesztőrészlet.

Megpróbáltuk felmérni, hogy a megyeszékhelyen a hallgatók mekkora része igényelte az új tanévben valamelyik diákhitel-konstrukciót, de - mint megtudtuk - konkrét adatokkal a felsőoktatási intézmények nem rendelkeznek. Ennek oka az, hogy az igénylés elektronikusan működik, az adatlapokat pedig a pénzintézetekben, postákon is le lehet adni, nem csak a főiskolákon, egyetemeken. Némi fogódzóhoz azért sikerült hozzájutnunk: a BGF Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg Tanulmányi és Oktatásszervezési Hivatalának vezetője, Horváth László arról tájékoztatott, hogy a múlt héten még kevesen igényelték a Diákhitel2-t, de az arányokat tekintve így is az  idén felvett önköltséges hallgatók közel 30 százaléka élt a lehetőséggel. A tavalyi kimutatások szerint pedig a Diákhitel1-et a hallgatók mintegy 20 százaléka vette igénybe. Horváth László hozzátette: bár ez utóbbi szabad felhasználású hitel, tudomásuk szerint a diákok zöme a képzéssel kapcsolatos kiadásokra (például lakhatásra, jegyzetvásárlásra, utazásra) használta fel a kölcsönt.

Ami az országos adatokat illeti, azokról a Diákhitel Központ vezetője, Bugár Csaba számolt be múlt heti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az augusztus 15-től elérhető Diákhitel2-t több mint 5 ezer, a Diákhitel1-et pedig több mint 4 ezer hallgató igényelte szeptember 6-ig. A központ az idén felvett költségtérítéses hallgatók harmadára, körülbelül 8 ezer igénylőre számít, ez 3 milliárd forint kiadást jelent.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!