Belföld

2012.09.24. 12:31

Megkezdődött a vörösiszap-per, rendkívüli a sajtóérdeklődés

Rendkívüli médiaérdeklődés mellett hétfőn reggel megkezdődött vörösiszap-büntetőügy tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

Halmos György

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én bekövetkezett, tíz áldozatot követelő gátszakadás ügyében az ügyészség január végén emelt vádat többek között halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás miatt.

A rendkívüli sajtóérdeklődés miatt a média képviselői a tárgyalást külön teremben, kivetítőn keresztül követhetik, a fotósok és az operatőrök a tárgyalóteremben lehetnek.

A vádirat szerint 2010. október 4-én 12 óra 5 és 12 óra 10 perc között szakadt át a 10-es kazetta északnyugati oldala, Kolontárt és Devecsert 920 ezer köbméter lúgos víz és 850 ezer köbméter vörösiszap öntötte el. Az ügyészség szerint a Mal Zrt. illetékesei későn értesítették a hatóságokat, Bakonyi Zoltán a helyszínen a vörösiszap hatásairól nem a valóságnak megfelelő tájékoztatást adott.

Az ügyész részletesen ismertette a 15 vádlott tevékenységi körét, munkaköri leírásukat, felelősségi körüket.

Forrás és friss részletek itt: naplo-online.hu!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!