Belföld

2012.04.03. 08:13

Nyáron jöhet az egységes taxitarifa?

A főváros csütörtökön ismerteti a taxis érdekképviseletek vezetőivel az ágazattal kapcsolatos stratégiát - közölte Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a Napi Gazdasággal, amely szerint nyáron elfogadhatja a főváros a taxirendeletet.

MTI

A lap keddi számában azt írta: a szakma a mostani nappali maximumon rögzített kilométerdíjat kívánja elérni, a szigorúbb ellenőrzésektől és feltételektől pedig a piac tisztulását várják.

A Napi szerint a kompromisszum része lehet, hogy a személyszállítók nyitottak az egységes budapesti taxisarculat megteremtésére is, ami első körben az egyforma taxitáblák bevezetését jelentené az autókon.

A tervek szerint a 240 forintos kilométerdíj minden napszakban érvényes lenne, illetve eltűnne a különbség a telefonos rendelés és az utcai leintés tarifája között.

Vitézy: több feltételnek kell teljesülnie az egységes taxitarifához

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint több feltételnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy bevezethető legyen a budapesti a taxiszolgáltatásban az egységes tarifarendszer.

Vitézy Dávid az MTI-nek azt mondta, ahhoz, hogy az egységes árakat be lehessen vezetni, először Budapestnek törvényben kell megadni a jogot arra, hogy rendeletet alkothasson a taxiközlekedés szabályozására, az autók életkorára, környezetvédelmi besorolására, méretére, formatervére vonatkozóan. Ezt követően a fővárosnak olyan új szabályozást kell elfogadnia, amelyben szigorítják a budapesti taxikkal szembeni műszaki (jármű életkor és méret), környezetvédelmi elvárásokat, egyúttal egységes arculatot adnak a taxiknak. Ennek teljes körű bevezetése több évet vesz igénybe - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!