Belföld

2012.04.04. 13:47

A Jobbik Morvait és Fürt jelöli államfőnek

Morvai Krisztinát, a párt európai parlamenti képviselőjét és Für Lajos volt országgyűlési képviselőt jelöli a Jobbik a köztársasági elnöki posztra - jelentette be Vona Gábor a párt szerdai elnökségi ülését követően.

MTI

    Az ellenzéki párt elnöke és frakcióvezetője bejelentette azt is: arra kérik Orbán Viktort és a kormánypártokat, hogy "legyenek nagyvonalúak" és ne egy "újabb kegyeltjüket" válasszák meg államfőnek, hanem tegyék lehetővé a többes jelölést az új államfő megválasztásakor és ne rendeljenek el kötelező szavazást sem a képviselőik között. A többes jelölés érdekében Vona Gábor még szerdán hárompárti egyeztetést kezdeményez a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőivel.    

Vona Gábor ismertette, hogy a Jobbik három szempontot vett figyelembe a jelöltjei kiválasztásakor: álljanak pártpolitikai keretek fölött, legyenek közéletileg feddhetetlenek és a "valódi nemzeti sorskérdések" iránt legyen bennük kellő szándék az aktivitásra. A Jobbik elnöke szerint ugyanis a hétfőn lemondott Schmitt Pál, "azon kívül, hogy mindent aláírt, amit elé raktak, semmilyen érdemi saját gondolattal nem állt elő", fakó és színtelen volt a munkája, semmilyen véleménye nem volt a fontos nemzeti ügyekben.    

Morvai Krisztinával és Für Lajossal kapcsolatban Vona Gábor hangsúlyozta: mindketten voltak már korábban is államfőjelöltek, mindketten egyetemi tanárok és rendben van a doktorijuk, egyikük sem tagja a Jobbiknak, nemzeti elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen és mindketten hitelesek civilként és közéleti szereplőként is.    

Vona Gábor hozzátette: bár az államfőjelöléshez 78 országgyűlési képviselő támogatása szükséges, a "Jobbikban fel sem merült", hogy leüljenek a többi ellenzéki párttal és közös neveken gondolkozzanak. Ezzel szemben a Jobbik elnöksége olyan jelölteket keresett, akik a kormánypárti képviselőkön és a kormánypártok szimpatizánsain belül számíthatnak támogatókra.    

A Jobbik elnöke leszögezte: pártja továbbra is kiáll a köztársasági elnök közvetlen választásának szükségessége mellett. Emlékeztetett arra is, hogy a 2005-ös államfőválasztás kapcsán még ellenzékben Orbán Viktor országos szimpátiaszavazást kezdeményezett a jelöltekről.    

Ennek mintájára Vona Gábor azt szeretné, ha a mostani jelöltekről is lehetne például internetes szimpátiaszavazást tartani.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!