Belföld

2012.03.25. 14:40

Muskátlik vagy emberéletek?

A tűzoltóság már az év elejétől komoly, esetenként akár több millió forintos büntetéseket is kiszabhat azokra a társasházakra, melyek lépcsőházaiban a menekülési útvonalat veszélyes tárgyakkal barikádozzák el. Egy virágcserép természetesen nem akadály, de az ezek tárolására is szolgáló virágtartók, babakocsik, kerékpárok és egyéb a lakásban feleslegessé vált kacatok tűz esetén a sűrű füstben sérüléseket is okozhatnak a menteni induló lánglovagoknak.

MTI


A szigorú szabályok hallatán több nagykanizsai társasházban is megkezdték a takarítást a lakók. Mint azt az egyik Berzsenyi utcai lépcsőházban az idős lakástulajdonosok elárulták: elfogadják és maximálisan megértik a hatóság döntését, ám ettől függetlenül sajnálják, hogy eltűnnek a növények, melyek ezidáig eltakarták az öreg ház hibáit és élettel töltötték meg a szürke lépcsőházakat.

- Teljesen nem csupaszítanám le a folyosót, de ha nincs más választás, ám legyen - mondta a nyugdíjas Szentgyörgyi Leventéné. - Zavart, hogy el kellett pakolnunk a muskátlikat, ezért néhány művirágot tettem ki a helyükre.

A közvetlen szomszédban lakó, Balázs Imrénének több cserepes növénye is volt a lépcsőházban, melyekből néhánynak a lakásban keresett helyet, ami viszont nem fért el azt a fia vitte ki a hegyre. Az idős asszonynak nem volt szíve kidobni a növényeket, így néhányat még el is ajándékozott.

- Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - ezzel a közmondással indította mondandóját Ágoston István. - Ha ne adj' Isten lángra kapna valamelyik lakás, talán nem a növényeket kell büntetni, hanem a menekülési útvonalakat lehetne egyértelműsíteni.

Az idős férfi eljátszott a gondolattal, mi lenne, ha négyemeletes háznak a földszintjén keletkezne tűz, hiszen akkor csak a tetőre lehetne menekülni. Szerinte az amerikai példához hasonlóan hazánkban is jól működhetne a külső leengedhető tűzlétra, melyet a házak homlokzatára erősítettek fel ezzel könnyítve a menekülést.

Kiss Ernőné több nagykanizsai társasház közös képviselője is úgy gondolja, a lakók belátták, hogy a tűzoltóságnak igaza van. Persze tartanak a pénzbírságtól, így inkább összefogtak és a fiatalok az időseknek segítve kitisztították a lépcsőházakat.

- Eljutottunk oda, hogy a polcok és a virágtartók kiürültek, ha azokat lecsavarozzák, akkor már minden szabályos lesz - tette hozzá Kiss Ernőné. - Láttam olyan megoldást is, hogy a tulajdonosok az erkélyre költöztették át a virágaikat, s ott fóliával takarták le, megóvva ezeket a fagyoktól. Ezt a módszert talán megjegyzik és majd a következő télen is alkalmazzák.

Szentes Gábor egy lakóközösségeket tömörítő internetes portál üzemeltetője egy másik érdekes problémára hívta fel a figyelmet. Tavasszal sokan lakásfelújításba fognak, s ilyenkor gyakran az útban lévő bútorok, komplett szekrénysorok kerülnek ki a folyósokra, akadályozva a normál közlekedést is.

- A festésnél még össze lehet húzni a szoba közepére a szekrényeket, de a járólapcserénél elég sokan az egyszerűség kedvéért inkább kiteszik azokat a lépcsőházba - mondta Szentes Gábor, aki ugyancsak társasházban él. - Ha egy lépcsőházban 16 lakással számolunk, az is közel negyven embert jelent, abba már ne is gondoljunk bele, mi történne, ha ilyen extrán leterhelt folyosón kellene menekülniük.

A televízióból értesült először a tűzoltók szigorú szabályozásról a kanizsai Zemplén utca egyik tízemeletesének lakója, Szabó Lászlóné, Ili. A hír hallatán a hölgy gyorsan végigjárta a lépcsőházat, s a szomszédokkal nagy egyetértésben pillanatok alatt pontot tettek az ügy végére.

- A cserepes virágokat elajándékoztuk, a lomokat pedig kiselejteztük, a bicikliket a tárolóba tettük - mesélte Szabóné. - Mint kiderült a liftből kilépve a folyosó előtti ajtókat sem lehet ezután bezárni, igyekszünk ezt az eddig automatikus mozdulatot is elfelejteni.

A többi tízemeletesben is hasonló problémákkal küzdenek, Bognár Mária házmester 65 lakásos házában az ajtók elé kirakott kerékpárok okozzák a legnagyobb gondot. Az 1983 óta ott élő Balogh Györgyné ajtaja előtt két szánkó és két gyermek kerékpár parkolt.

- A szánkók ittmaradtak, de a fiam hamarosan elviszi azokat a garázsba, a bicikliket ideiglenesen támasztottuk le - mondta Balogh Györgyné, aki még a beszélgetés közben mindent bepakolt a lakásba. - Érthető a törvény, hiszen az emberélet mindennél többet ér, ezzel nem szabad vitába szállni.

 


A kétkerekűjüket sokan féltették - szinte minden emeleten találtunk  letámasztva egyet. Takács Antal a bejárati ajtaja mellett kapásból kettőt őrzött, de mint azt a férfi kijelentette: a lakásba nem tolja be, a tárolóból pedig eltűnnek. Egyébként Antal is értesült már a törvényről, így valószínűleg kénytelen lesz kompromisszumot kötni, s a majd a tárolóban lelakatolni a bringákat.

Néhány emelettel lejjebb Király Józsefné szárítóállványa akadályozhatná a tűzoltásban a szakembereket. Az alig egy kilogrammos fém szárító ugyan első látásra nem tűnik borzasztó ellenségnek, ám a nagy kavarodásban eldőlve gátolhatná a mentést.

- Most is csak teljesen véletlenül maradt kint, de többet nem tárolom a lépcsőházban - így Király Józsefné. - Az emberélet nem múlhat egy buta figyelmetlenségen, jobb a megelőzés, bár a büntetés mértékét kissé túlzónak tartom. S, ahogy hallottam nincs türelmi idő, azonnal kiállítják a csekket.

Az ebben a lépcsőházban élő Gémesi Andrea 1,5 szobás lakása mellett két babakocsi, egy műanyag, lábbal hajtós gyermekmotor és számos virág is tornyosult.

- Szigorú szabályozás és azonnali pénzbüntetés? - kérdezett vissza elkerekedett szemekkel az édesanya. - Semmit nem hallottam róla, értem is a problémát, de nem tudok mit kezdeni vele. Ha bepakolom a lakásba a kocsikat, akkor nekünk ki kellene jönnünk. A drága babakocsikat pedig nem teszem be a tárolóban, mert ott megrongálnák, vagy csak "simán" eltolnák.

Arra a kérdésre, mi lesz, hogyha megbüntetik? Csak annyit felelt: a bírságot ebben a gazdasági helyzetben biztosan nem tudnák kifizetni.

A Zemplén utca másik lépcsőházában Kocsis István házmester véleménye szerint minden tároló befogadó képessége véges. Náluk szerencsére sikerült egy plusz helyiséget kialakítani, így biztonsággal lehet tárolni a kerékpáron kívül akár babakocsikat is. Ezzel az egyik lakó, Csuha József is egyetértett, aki lift ide vagy oda, semmi pénzért nem vinné fel a folyósóra a bringáját.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 282011. (IX. 6.) BM rendelet 592. paragrafusa (1) kimondja: A kétszintesnél magasabb és tíznél több lakást (üdülőegységet) magában foglaló lakóegységnél (üdülőegységnél) az épület tulajdonosa, kezelője, közös képviselője, intézőbizottság elnöke, használója írásban köteles kidolgozni az épületre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat, előírásokat. A lakók riasztásának, a menekülésnek a lehetséges módozatait, a felszerelt tűzvédelmi eszközök használatára vonatkozó előírásokat, valamint köteles gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!