Belföld

2012.03.07. 12:18

Médiatanács: eddig 70 rádió költségei csökkentek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának díjreformja által az év elejéig hetven rádió költségei csökkentek, további hatvan frekvencia pedig hasonló feltételekkel vár szerződésre - közölte a hatóság szóvivői irodája szerdán az MTI-vel.

MTI

A tájékoztatás szerint a megváltozott díjfeltételek eredményeként több mint 75 millió forint marad a pénzügyi terhekkel küszködő helyi rádióknál.
   
Az új díjcsökkentő és arányosító struktúrának köszönhetően a Magyarországon kereskedelmi jelleggel működő 80 kisebb rádió közül 2012-től 70 fizet kevesebbet, mint korábban. Tíz szolgáltatónál nem változtak a feltételek.
   
Az újítás rádiónként évente több millió forintos megtakarítást jelenthet, de akár meghaladhatja a 10 millió forintot is. Az egyik kecskeméti frekvencián például idén 11 millió helyett évi 3 millió forintért sugározhat a szolgáltató, Nyíregyházán pedig mindössze 3,5 millió forintot kell fizetnie annak a rádiónak, amelyiknek tavaly még közel 20 milliót kellett áldoznia a frekvencia birtoklásáért. 

Mint írják, az új díjszámítási módszer igazságos és arányos: figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, a vételkörzetben élők számát és vásárlóerejét is.
   
Ugyanez a díjszámítási elv érvényesül annál a 2012-ben lejárt mintegy 60 frekvenciánál is, amelynek pályázati hasznosítását a médiatanács elindította.
   
"A médiatanács gazdasági eszközökkel is képes támogatni a média sokszínűségét" - olvasható a hatóság közleményében. Közlésük szerint a helyi rádiózás stabil gazdasági feltételeit teremtette meg a médiatanács 2011-ben az arányos díjrendszer bevezetésével, segítve a helyi kereskedelmi rádiózás fennmaradását, az új szereplők piacra lépését. A reform bevezetésének kiemelt célja volt, hogy az új díjszámítási mód minden rádió számára egyenlő esélyeket biztosítson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!