Belföld

2012.03.29. 06:50

Elszállították a Károlyi-szobrot a Kossuth térről

Elszállították csütörtök kora reggel a Károlyi-szobrot a budapesti Kossuth Lajos térről - közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre program vezetője az MTI-vel.

MTI

A programvezető elmondta: a szobrot a tér felújítása miatt esedékes régészeti munkák megkezdése miatt kellett elszállítani. Az alkotást egy műhelybe vitték, ahol restaurálják, majd ezt követően Siófokon állítják fel.

Wachsler Tamás az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy csak április közepe után lesz világos, kerül-e valamilyen alkotás a szobor helyére.

Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy már a szobor felett lévő ívet bontják a munkások.

Az MSZP aktivistái, akik őrséget vállaltak a szobor mellett, most is a helyszínen vannak. Egyikük, Patek Gábor kispesti helyi képviselő közölte: demonstrálni fognak, hogy tiltakozzanak a szobor elbontása ellen.

Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. A siófoki képviselő-testület február 23-án már elvi döntést hozott a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még határoznia kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza.

Siófok polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: a Balaton-parti város testülete az egyetlen jobbikos képviselő kivételével, egységesen szavazta meg a Károlyi-szobor befogadásáról szóló elvi nyilatkozatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!