Belföld

2011.12.01. 19:00

A KDNP meggondolta magát: mégse legyen törvényes az iskolai bántalmazás

Kapcsolódó módosító javaslatot nyújtott be az új köznevelési törvényhez a kereszténydemokrata Michl József, a kormánypárti politikus pontosítva az eredeti indítványában szereplő megfogalmazást rögzíti, hogy "a lelki és érzelmi bántalmazás és erőszak elítélésének megfogalmazása is szükséges a törvény szövegében".

MTI

A gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben - olvasható a KDNP-s politikus kapcsolódó javaslatában.

A kormánypárti politikus korábban módosító indítvánnyal törölte volna az eredeti javaslat azon pontját, hogy a gyermek és tanuló nem vethető alá  testi fenyítésnek és kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó büntetésnek, vagy bánásmódnak. Annyit szerepeltetett volna, hogy a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben.

A módosító indítványt élesen bírálta és annak visszavonását szorgalmazta az MSZP. Kormos Kata közleményében azt írta, hogy ezt még a Kádár-rendszer utolsó évtizedeinek oktatáspolitikájában is elutasították, ez már Rákosi, vagy még inkább Horthy szellemiségét hozná vissza az iskolákba.

Kapcsolódó módosító indítványában a kormánypárti politikus szerepelteti a korábban elhagyni javasolt mondatot, és rögzíti, hogy a gyermek, a tanuló személyiségének védelme érdekében nem engedhető meg a lelki és szellemi terror; az egészségügyi állapotának veszélyeztetése; a vele szemben gyakorolt szóbeli erőszak, a kigúnyolás, az önbecsülésének megsértése. Kitért a kommunikációs és infokommunikációs lelki és szellemi hátrányos befolyásolásra, a szexuális bántalmazás, zaklatás, erőszakra, a hitbéli és vallásos meggyőződésének kicsúfolására, minősítése és megsértésére, alapvető érzelmi igényeinek és szükségleteinek megtagadására, az igaztalan gyanúsítása és természetesen a gyermekkel szembeni szeretetlenségre.     

"Az elfogadhatatlan fizikai erőszak és a testi bántalmazások elleni mindenki számára kötelező fellépés mellett az élet teljessége iránti tisztelet kiemeléseként megerősíti a javaslatom, hogy a lelki és érzelmi bántalmazás és erőszak elitélésének megfogalmazása is szükséges a törvény szövegébe" - írta, hozzátéve: feltétlenül szükséges, hogy ez a külön védelem minden gyermeket megillessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!