Belföld

2011.11.28. 17:36

Kevesebb uniós pénz

Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár szerint az Európai Bizottság "nagyon is tudatosan úgy állította össze" a 2014-2020 közötti uniós költségvetésre tett javaslatát, hogy "minél nehezebb legyen egyben tartani az egyes érdekcsoportokat".

MTI

Az államtitkár az Európa-politikai kormányzati honlapnak (eu.kormany.hu) hétfőn adott interjújában kifejtette, fontos, hogy az Általános Ügyek Tanácsának november 15-i ülésén sikerült egységet mutatnia az erős kohéziós politikában leginkább érdekelt 13 tagállamnak, hiszen "a nettó befizető országok igen egyszerű és érthető üzenetével szemben elengedhetetlen volt a határozott, egységes fellépés". A kohéziós politika támogatói Magyarországot kérték fel a közös álláspont bemutatására, így Martonyi János külügyminiszter beszélt a tizenhárom tagállam nevében - idézte fel.

Mint mondta, az érdemi alkufolyamat még nem indult el a következő többéves költségvetési keretről, valószínűleg a jövő év első felében esedékes dán soros EU-elnökség alatt veszi kezdetét.

"Megkötjük a szükséges szövetségeket és alkukat, és ígérhetem, hogy nem feltett kézzel futunk ki a pályára" - hangoztatta. Úgy vélte, ezért is fontos, hogy minél tovább egyben tartsák az úgynevezett kohézió barátai csoportban részt vevő országokat, emellett pedig alapvető fontosságú a visegrádi együttműködés is. "Csak így van esélyünk megvédeni a kohéziós politikát" - közölte.

Győri Enikő úgy fogalmazott, néhány tagállamban vannak problémák a kohéziós források felhasználásával, ezért hatásos kommunikációra van szükség a kohéziós politikáról, mert rengeteg olyan projekt van, amely "egyrészt tényleges európai hozzáadott értéket képvisel", másrészt komoly hatással van az adott térség és az ott élők életére.

Rámutatott, a költségvetés két legnagyobb kiadási tétele a kohéziós és az agrárfejezet, és a bizottság ezekkel kapcsolatban irányozott elő a jelenleginél kisebb összegeket, míg a többi - ezeknél nagyságrenddel kisebb - fejezet esetében általában szinten tartás vagy némi növekedés figyelhető meg. Az agrárpénzek csökkentési szándéka ellentétes a magyar érdekekkel, ugyanakkor a közvetlen kifizetések arányosabb és igazságosabb elosztását támogatja Magyarország, mert jelenleg óriási különbségek vannak a tagállamok között - mondta.

Megjegyezte, az agrártámogatások másik forrása a vidékfejlesztés, ennek csökkentését ellenzi Budapest. Az agrárbüdzsét nem fenyegeti akkora veszély, mint a kohéziós politikát, mert erős támogatói vannak a nagy tagállamok között is - tette hozzá.

Győri Enikő szerint a kisebb kiadási fejezeteknél a növekedés (például migráció, külkapcsolatok) az Európát ért új kihívások fényében indokolható, de nem azon az áron, hogy a legfontosabb hagyományos közös politikák jelentős veszteségeket szenvedjenek el.

A kohézió barátai informális csoport azokat a tagállamokat tömöríti, amelyek fontosnak tartják, hogy a kohéziós politika az EU 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretében is a versenyképesség megőrzésének fontos eszköze maradjon. A kohéziópolitikában érdekelt országok ad hoc csoportjának 13 rendes tagja van: a tíz új tagállam, továbbá Spanyolország, Görögország és Portugália, és megfigyelőként vesz részt Olaszország, Finnország, Írország, valamint Belgium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!