Belföld

2011.08.29. 12:30

Tankönyvosztás - akár be is csengethetnek

Van olyan iskola, hol még gazdátlanul hevernek a tankönyvek az asztalokon, ám a legtöbb helyen már átvették, s talán már be is kötötték azokat a lelkes tanévkezdő diákok.

Horváth Viktória

Gellénházán tehát már a múlt hét végén megkezdődött a tankönyvosztás, melynek menetéről Baksáné Pungor Zsuzsannát, az iskola pedagógusát és a felsősök tankönyvfelelősét kérdeztük.

- A hozzánk járó diákok több mint fele támogatásban részesül. Tartós könyvállományunk is nagy segítség, hiszen így ki lehet kölcsönözni a szükséges köteteket a könyvtárból.

Az elsős zalaegerszegi kisdiákoknak az önkormányzat teljes mértékben átvállalja a tankönyvek költségeit. Felsőbb évfolyamon 2001 óta kapnak segítséget a tankönyvvásárláshoz azok, akik nappali rendszerben tanulnak és/vagy tartósan betegek, vagy valamilyen fogyatékosságuk van, három- vagy többgyerekes családban élnek, esetleg nagykorúak, de saját jogukon iskoláztatási támogatásra jogosultak. Ám a támogatás nem a teljes összegre vonatkozik, a mértéke személyenként 10-12 ezer forint.

Az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta, minden évben augusztusban 20-a után érkeznek hozzájuk a megrendelt tankönyvek.

- A szülők a tanévnyitón tudják meg, hogy pontosan mennyit kell fizetniük, s az első tanítási napra kell behozni a pénzt, általában ekkor kapja meg a diák is a könyveket - tudtuk meg Czigány Lászlótól. Ettől persze lehetnek eltérések. Vannak például osztályok, ahol a szülők kérésére előbb van osztás, mivel az első napra már szeretnék bekötni a könyveket.

- A bekötéshez mi nem ragaszkodunk. Az a tapasztalatunk, hogy a mai könyvek erősek, tartósak, s a címlapjuk is olyan szép, hogy kár bekötni, de persze a diákokon múlik, mennyire vigyáznak a könyveikre.

- Alsóban 9 és 12 ezer forint körül mozog a tankönyvcsomag ára, felsőben a 14-17 ezret is eléri. Kilencedik osztályban 34 ezer forintot kóstál, azért ilyen sokat, mert a következő négy évre is vásárolnak köteteket. A végzősöknek emiatt már csak 10 ezer forintot kell fizetniük. A nyelvkönyvek általában nem részei a csomagnak, és sokszor nem is tankönyvek, így az áruk is magasabb.

Van miből válogatni, Czigány László szerint szélesebb és színesebb a tankönyvpaletta, igaz, a tavalyihoz képest hat százalékkal drágább is. A kiadó egyébként kevésbé fontos, mint a szerző, sőt, van olyan tankönyvszerző, aki évente vált kiadót, de mégis ragaszkodnak hozzá a tanárok.

- A rendelt könyvek 95 százaléka már megérkezett, várhatóan a maradék is az első iskolai héten megjön. Minden évben van egy kis csúszás, de ez nem hátráltatja a tanítást - tudtuk meg Gécsek András tanártól, aki egyben az Ady-iskola tankönyvfelelőse is. - Van arra is lehetőség, hogy ha a szülő meg tudja szerezni az antikváriumból vagy rokontól, akkor ne kérje az új könyvet.

A zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskolában Nagy Imre tankönyvfelelős elmondta, náluk idén a tizedikes nyelvi előkészítősök fizetik a legtöbbet, hiszen több mint 41 ezer forintba kerülnek a könyvek.

- Egy átlagos könyvcsomag 20 ezer forint körül van, természetesen a nyelvkönyvek a legdrágábbak. Nálunk is van lehetőség a kölcsönzésre is, illetve vannak, akik szociális alapon ingyen kapják meg a tankönyveket. A probléma sajnos az, hogy az állam fejenként 12 ezer forintnyi támogatást ad, s a fennmaradó összeget az iskolának kell hozzátenni. Több mint 500 diákunkból 143 jogosult a támogatásra.

Azt gondolnánk, sokat segít, ha idősebb testvér van a családban, hiszen akkor az ő könyveit is megörökölheti az iskolás.

- Előfordul, hogy a kiadók szó nélkül változtatnak a könyveken, egy-két helyen pár mondattal kibővítik, ilyenkor viszont a tanár hiába mondja, hogy bizonyos verseket vagy feladatokat melyik oldalon keressék a diákok. Természetes, hogy a szakmai tankönyvek változnak, az azonban szerintem teljesen indokolatlan, hogy a közismereti könyvek tartalma vagy mérete megváltozzon.

- Előfordul, hogy a kiadók szó nélkül változtatnak a könyveken, egy-két helyen pár mondattal kibővítik, ilyenkor viszont a tanár hiába mondja, hogy bizonyos verseket vagy feladatokat melyik oldalon keressék a diákok. Természetes, hogy a szakmai tankönyvek változnak, az azonban szerintem teljesen indokolatlan, hogy a közismereti könyvek tartalma vagy mérete megváltozzon.

Másra költötték el a támogatást

Pinterics Sára, a Tankönyvvilág Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, ők nem tudnak Zalában olyan önkormányzatról, amely nem tudott volna fizetni a könyvekért. 95 százalékuk időre kifizette a tartozását. A többieknek bár az állam odautalta a tankönyvtámogatási összeget, azt anyagi problémák miatt, másra költötték el. Ez egyébként nem új jelenség, már korábban is létezett, csak most bukott ki a botrány.

Szerintem (Kiss Anna jegyzete)

Nincs is annál hasznosabb, mint amikor idősebb testvérünktől örököljük a tankönyveket. Nem elég, hogy előre aláhúzták benne a   fontos mondatokat, még néhány feladatot is készen kapunk felsőbbéves nővérünktől vagy bátyánktól. A kölcsönkönyv csak akkor okoz problémát, ha színes rajzok, plusz grafikák is színesítik az oldalakat. A kérdés, hogy az érettségi vizsgán  felismernénk-e   a híres történelmi személyiségek, királyok, költők vagy politikusok eredeti portréját,   vagy csak a kiegészített, sapkás, parókás, kalózkalapos változatra emlékeznénk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!