Belföld

2011.08.08. 18:22

Növényi zsírral hamisított tejport találtak

Növényi zsírral hamisított tejport találtak a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai öt megyében, kiskereskedelmi forgalomba a tételekből nem került, de az ellenőrzéseket kiterjesztették az ország egész területére - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)élelmiszerlánc-felügyeletértés agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-vel.

MTI

 Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, valamint Bács-Kiskun megyében találtak Csehországból és Lengyelországból származó 5 és 25 kilogrammos csomagolásban lévő,  hamisított tételeket, amelyek csak továbbfelhasználókhoz kerültek - tartalmazza a  VM közleménye.
   
A termék jelölése jogszabálysértő, megtéveszti felhasználóját, azonban élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent. Az illetékes kormányhivatalok megtették a szükséges intézkedéseket, a többi között az első magyarországi forgalomba hozókat (Várda-Impex Kft. - Kisvárda és Galla Társas Kft. - Makó) arra kötelezték, hogy vonják ki a kifogásolt árut az országból.
   
A minisztériumi tájékoztató szerint a Várda-Impex Kft. nem működik együtt a hatósággal, nem vonta ki a forgalomból az érintett tételeket. Ezért ellene a hatóság büntető eljárást kezdeményez. A megyei kormányhivatalok szakemberei megkezdték az érintett tételek felderítését az élelmiszervállalkozóknál.
   
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) felhívja az élelmiszervállalkozók figyelmét arra, hogy a termékeket ne használják fel. Azokat vagy szállítsák vissza a forgalmazónak vagy gondoskodjanak ártalmatlanításukról, megsemmisítésükről.
   
A hamisított tételek ártalmatlanítására, megsemmisítésére kötelező döntések meghozatala és a bírságok kiszabása még folyamatban van, amelyet a termékek első magyarországi forgalomba hozóinak kell megfizetnie.
   
Az MgSzH a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) megkeresése alapján június végén országos, kiemelt tejporellenőrzést rendelt el. Ennek keretében találták meg a több tétel hamisított élelmiszert - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!