Belföld

2011.05.25. 13:14

Hiller: nem voltunk otthon, amikor lőttek

Hiller István szocialista politikus a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai büntetőperében szerdán a Fővárosi Bíróságon tanúként elmondta, hogy nem voltak otthon a feleségével, amikor 2007 decemberében belőttek soroksári házukba.

MTI

   
Hiller István - aki a Gyurcsány-kormány oktatási és kulturális minisztere volt a támadás idején - elmondta: amikor vasárnap este hazaértek, semmit nem észleltek, másnap értesítették, hogy a bejárónő két lövedéket talált az emeleti hálószobában. Az egyik az ablakkereten keresztül a mennyezetbe csapódott, a másik a ruhásszekrénybe, nem messze az ágytól.
   
A tárgyaláson ismertetett iratok szerint azon a vasárnapon több szerkesztőséghez névtelen közleményt juttattak el, amely szerint országgyűlési képviselőket figyelmeztetnek arra, hogy "senki sem elérhetetlen", és a következő nap nyomják meg a "nem" gombot.
  
 A szocialista politikus szerinte a történtek motivációja egyértelműen félelemkeltés volt, tehát terrorcselekmény történt.
  
 Hiller István elmondta, hogy az MSZP-frakció minden tagját folyamatosan érték névtelen fenyegetések e-mailben és telefonon. A szocialista politikus - mint mondta - az utcán járva évek óta kap olyan "beszólásokat", hogy "Hazaáruló! Megbűnhődtök! Lógni fogsz!". Mint ahogy előfordul az is, hogy megállítják az emberek, és elismerően kezet fognak vele.
   
"Ez a politikai lét velejárója. Aki ezt nem akarja vagy nem bírja, ne vállalja" - mondta Hiller István, aki hozzáfűzte azt is: az ellene irányuló rendszeres utcai vagy a képviselői fogadóórákon megfogalmazott bírálatok megmaradtak a verbális agresszió szintjén, tettlegességig nem fajultak.
   
A vád szerint a per gyanúsítottjai az országgyűlési képviselők ingatlanai elleni támadásokkal a törvényhozást akarták befolyásolni - például az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény végszavazását. Hiller István emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadta, ám azt utóbb a népszavazás nyomán a tandíjjal együtt vissza kellett vonni.
   
Budaházy György és társainak szerdai tárgyalása Kóka János volt szabad demokrata politikus, a Gyurcsány-kormány egykori gazdasági miniszterének tanúkénti meghallgatásával folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!