Belföld

2011.05.25. 12:43

EU-elnökség: háromnapos kulturális kavalkád zárja a programot

Háromnapos színes programsorozattal zárul az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége: az esemény célja, hogy a budapestiek nyárköszöntő kulturális fesztivállal, a Dunapartyval ünnepelhessék az uniós félév zárását június 24. és 26. között.

MTI

A főszervező Hungarofest Nonprofit Kft. nevében Balatoni Monika kreatív igazgató a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt félévben több száz kulturális program és kísérőesemény zajlott itthon és Európa-szerte, amelyeket több százezer ember kísért figyelemmel. A magyar EU-elnökségnek központi, szimbolikus témája volt a Duna, a Duna Régió létrejöttét megalapozó stratégia kialakítása - ezért esett a választás a folyó budapesti szakasza mentén 12 ponton megrendezendő kulturális fesztiválra június utolsó hétvégéjén.
   
Nagy Anna kormányszóvivő felidézte, hogy szilveszterkor a Millennárison rendezett "bulin" még úgy látszott, hosszú lesz ez a fél esztendő, ám az idő elröpült, és közelít a nyári hétvége, amikor Magyarország elköszön az elnökségtől.     Közlése szerint addig azonban még sok rangos eseményre kerül sor, Berlinben például bemutatják a Kassák-gyűjteményt, a Liszt-évhez kapcsolódóan pénteken a Vatikánban lép fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, amelynek koncertjén Schmitt Pál köztársasági elnök is jelen lesz.
   
"Fontos tanulságai a félévnek, hogy megtanultunk +brüsszeliül+, az EU közelebb került az itteni emberekhez, mi pedig megmutattuk magunkat a világnak. Általános vélemény, hogy a magyar a +legkulturálisabb+ elnökség" - mondta.
   
A háromnapos rendezvényre a Magyar Kajak-Kenu Szövetség látványos sárkányhajó versennyel és vízi felvonulással készül, míg a Magyar Telekom nagy hagyománnyal rendelkező T-Mobile Kapcsolat elnevezésű koncertjét idén a Dunaparty keretében rendezi meg a világsztár Kesha vendégszereplésével.
   
A színről és a fényről a Visualpower Paint Up! versenyének döntője gondoskodik majd, amely egyedülálló látnivalót kínál a Duna part egyik legszebb épületén, a Magyar Tudományos Akadémia székházán. 
   
Cserháti Ágnes, az MTVA kommunikációs igazgatóhelyettese, szóvivő elárulta: a közmédiumok túl azon, hogy a három nap eseményeiről folyamatosan beszámolnak, a Március 15. téren saját színpaddal és sátorral várják majd az érdeklődőket, részben kapcsolódva a Hungarofest Olvasóligetéhez. Aki elmegy a térre, bepillanthat a műsorkészítés rejtelmeibe, a kulisszák mögé.
   
A pontos, részletes műsorról a Hungarofest, az MTVA és többi partner - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Telekom és a Visualpower Kft. -  később számolnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!