Belföld

2011.05.31. 17:59

Bírálat a kormánynak az elmúlt egy évért

A miniszterelnököt és a kormányt bírálták az ellenzéki pártok, amikor a kormányfő által a Gazdasági fordulat című keddi konferencián elmondottakra reagáltak.

MTI

Az MSZP szerint nevetséges, hogy a miniszterelnök a vasárnapi munkavégzést tartja az ország egyik legsúlyosabb problémájának. Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja azt mondta: a miniszterelnök végre felismerte, hogy Magyarországon ötnapi munkából nem lehet megélni.
   
Orbán Viktor a kormány egyéves évfordulója alkalmából tartott konferencián azt mondta: amíg nem lehet megélni heti ötnapi munkából, addig nincs lehetőség az üzletek vasárnapi zárva tartására. Hozzátette: nagyon szeretné, ha Magyarországon heti ötnapi munkából meg lehetne élni, de nem lehet.
   
Korózs Lajos furcsállta, hogy a kormány a felismerés ellenére radikális lépésekkel sújtotta a munkavállalókat, lehetővé téve a többi között a hétvégi és éjszakai pótlék csökkentését, vagy azt, hogy a munkaadóknak ne kelljen túlórapénzt fizetniük. Az MSZP elnökségi tagja szerint a kormány ezzel a kétkezi munkából élők helyzetét nehezíti.
   
A politikus kifogásolta, hogy csaknem 100 ezerrel emelkedett egy év alatt a munkanélküliek tábora, és 400 ezer új munkahely létrehozását kérte számon a kormányon.
   
Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor szerint "saját magunkra érdemes hallgatnunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére", Korózs Lajos azt mondta: Magyarország beágyazódott a közép-európai térségbe, az "önfejűségnek pedig most isszuk meg a levét". Az ukrán parlament ugyanis nemrég fogadta el azt a szabályozást, amely megfosztja az ukrán állampolgárságtól azokat a kárpátaljai magyarokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot.
   
Korózs Lajos szerint nem szimbolikus politizálást kellene folytatni, hanem olyat, amivel Magyarország nem lehetetleníti el a határon túliak életét.
   
Orbán Viktor azon kijelentésére, hogy a magyar gazdaság még mindig veszélyzónában van, a szocialista politikus úgy reagált: az MSZP már annak is örülne, ha lenne az országnak gazdaságpolitikája, nem csak hektikus intézkedések láncolata.
   
Orbán Viktor a konferencián azt mondta: megtörtént a gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, a kormányzati gazdaságpolitika új képletre, "a növekedés plusz munka egyenlő pénzügyi egyensúly" képletére tért át, azonban - mint mondta - a magyar gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van.
   
Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő pápai sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán-kormány egy esztendeje a túlzott remények és a keserű kiábrándulások, kijózanodások éve lett.
   
A volt miniszterelnök szerint az egészségügyben dolgozók átlagos reáljövedelme közel 20 százalékkal, a tanároké 10 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, noha nem ezt ígérték nekik. Hozzátette: a rendvédelmi dolgozók közösen egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy az ígéreteinek legalább a minimumát tartsa be.
   
A Jobbik szerint ideje lenne, ha Orbán Viktor és a kormány szavak után tettekkel is kiállna a magyar nemzet érdekeiért - reagált közleményében az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Volner János úgy fogalmazott: "a gazdagok kormánya az elmúlt egy év alatt tovább mélyítette a jövedelmi szakadékot a magyar családok milliói és a társadalmi felső tízezer között", egyrészt az egykulcsos adó bevezetésével, másrészt pedig a rezsiköltségek emelkedésével.     A jobbikos politikus szintén a negatívumok közé sorolta, hogy a különadókat a "multik áthárították a vásárlókra," valamint nőtt az élelmiszer, az energia és a telefonálás tarifája.     Ezzel szemben a kormány "milliárdos tételben szerez be állami luxusgépkocsikat, egymilliárdot ad Orbán Viktor volt fogorvosának a fogturizmus fellendítésére, s 25 milliárd forint társasági adótól tekint el bizonyos multicégeknél" - áll a közleményben.     "A Jobbiknak elege van abból, hogy a kormány továbbra is úgy táncol, ahogy az IMF és az EU fütyül. Ideje lenne tettekben is kiállni a magyar nemzet érdekeiért" - fogalmazott Volner János.
   
Az LMP szerint a jelenlegi kormány "a nemzeti együttműködés helyett a nemzeti cinizmus kormánya" - értékelte a kabinet egy éves teljesítményét keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András. A frakcióvezető az elmúlt esztendő mérlegét megvonva azt mondta, hogy a kormányzat tevékenysége az alkotmányosság felszámolásáról és az adócsökkentés középpontba helyező "vudu gazdaságpolitikáról" szólt.
   
A politikus azt viszont elismerte, hogy a kormány egy évvel ezelőtt kivételesen nehéz helyzetben vette át a hatalmat. Szavai szerint a helyzet nemcsak a gazdasági mutatók, hanem az elmúlt években kialakult politikai kultúra, "morális válság" következtében is nehéz volt.
   
Hozzátette, az is nehezítette a kabinet dolgát, hogy az emberek komoly elvárásokat fogalmaztak meg a kormánnyal szemben az "elmúlt húsz év kudarcot vallott" gazdaság- és társadalompolitikája valamint a Fidesz ellenzékben tett kijelentései miatt.
A frakcióvezető emellett viszont úgy értékelt, hogy az elmúlt egy évben "a szóvirágok világosan szemben állnak a tettekkel".

Úgy fogalmazott, hogy miközben a kormányfő ostorozta a spekulatív pénzkapitalizmust, rendre ellenállt azoknak a kezdeményezéseknek, hogy Magyarország járjon élen a pénzpiacok újraszabályozásban.

Hangot adott annak a véleményének is, hogy miközben a kormány arról beszél, hogy nincsenek megszorítások, "az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját kapjuk a nyakunkba".
   
Harrach Péter azt közölte: megértette a miniszterelnök üzenetét. Hozzátette, hogy bizonyára lesz alkalom a miniszterelnök által jelzett alkalmas időben a szabad vasárnap megvalósítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!