Belföld

2011.03.29. 18:13

Halálházban élnek: a transzformátor okozza a daganatos betegségeket?

Négy évvel ezelőtt írtunk a nagykanizsai Platán sor 8. számú ház ötödik lépcsőházáról: a nyolc lakásból álló épületrészben ijesztő arányokat öltött a rákos megbetegedések, illetve azokkal összefüggésben a halálesetek száma. A probléma oka máig nem tisztázott, ellenben a fekete zászló az elmúlt években is többször felkerült a ház homlokzatára.

Szalabán Attila

Ahogy korábban is megírtuk: a nyolc lakásban élő családok szinte mindegyike gyászol valakit, aki rákos megbetegedésben hunyt el. Az ijesztő statisztika gondolkodóba ejtette a lakókat, akik úgy vélték: a lépcsőház alagsorában lévő nagyfeszültségű transzformátorállomás okozza a problémákat. Levelet írtak sokfelé.

Korábbi cikkünk nyomán komoly vizsgálatok indultak: a házat átnézték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei, a tűzoltók, ám egyiküknek sem sikerült a megbetegedések okára tudományosan bizonyítható magyarázatot találni. A helyszínre érkezett a heidelbergi egyetem magyar származású műszaki-fizikai tanszékvezetője, Varga András professzor is, aki a hivatalos szervekkel ellentétben úgy fogalmazott: a ház lakásaiban mért elektromágneses szórt térerősség egyértelműen meghaladja az emberi szervezet biológiai érzékenységét, ezért szerepet játszhat a rákos megbetegedések kialakulásában. A professzor kijelentette: a trafót egészség-megóvási és esztétikai okok miatt mielőbb el kell távolítani a lépcsőház pincéjéből.

A minap ismét e-mail érkezett szerkesztőségünkbe, kérve segítségünket.

A Platán sor 8. szám alatti négyemeletes épület ötödik lépcsőházánál látszatra nem sok minden változott az eltelt négy év alatt. A főbejárat ugyan megváltozott, másként néz ki, de a megfakult falak ugyanazok maradtak, s az ominózus trafó is a pincében áll még. A személyeket illetően annál több volt a változás: 2007-es beszélgetőpartnereinket (kedves, idős, mosolygós, a szörnyű kórral küzdő néniket) hiába kerestük. Mikor rákérdezünk, Zsidiné Nászer Éva közös képviselő elkomoruló arccal sorolta a neveket: időközben mind a hárman elhunytak. S mint kiderült, annak a házaspárnak a tagjai, akik közvetlenül a trafó fölötti lakásban élnek, és négy évvel ezelőtti riportunk idején kiváló egészségnek örvendtek, szintén megbetegedtek.

- Édesapámnál leukémiát diagnosztizáltak, Szombathelyen kapott kezeléseket, s reménykedünk azok sikerében - sírta el magát Kálovics Lászlóné. - Édesanyám esetében ugyanezen kórt mutatták ki az orvosok, ám súlyosabb tünetekkel. Most Kaposváron, a hematológián küzdenek az egészségéért. Semmilyen káros szenvedélyük nincs, vigyáztak magukra, s most ugyanazon betegség tört ki rajtuk, ez nem lehet véletlen - bárki bármit mond nekem, nem hiszem el, hogy nem a trafó a bűnös mindezért. A háziorvosunk, aki a szüleimet beutalta a kórházba, egyetért velünk ebben.

- Ebben a lépcsőházban minden család érintett, a kivételt csak egy nemrég ideköltöző hölgy jelenti - szögezte le Császár Józsefné. - Amikor negyven évvel ezelőtt megkaptuk ezeket a lakásokat, senkinek nem jutott eszébe, hogy baj lehet a trafóból. De ez a ház ugyanúgy épült, mint mások, a különbséget a pincében lévő transzformátorállomás jelenti. Mutassanak nekem még egy házat, ahol ilyen ijesztő mértékű a rákos megbetegedések aránya!


A két friss leukémiás megbetegedés kapcsán megkerestük a nemzetközi tudományos színtéren magas elismertségnek örvendő, számos neves professzorral együttműködő Cancer Council Victoria (Viktória Rák Tanács) intézetét, mely az Ausztrál Leukémia Alapítvány idevágó vizsgálatainak eredményeit idézte válaszában: Bár az elmúlt 30 év nemzetközi kutatásai közül néhány kapcsolatot jelzett a magas szintű elektromágneses mezők és a gyerekek körében diagnosztizált leukémiás betegségek kialakulása között, az ok-okozati összefüggésre nincs elegendő bizonyíték. Nincs bizonyítva a hasonló terek és az agyi vagy más tumorok kialakulása közötti kapcsolat sem. Az elektromágneses és a mágneses mezők potenciális élettani hatásairól szóló tudományos megállapítások tehát továbbra is bizonytalanok, ám mindezt nem lehet teljesen elutasítani. Az Ausztrál Leukémia Alapítvány ezért a körültekintő, tartózkodó megközelítést támogatja a magas szintű elektromágneses mezőkkel kapcsolatban.

- A társasháznak mindegy, hogy indokkal vagy anélkül, csak vigyék ki a pincéből a trafót - fogalmazott Zsidiné Nászer Éva. - Az itt élők hisznek benne, hogy a nagyfeszültségű berendezés okozza a halálesetekhez vezető betegségeket, s ezért kérik az illetékesek lépését az ügyben.


Az E.ON a négy évvel ezelőtti megkeresésünkhöz hasonlóan ezúttal is cáfolta, hogy a transzformátorállomás és a megbetegedések között bármiféle kapcsolat állna fenn. A szolgáltató képviseletében Várfalvi Ferenc régióvezető személyesen is találkozott a Platán sor 8. ötödik lépcsőházának lakóival, s úgy fogalmazott: emberileg maximálisan megérti az érintettek aggodalmait és félelmeit, és kísérletet sem kíván tenni arra, hogy meggyőzze őket a transzformátor ártalmatlan mivoltáról. Villamosipari szakemberként, mérnökként azonban mindig a számokra alapozza véleményét, márpedig a szóban forgó trafó elektromágneses sugárzása jelentősen a megengedett egészségügyi határérték alatt van. Emlékeztetett arra is: az ország területén számos társasházban van még trafóállomás, melyekkel szemben nem merült fel hasonló kétely.

- Szeretném kifejezni együttérzésünket azokkal a lakókkal, akik megbetegedtek - hangsúlyozta Varga Ivett, az E.ON területi szóvivője. - A Platán sor 8-as társasház az 1960-as évek elején épült, amikor típustervi megoldás volt, hogy a villamosenergia-ellátást biztosító transzformátorállomások az épületben kaptak elhelyezést. Az ominózus 2007-es bejelentés után sokrétű, alapos vizsgálatokra került sor, független szakértők bevonásával. Ezek mindegyike negatív eredménnyel zárult.


Az E.ON területi szóvivője rámutatott: hosszú távú tapasztalataik szerint az általuk üzemeltetett berendezések közvetlen közelében folyamatos munkát végzők körében sem mutatható ki káros egészségváltozás. A cég álláspontja tehát az: az elvégzett vizsgálatok alapján semmi sem indokolja a transzformátorállomás kihelyezését az épületből.

Megkerestük az ügyet annak idején felvállaló Bizzer András önkormányzati képviselőt is, aki először maga is hajlandó volt találkozni a lakókkal - ám másnap közölte: mivel megváltoztak a választókörzeti határok, s az ominózus ház már nem tartozik hozzá, ezért nem jön el, ám a háttérben tárgyalni fog Cseresnyés Péter polgármesterrel a megoldási lehetőségekről. A jelenleg területileg illetékes önkormányzati képviselő, Kovács János pedig annyit mondott: a szokásos hó eleji fogadónapján keressék meg a lakók.

A megoldás kulcsa az önkormányzat kezében van. A trafónak helyet biztosító pincerész ugyanis városi tulajdonban van - amennyiben tehát a közgyűlés úgy dönt, hogy valamilyen okból szüksége van a területre, különösebb indoklás nélkül kérheti a berendezés kiköltöztetését onnan.

Becslések szerint ez 10-20 millió forintba kerülne. Az egyik leukémiával küzdő lakó, Tost Lajos így fogalmazott:

- Ennyit ér tehát az emberélet. Kérdés, hogy megérünk-e ennyit az önkormányzatnak?


Vezető helyen a halálokok között

■ A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat. Kezelés nélkül gyakran halálhoz vezet, mi több: a fejlődő országokban a vezető halálokok között tartják számon
■ A sejtburjánzás egy fiziológiai folyamat, mely szinte bármely szövetben, illetve számos körülmény hatására beindulhat. Lehet jó- vagy rosszindulatú, utóbbi veszélyeztetheti az emberek életét
■ A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján a leggyakoribb a tüdőt, a bélrendszert, a bőrt és az emlőket megtámadó rákbetegség 


Lapozzon!


OLDALTÖRÉS: Szerintem - Szalabán Attila jegyzete



SZERINTEM – Szalabán Attila jegyzete

Évekkel ezelőtt történt: mikrohullámú internetet jött beállítani hozzám egy szakember, s jót derült rajtam, mikor tamáskodva azt mondtam: a 30 centi vastag falak szerintem leárnyékolják a felszerelésre kerülő adóvevőt. Elővett egy ketyerét, és annak képernyőjén mutatta: a nagyszobám belsejében nagyjából féltucatnyi mikrohullámú adó volt fogható. Elsőre még örültem is neki, hiszen milyen egyszerű volt így kialakítani az internetkapcsolatot – aztán betettem melegíteni a fagyott húst a mikrosütőbe, és elgondolkoztam. Elvégre mikrohullám és mikrohullám között nincs sok különbség, maximum az erősségükben – azaz melyik mennyi idő alatt roncsolja oly mértékben az élő szövetet, hogy az felforrósodjon. Szóval nagyon is megértem a Platán sori lakók félelmét. Persze, azt is hozzátéve: nem hiszem, hogy mindezek a hatások teljesen kiszűrhetők lennének mindennapi életünkből.  



SZERINTEM – Szalabán Attila jegyzete

Évekkel ezelőtt történt: mikrohullámú internetet jött beállítani hozzám egy szakember, s jót derült rajtam, mikor tamáskodva azt mondtam: a 30 centi vastag falak szerintem leárnyékolják a felszerelésre kerülő adóvevőt. Elővett egy ketyerét, és annak képernyőjén mutatta: a nagyszobám belsejében nagyjából féltucatnyi mikrohullámú adó volt fogható. Elsőre még örültem is neki, hiszen milyen egyszerű volt így kialakítani az internetkapcsolatot – aztán betettem melegíteni a fagyott húst a mikrosütőbe, és elgondolkoztam. Elvégre mikrohullám és mikrohullám között nincs sok különbség, maximum az erősségükben – azaz melyik mennyi idő alatt roncsolja oly mértékben az élő szövetet, hogy az felforrósodjon. Szóval nagyon is megértem a Platán sori lakók félelmét. Persze, azt is hozzátéve: nem hiszem, hogy mindezek a hatások teljesen kiszűrhetők lennének mindennapi életünkből.  



SZERINTEM – Szalabán Attila jegyzete

Évekkel ezelőtt történt: mikrohullámú internetet jött beállítani hozzám egy szakember, s jót derült rajtam, mikor tamáskodva azt mondtam: a 30 centi vastag falak szerintem leárnyékolják a felszerelésre kerülő adóvevőt. Elővett egy ketyerét, és annak képernyőjén mutatta: a nagyszobám belsejében nagyjából féltucatnyi mikrohullámú adó volt fogható. Elsőre még örültem is neki, hiszen milyen egyszerű volt így kialakítani az internetkapcsolatot – aztán betettem melegíteni a fagyott húst a mikrosütőbe, és elgondolkoztam. Elvégre mikrohullám és mikrohullám között nincs sok különbség, maximum az erősségükben – azaz melyik mennyi idő alatt roncsolja oly mértékben az élő szövetet, hogy az felforrósodjon. Szóval nagyon is megértem a Platán sori lakók félelmét. Persze, azt is hozzátéve: nem hiszem, hogy mindezek a hatások teljesen kiszűrhetők lennének mindennapi életünkből.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!