Belföld

2011.03.23. 12:19

Az LMP szerint törvényt sértett a Médiatanács

Az LMP szerdai közleménye szerint törvényt sértett a Médiatanács, amikor úgy döntött, hogy az Axel Springer AG és a Ringier AG magyarországi érdekeltségeinek közös vállalkozásba szervezésének ügyében Szalai Annamária, a testület elnöke dönthet.

MTI

Az ellenzéki párt MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a Médiatanács "saját belső ügyrendjével felülírta a médiatörvényt", amikor elnökét bízta meg egy olyan döntéssel, amely alapvetően meghatározza a magyarországi nyomtatott sajtó szerkezetét.
   
A tanács egy februári határozatában úgy változtatta meg ügyrendjét, hogy az érintett ügyben Szalai Annamária dönthet a testület helyett. Az LMP szerint egy testület a belső jogrendjével nem írhat felül egy törvényt - áll a dokumentumban.
   
A tavaly elfogadott médiatörvény szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak ki kell kérnie a Médiatanács állásfoglalását a sajtót érintő vállalkozások összevonásának engedélyezésekor. "Ez rendjén való is lenne, az viszont erősen kifogásolható, hogy a törvényi változás a már folyamatban lévő ügyekre és visszamenőleges hatállyal is érvényes" - írta az LMP.
   
A közleményben foglaltak szerint a Médiatanács elnöke nem először értelmezi "kreatívan" a médiatörvényt: tavaly decemberben Szalai Annamária a Fidesz zártkörű frakcióülésén "győzködte" a párt képviselőit, hogy támogassák rendeletalkotási jogának alkotmányba emelését.
   
Márpedig a médiatörvény kimondja, hogy a Médiatanács elnöke pártpolitikai tevékenységet nem folytathat - olvasható a dokumentumban. Az LMP azt is közölte, hogy a februári határozat azonnal visszavonását követeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!