Belföld

2011.02.02. 16:30

EU-elnökség: Győri Enikő szerint integrált európai energiapiacot kell teremteni

Integrált és összekapcsolt európai energiapiacot kell teremteni, az unió egyetlen országa vagy térsége sem maradhat elszigetelt - mondta Győri Enikő szerdán Brüsszelben az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, az energiapolitikának és innovációnak szentelt pénteki EU-csúcsról folytatott előzetes vitában.

MTI

A magyar uniós elnökség nevében felszólaló EU-ügyi államtitkár kiemelte, hogy az energiabiztonság, illetve az innováció döntő fontosságú a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás szempontjából.A közös európai energiapiac létrehozása érdekében - mondta Győri Enikő - meg kell teremteni az energiahálózatok még hiányzó összeköttetéseit, és fel kell számolni az adminisztratív jellegű piaci akadályokat.
   
Az energiainfrastruktúra fejlesztését az államtitkár szerint elsősorban a magánszektornak kell finanszíroznia, azokon a területeken azonban, ahol ez a piaci szereplőknek nem lenne elég vonzó, szó lehet korlátozott mértékű közfinanszírozásról is, tagállami vagy uniós forrásból.
Az energiahatékonyságot és a megújuló energiafajták hasznosítását illetően a magyar államtitkár jelezte, hogy az Európai Bizottság - az unió legfőbb végrehajtó intézménye - javaslatokkal kíván előállni.
   
Fontos napirendi pontként említette Győri Enikő az energiabiztonság külkapcsolati összefüggéseit: mint mondta, össze kell hangolni a termelők, a tranzitországok és a fogyasztók szempontjait. Felvetette, hogy az uniós tagállamok szélesítsék ki az információszolgáltatást külső, harmadik országokkal kötött, energiával kapcsolatos szerződéseiket illetően.
   
A pénteki EU-csúcs másik témájáról, az innovációról szólva a magyar elnökség képviselője hangsúlyozta: hitelből nem lehet serkenteni a növekedést - az unió éppen az eladósodottság csökkentésére törekszik -, ezért a növekedés hajtóerejét az innováció jelentheti. Az innováció segíthet a legkritikusabb globális kihívások kezelésében - állapította meg. Szükségesnek mondta az egységes európai kutatási térség megteremtését, a kutatói mobilitás biztosítását. 
Az államtitkár kitért arra, hogy az energiaügy és az innováció mellett szó lesz a pénteki csúcson a válságból való kilábalás további szükséges lépéseiről is. Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az euroövezetet védelmező európai pénzügyi stabilitási eszközrendszert, valamint jogszabályokkal kell előmozdítani a tagállamok közti gazdaságpolitikai összhangot.
   
A tagországok állam-, illetve kormányfői szintén megvitatják pénteken a tunéziai és az egyiptomi helyzetet - közölte Győri Enikő.
Az EP-vitában az EU-elnökség képviselője után felszólaló José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szorgalmazta, hogy a tagállamok vezetőiből álló tanács adjon új lendületet az energiahatékonyság ügyének. Kitért arra, hogy a 2014-ig megteremtendő integrált európai energiapiac ellátásbiztonsága érdekében tárgyalásokat folytatott Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban, és e megbeszélések az úgynevezett "déli energiafolyosó" megteremtésére irányuló törekvésekbe illeszkedtek.
   
Barroso szerint Európának az innováció otthonává kell válnia, hogy javíthassák a kontinens versenyképességét.
   
Az uniós végrehajtó testület vezetője a tunéziai, egyiptomi, illetve fehéroroszországi helyzetre utalva kijelentette: Európának hangsúlyoznia kell a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok melletti elkötelezettségét.



Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!