Belföld

2011.02.21. 09:07

Balaton-törvény: csatornázni kell, de megoldás nincs

A Balaton-törvény előírja ugyan, hogy 2012 végéig csatornázni kell Balatonendréden, de megoldást nem kínál a település problémájára - írta hétfői számában a Somogyi Hírlap.

MTI

Késmárki Tibor, a település független polgármestere mondta ezt a lapnak annak kapcsán, hogy noha évek óta tartalékolnak negyedmillió forintot erre a célra, s mint fogalmazott: már holnap nekilátnának a csatornázásnak, de önhibájukon kívül nem tehetik, "és nem látjuk, hogy bárki is segíteni tudna, akarna ezen a gondon".
     
A törvény azzal is sújtja a települést, hogy nem lehet építkezni csatorna híján, de lehetőséget nem kínál a beruházásra - panaszolta a polgármester.
   
Annak, hogy nem épülhet szennyvízcsatorna, az oka az, hogy a jelenlegi siófoki telep újabb település szennyvizét már nem fogadja, bővítése vagy átköltöztetése pedig késik. Önálló tisztító viszont azért nem működhet a faluban, mert a vízgyűjtőhöz tartoznak, ugyanis az Endréd-patak a Balatonba folyik. S mivel a Balaton vízgyűjtőjéhez tartoznak, nem vehetnek részt a Balaton Fejlesztési Tanács égisze alatt kistelepüléseknek most kiírt pályázaton sem, amelyből az e körbe tartozókat kizárták - sorolta a fejlesztés akadályait a polgármester.
   
A siófoki szennyvíztisztító ma már nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak, a lakóházakhoz túlságosan közel üzemel. A város önkormányzata évek óta nem járul hozzá újabb települések szennyvizének befogadásához, és a létesítmény kitelepítését szorgalmazza. Az üzemeltető Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. viszont ragaszkodik ahhoz, hogy saját beruházásában történjen a korszerűsítés, tervek, számítások készülnek is, de pénz nincs rá. A város felajánlotta, hogy megpályázza az új létesítmény építését és önrészt is biztosít hozzá, de ezt a DRV nem fogadta el - olvasható a megyei napilapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!