Belföld

2011.01.20. 15:36

Médiatörvény - Magyarázatot kért Szájer az elmaradt online közvetítés miatt

Levélben kért magyarázatot csütörtökön Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezető-helyettese arra, hogy miért maradt el az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE), valamint kulturális bizottsága által a magyar médiatörvény ügyében tartott együttes rendkívüli ülésnek az online közvetítése.

MTI

   
Az ülést hétfő este tartották Strasbourgban.
   
Jaume Duch Guillot-hoz, az EP médiaügykért felelős igazgatójához intézett levelében Szájer azt a kérdést is feltette, hogyan fordulhatott elő, hogy a sajtó és a bizottság képviselőit még az ülés megkezdését megelőző órákban is arról tájékoztatták, lesz internetes élő közvetítés.
   
Az ülésen előadóként részt vett Neelie Kroes európai médiaügyi biztos, valamint Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes.
  
 "A meghallgatás különös jelentősége volt, hogy a magyar kormány az első alkalommal kapott lehetőséget, hogy a témában álláspontját méltó módon kifejthesse az Európai Parlamentben" - írta levelében a fideszes politikus.
   
Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament honlapja egy nappal a meghallgatást megelőzően és azt követően a meghallgatás kezdetéig folyamatosan azt mutatta, az ülés online követhető lesz.
   
"Bízva ezekben az információkban és az online közvetítésben, több, a téma iránt érdeklődő személy, köztük újságírók sem utaztak le a rendkívüli ülésre" - írta Szájer József. Mint hozzátette, ennek következtében a nagyközönség és a sajtó jelentős része számára az esemény nem volt követhető és tudósítható. A magyar hírügynökség munkatársai és más magyarországi újságírók ennek következtében csak közvetett információkra támaszkodhattak a nagy jelentőségű meghallgatáson elhangzottakkal kapcsolatban - olvasható a levélben.
   
Szájer emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament a kiemelt fontosságú szakbizottsági üléseket rendszeresen közvetíti. Az előző héten a magyar médiatörvény témájában egy parlamenti frakció által rendezett közmeghallgatás online közvetítése szintén biztosított volt - jegyezte meg. Ezt a közmeghallgatást a liberális frakció szervezte.
   
"Ezért is érthetetlen, hogy a január 17-ei rendkívüli bizottsági üléssel kapcsolatban ezeket a feltételeket az Európai Parlament sajtószolgálata miért nem biztosította" - írta a néppárti frakcióvezető-helyettes.

 


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!