Belföld

2011.01.07. 15:31

19 millió forint lejárt tőketartozás

Felszámolási eljárást kezdeményezett a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. a Pécsi Vízmű (PV) Zrt. ellen annak 19 millió forint lejárt tőketartozása miatt.

MTI

Fodorné Nagy Ágnes, a DRV Zrt. vezető jogtanácsosa az MTI-nek pénteken elmondta, hogy tavaly november 18-án kezdeményezték az eljárást a Baranya Megyei Bíróságon, miután a Pécsi Vízmű Zrt. nem rendezte a 2009. szeptemberi és októberi vízátadási díjat. A lejárt tőketartozás csaknem 19 millió forint - tette hozzá.     A vezető jogtanácsos megjegyezte: a bíróságnak 60 nap áll rendelkezésére, hogy elutasítsa, illetve elrendelje a felszámolási eljárást. A DRV abban bízik, hogy a Pécsi Vízmű rendezi fennálló tartozását - hangsúlyozta.    

A PV az ügyre reagálva közleményében azt írja, hogy a DRV-vel kapcsolatos felszámolási eljárásról nincs tudomásuk, csupán egy vitatott követelésről van szó.     "Az elismert követeléseket a Pécsi Vízmű Zrt. kifizeti, a vitatott követelésekkel bíróság foglalkozik" - írják.    

Tavaly december 27-én egy rövid ideig tizenkét, Pécs közeli településen korlátozta a vízszolgáltatást a baranyai megyeszékhely vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. - amely a DRV-től veszi a víz nagy részét -, mert francia érdekeltségű elődje, a Pécsi Vízmű Zrt. nem fizette ki neki százmilliós nagyságrendű tartozását. A Tettye szerint a hátralék abból adódik, hogy bár a Dunántúl legnagyobb városának vízellátását tavaly október 5. óta a Tettye biztosítja, e településeken a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató. A vállalat azonban - többszöri felszólítás ellenére - sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, bár a díjakat beszedi a lakosságtól. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.     A Pécsi Vízmű korábban azt közölte, hogy megítélése szerint nincs jogalapja a követelésnek, mert a Tettyének nincs írásos szerződése szennyvízkezelésre, vízátadásra, holott azt a magyar jogszabályok kötelezővé teszik. Ezenkívül a felek között még a fizetendő összegről sincs megegyezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!