Belföld

2010.11.05. 09:30

Tizenkétmilliót fizet egykori cégének

Tizenkétmillió forint megfizetésére kötelezte a bíróság a Pécsi Vízmű Zrt. volt gazdasági igazgatóját, aki a társaságtól való távozása után a baranyai megyeszékhely új vízszolgáltatójánál helyezkedett el. .

MTI

  
 "A Baranya Megyei Munkaügyi Bíróság csütörtöki jogerős döntése szerint Gelb Zoltánnak a pénzt a Pécsi Vízmű Zrt. részére kell megfizetnie" - tájékoztatta Pécs korábbi vízszolgáltatója, a Pécsi Vízmű közleményben az MTI-t.
  
 Mint írták: egykori vezető beosztású munkatársuk, saját kezdeményezésére, 2009. június 15-el távozott a cégtől, és 6 millió forintot kapott. A pénz a versenykorlátozásról szóló szerződése alapján járt neki, amely rögzítette azt is, hogy két éven belül más hasonló vállalatnál nem tölthet be ilyen pozíciót.
   
Gelb Zoltán azonban a vízmű 2009. októberi "elfoglalásakor" már a Tettye Forrásház Zrt. gazdasági igazgatójaként tűnt fel újra, s ezzel a bíróság szerint megszegte a versenykorlátozásról szóló szerződést, így fizetnie kell régi munkahelyének.
   
A pécsi közgyűlés tavaly október 1-jén alapította a Tettye Forrásházat a városi vízközművek átvételére, miután az addigi szolgáltatóval, az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt.-vel határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai négy nappal később ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét.
  
 A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.
   
Az ügy érintettjei több jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!