Belföld

2010.08.28. 09:29

Hubertus híve mókuskerékben

Már nehezen kezelhető méretű nagyvadállomány, az emiatt szaporodó vadkár, s nehezen fülön csíphető orvvadászat - ezek árnyékolják be a megyeszék- helyi évadnyitóval szombaton ünnepélyesen megkezdődő vadászati szezont.

zaol.hu

 

 

 

Igazából csak becsülni lehet, de a hozzáértők szerint jelentős méretű az orvvadászat a megyében. Ennek oka az is, hogy az orvvadászat, mint büntetőjogi kategória máig nem létezik - s ez bizony, a jogalkotók felelőssége. Az orvvadászatnak csak szabálysértési alakzata van, ami gyakorlatilag a jogosulatlan vadászati tevékenységet takarja. Amennyiben a vad elejtésére is sor kerül és tetten érhető az elkövető, csak lopás miatt vonható felelősségre. Nádor László szerint a vadászati érdekképviseleti szervezeteknek kell elérniük, hogy az orvvadászat önálló büntetőjogi tényállás legyen, megfelelő súlyú szankcióval, hasonlóan a környező szlovén, osztrák, német büntetőjogi megoldásokhoz. Most komolyabb büntetésre csak az számíthat, akit fegyverviselési engedély nélkül kapnak rajt, mert a visszaélés lőfegyverrel, vagy lőszerrel már szigorúbban szankcionálható.

Hozzá kell tenni azonban, az orvvadászok jelentős része nem ebből a körből kerül ki, hanem a vadászati és fegyverviselési engedéllyel rendelkező vadászok közül, akik más területén, nem engedélyezett időszakban, nem engedélyezett vadat lőnek.

- Ma még nagyon kevesen buknak meg, hihetetlen kifinomult, jól szervezett a rendszer - ezt már Lázár Attila, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati felügyelője mondta el. - Ezek az emberek, mint a tenyerüket, úgy ismerik a területet. Éjszaka is nagy biztonsággal közlekednek, tudják, hol vannak a nyiladékok - de nem is kell ezekre a helyekre elmenni, hiszen a vadak a közutakon is átvonulnak. Elég csak ismerni az ilyen szakaszokat, s várni az út szélén...

Lázár Attila hozzátette: ha teljes mértékig nem is, de legalább részben megoldást jelenthetne nálunk is kanadai mintára az erdők bekamerázása, a nagyobb ellenőrző tevékenység.

 

Szakemberek szerint az is elképzelhető, hogy az éves szinten legálisan elejtett 15-17 ezer darabos nagyvaddal egyező számú az a vadállomány, amit az orvvadászok kapnak puskavégre. Pedig a vadőrök járják az erdőket, s e munkában a rendőrség is segítségükre van.

Szakál Ferenc alezredestől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjétől megtudtuk: munkatársaik nemcsak a fegyverviselési engedély kiadását megelőző vizsgáztatásban töltenek be fontos szerepet, hanem a szakemberekkel közös őrjáratokban is részt vesznek.

- Körzeti megbízottjainknak kimondottan jó a kapcsolata a területükön működő vadásztársaságokkal, vadőrökkel - mondta. - Nemcsak az orvvadászatra fordítanak figyelmet, hanem más jellegű bűncselekményekre, például falopásra is. Kollégáink az első fél évben hat hatósági ellenőrzésen vettek részt. Érdekes egyébként, hogy tapasztalataink szerint az orvvadászat elsősorban a megye azon területeit érinti, amelyek nem szerepelnek a hagyományos járőr-útvonalakban, mert más bűncselekmények vonatkozásában kevéssé fertőzöttek. Hozzá kell tennem: nem könnyű felvenni a harcot a vadorzókkal, mert ritkán derül ki, ha eltűnik egy-egy állat. Persze, a vadásztársaságoknál nagyjából sejtik, kik azok, akik szóba jöhetnek elkövetőként - de ez a sejtés még nem azonos a bizonyítással, a tettenéréssel meg pláne.

Kiefer Károly, a nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság elnöke Bekő Gábor vadászmesterrel és Dénes Sándor vadőrrel még pár magaslest készített elő a szezonra a napokban a Cserfő-hegy közelében. Az utolsó simításokat végezték területükön, így most már minden készen áll a sikerhez. Amire minden esély meg is van, annál is inkább, mert a tavalyi szezonban a társaság 12 ezer hektárnyi erdejében lőtték ki az ország legnagyobb szarvasbika-trófeáját, amely 16 kilogrammot nyomott.

 

 

- Azt nem merem jósolni, hogy idén is majd hasonló eredménnyel büszkélkedhetünk, de bármi előfordulhat - mondta Kiefer Károly. - Nem lőhetünk évente 16 kilós bikát, akkor sem keseredünk el, ha pár kilóval könnyebb akad puskavégre...

Sokan gondolják azt a vadászatról: nem olcsó hobbi. És nem is tévednek.

- Egy nulláról kezdő vadásznak körülbelül 5-600 ezer forintba kerül egy megfelelő minőségű induló felszerelés - tudtuk meg Endrődy Rolandtól, a nagykanizsai Harmónia Vadászbolt tulajdonosától. - Az öltözéket illetően viszonylag tág határok közt lehet játszani az árakkal, csizmát például tudunk adni 60 ezer és 8 ezer forintért is. Persze, ami jó, nem olcsó, de a felszerelésre úgy kell gondolni, hogy hosszú távú befektetés. Ráadásul annál komolyabb költség is felmerül: ez pedig a vadásztársasági taggá válás. Itt, a zalai térségben egy-másfél millió forintba kerül a - mondjuk úgy - belépődíj , amihez még hozzáadódik a háromezertől 15 ezerig terjedő havi tagdíj. Ha nem vagyok tag, külön meg kell fizetni a vad kilövésének díját is, ami például a szarvasbika esetében a trófea súlyától függ - ez alsó hangon 150 ezer forint, a felső határ pedig akár több millió forint is lehet.

OLDALTÖRÉS: Az idei szezon első bikája

 

 

 

Az idei szezon első bikája

Egy osztrák vadász a csapi erdőben, a Kis-Balaton Vadásztársaság területén lőtte meg az idei szezon első gímszarvas bikáját 25-én hajnalban. Hartwig Fumits Dél-Burgenlandból jött, s immár tíz éve rendszeres visszatérő. (Képünkön Perjési Tamás fővadász, ifjabb Fülöp István és Hegyi Árpád kísérővadászok, valamint Nagy András a szép trófeás állatot készíti elő szállításra. Az 5200 hektáron gazdálkodó vadásztársaság osztrák, német, belga, olasz és svájci vendégvadászokat vár zalakarosi vadászházukba. A szezonban 28 szarvasbikát, 37 őzbakot és 120 vaddisznót terveznek kilőni. 

 

Lapozzon!

 

OLDALTÖRÉS: Szerintem...


Szerintem (jegyzet) 


Szerintem (jegyzet) 


Szerintem (jegyzet) 

A vadászat, az erdő kapcsán számos gyermekkori emlék tolul fel, de mind közül egy nagyon él bennem. Nagyapámmal néha-néha kirándultunk a rengetegbe, s egy alkalommal (miután az anyjuk után szaladó csíkos hátú kismalacok megbabonáztak, s elfogott a vakbuzgalom) makknak néztem valamit, amit nem kellett volna. Helyre kis kupac volt az avarban, s én egyet kézbe vettem a tucatnyi „makkutánzat” közül – legnagyobb meglepetésemre puszta kézzel sikerült kettétörnöm. Mint kiderült, amit én a tölgyfa termésének néztem, az valójában szarvasürülék volt... Soha nem felejtem el: mikor nagyapám látta iszonyatomat és döbbent arckifejezésemet, tiszta szívből elkezdett kacagni, s percekig hahotázott ott, az erdő közepén. Még a könnye is kicsordult. Azóta óvatosabban járok-kelek a rengetegben, s százszor is meggondolom, mit nézek meg testközelből. Mert aki nem ismeri az erdőt, azt még meglepetés is érheti, ugyebár...

Lapozzon!

 

OLDALTÖRÉS: A zalaegerszegi vadászati évadnyitó programja

 

 

 

A zalaegerszegi vadászati évadnyitó programja

2010. augusztus 28
Zalaegerszeg, Alsóerdő-Aranyoslap
PROGRAM
9.30: Ünnepélyes bevonulás a kápolnához az I. Huszárezred felvezetésével
Hivatalos megnyitó
A rendezvényt megnyitja: Feiszt Ottó - Országos Magyar Vadászkamara elnöke
Köszöntőt mond: Dr. Semjén Zsolt - miniszterelnök-helyettes
Gyutai Csaba - Zalaegerszeg város alpolgármestere
10.00: HUBERTUS MISE
A szentmisét celebrálja: Stróber László apátplébános
Közreműködik: Baranya Vadászkürt Együttes
11.00: Kitüntetések és versenydíjak átadása
Ünnepélyes vadászavatás
Az új vadászokat avatja: prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora
Bemutató programok
12.00: Tűzoltóautó bemutató
12.30: Vadászkutya bemutató
13.00: Vadászkutya szépségverseny
(nevezni lehet 13.00 óráig a verseny helyszínén)
14.00: Íjászbemutató
(Hunor 2000 Vadásztársaság)
15.00: Solymászbemutató
15.30: Kutyaszépségverseny eredményhirdetése
Kittenberger Kálmán emlékdíj átadása a legszebb vadászkutya részére
16.00: Zalai Csikósok látványos lovasparádéja
Színpadi programok
13.00: Baranya Vadászkürt Együttes műsora
14.00: II. Zalai Szarvasbőgő Verseny
15.00: I. Gyermek Szarvasbőgő Verseny
16.00: Vadfőzőverseny eredményhirdetése
16.45: Vers Mindenkinek
17.00: Zalay Lídia és Nádházy Péter operett, musical előadása
18.00: Tombolasorsolás
Egész napos rendezvények
9.30 Kirakodóvásár
11.00: Vadász író-olvasó találkozó
A zalai vadász alkotóművészek kiállítása
Vadásztársasági és kézműves bemutatók, kiállítások
12.00: Légfegyveres céllövészet a kijelölt pályán
Gyermekjátszóház (ollóvágta, bőrözés, arcfestés, agyagozás, ugrálóvár)
Lovaglási lehetőség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!