Belföld

2010.06.18. 08:12

Ki főzheti majd a pálinkát? Újragondolják a szeszadót és a házi lepárlást

Nagy várakozást váltott ki a hagyományosan pálinkafőző vidékeken a miniszterelnök korábbi ígérete, miszerint liberalizálják az ősi tevékenységet. Sokan azt gondolták, a kamrában, a hegyen mindenki lerotyogtathatja a megtermett gyümölcsét.

Hajdu Péter

- Véleményem szerint az, hogy szabad lesz a pálinkafőzés, nem azt fogja jelenteni, hogy korlátlanul szabaddá válik ez a tevékenység - folytatja Barabás Attila.


- Ha nem bejelentett, és nem engedélyhez kötött tevékenységről lesz szó, hanem például otthon, a pajtában is lehet majd főzni, akkor az az állami költségvetésnek nemcsak a bérfőzési szeszadó kiesését jelenti, hanem egyéb jövedéki adó és áfabevételeket is. Magyarország számára az EU-csatlakozástól uniós jogszabály határozza meg, hogy a bérfőzésért minimum mennyi adót kell fizetni. Ez lehet nulla forint, de ebben az esetben a jövedéki adónak is nullának kell lenni. Ha szabad lesz a vásár, nemcsak az eddigi 8 milliárd forint bérfőzési szeszadó nem jön be az állami költségvetésnek, hanem, mivel mindenki elkezdi gyártani otthon a pálinkát, visszaesik az egyéb szeszes italok forgalma. A költségvetésnek évente minimum 50 milliárd forint bevétele van a szeszes italokból, ehhez majdnem 100 milliárdos áfabevétel is kapcsolódik, amitől búcsút lehet venni - hangoztatta a szeszipari vezető.

A nagylengyeli Farkas Tibor pálinkafőző mester a megyén túl is ismert a szakmában.

- Nem tartok attól, hogy itt hagynának az ügyfeleim, ha ők is főzhetnének. Tudják, hogy ha minőségi pálinkát szeretnének, akkor el kell hozni a gyümölcsöt a bérfőzdébe, otthon nem lehet kifőzni azt a minőséget. A magyar pálinka jó hírét azonban hamar lerombolná a teljes pálinkafőzési szabadság. Évek óta azért küzdött a szakma, hogy a magyar pálinkának hírneve legyen. Nekünk bérfőzdéseknek az a véleményünk, hogy a családi szükségletnek megfelelő mennyiségű pálinka bérfőzdében történő előállítását kellene adómentessé tenni. Ezzel mindenki jól járna, és a minőség is garantált lenne - így Farkas Tibor.


Tavaly Zala megyében 11 illegális házi pálinkafőző készüléket, és 678 liter engedély nélkül főzött pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök. Dr. Varga Péter őrnagy, a Zalaegerszegi Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnokhelyettese elmondta, hogy az ellenőrzések során, a lefoglalt készülékek mellett általában 20-90 liter közötti mennyiségű engedély nélkül főzött pálinkát találtak, majd hozzátette, a jelenlegi szabályozás szerinte is nagyon szigorú. Sokat segítene a tevékenység kifehérítésében, ha csökkentenék a bérfőzési szeszadót, de a főzés korlátlan legalizálása károkat okozna mindenkinek.

A szomszédos Szlovéniában már a jugoszláv időkben is engedélyezték a személyes fogyasztásra szánt pálinka főzését. A Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesületének korábbi elnöke, Rozsmán István szerint a gazdák körülbelül harmadának van otthon saját főzőberendezése.


- Sokkal liberálisabb, emberibb volt a szabályozás itt, mint Magyarországon. Úgy tudom, aki saját fogyasztásra főz, annak csupán könyvelést kell vezetnie - mondta.

Mindezt Szomi János, a lendvai mezőgazdasági bolt vezetője is megerősíti, hozzátéve, Szlovéniában az adót a földbirtok után fizetik a gazdák, ám az elenyésző. A szlovéniai üzletben örömmel fogadták a magyarországi liberalizáció hírét, hiszen a kereslet fellendülésére számítanak.

- A múlt hónapban nagyon sokan jöttek pálinkafőző berendezésért, s abban bízunk, hogy ez az érdeklődés megmarad, emiatt éppen a napokban szerződtünk a gyártó céggel, a kapacitásuk kétharmadát mi kötöttük le.



Szomi János azt is hozzátette: Magyarországon nagyobb a pálinkafogyasztás kultusza, talán ennek köszönhető, hogy inkább a nagyobb, 40 liter feletti főzőedényeket vásárolják a magyarok.

Ugyanakkor már nem olyan biztos a beígért teljes liberalizáció Magyarországon. Információk szerint a vidékfejlesztési és nemzetgazdasági tárcánál megkezdődött az egyeztetés a jelenlegi szabályok enyhítéséről, de elsősorban az uniós jövedéki szabályozás kapcsán merültek fel ellenérvek a szabad házi pálinkafőzéssel szemben.

OLDALTÖRÉS: Lesznek korlátok



Lesznek korlátok
Lapértesülések szerint a héten megkezdődött a tárcák közötti egyeztetés a pálinkafőzésről, s a hírek szerint korántsem lesz korlátlan jog a főzés. A megszellőztetett feltételek között van például, hogy az igazoltan termőhellyel rendelkező gyümölcsösgazdák jöhetnek szóba, ha elvégzik a szükséges szaktanfolyamot. Nagy valószínűséggel a lepárló készüléket az illetékes szakhatóságoknál be kell majd jelenteni, és engedélyeztetni. A pálinkafőzésről pedig folyamatosan nyilvántartást kell vezetni, és az év végén be kell jelenteni a teljes mennyiséget. Az ígéret másik része még áll, azaz meg akarják szüntetni a bérfőzési adót


Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
A pálinkafőzés szabaddá tételének bejelentése az érdekeltek egyik része számára nyugtalanságot okozott. Rontaná a szeszipari cégek forgalmát, s az sem volt kétséges, hogy a szeszipar vezetői akcióba lépnek. A mai tpf-esek (pénzügyőr nyelven tpf=tiltott pálinkafőzés) örültek, de kételkedtek is. Nehéz ugyanis elhinni, hogy bárki, bármennyit, szabadon lefőzhet. Az is nagy eredménynek számítana, ha bizonyos mennyiségig eltörölné a kormány a bérfőzési szeszadót. Számoljunk egy kicsit. Ez az adó az idei emelése után 1380,5 forint/hektoliterfok. (Egy hektoliterfok 1 liter 100 százalékos szesztartalmú pálinkának felel meg, de ilyen nincs, ez csak egy mérőszám, ami megfelel 2 liter 50 fokos pálinkának.) Azaz ma egy liter 50 fokos pálinkának 690,25 forint az adója, amit a bérfőző fizet be, és erre számolja fel a költségeit, valamint a hasznát. A megyében működő 10 legális bérfőzdében átlagosan 1500 forint körül alakul egy liter pálinka lefőzetése. Ha megszűnik a szeszadó, annyival olcsóbb lehet a bérfőzés, és az már meggondolásra késztet. Akkor sokan inkább a legális pálinkafőzőbe viszik a cefrét, mint a zugfőzőkhöz.



Lesznek korlátok
Lapértesülések szerint a héten megkezdődött a tárcák közötti egyeztetés a pálinkafőzésről, s a hírek szerint korántsem lesz korlátlan jog a főzés. A megszellőztetett feltételek között van például, hogy az igazoltan termőhellyel rendelkező gyümölcsösgazdák jöhetnek szóba, ha elvégzik a szükséges szaktanfolyamot. Nagy valószínűséggel a lepárló készüléket az illetékes szakhatóságoknál be kell majd jelenteni, és engedélyeztetni. A pálinkafőzésről pedig folyamatosan nyilvántartást kell vezetni, és az év végén be kell jelenteni a teljes mennyiséget. Az ígéret másik része még áll, azaz meg akarják szüntetni a bérfőzési adót


Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
A pálinkafőzés szabaddá tételének bejelentése az érdekeltek egyik része számára nyugtalanságot okozott. Rontaná a szeszipari cégek forgalmát, s az sem volt kétséges, hogy a szeszipar vezetői akcióba lépnek. A mai tpf-esek (pénzügyőr nyelven tpf=tiltott pálinkafőzés) örültek, de kételkedtek is. Nehéz ugyanis elhinni, hogy bárki, bármennyit, szabadon lefőzhet. Az is nagy eredménynek számítana, ha bizonyos mennyiségig eltörölné a kormány a bérfőzési szeszadót. Számoljunk egy kicsit. Ez az adó az idei emelése után 1380,5 forint/hektoliterfok. (Egy hektoliterfok 1 liter 100 százalékos szesztartalmú pálinkának felel meg, de ilyen nincs, ez csak egy mérőszám, ami megfelel 2 liter 50 fokos pálinkának.) Azaz ma egy liter 50 fokos pálinkának 690,25 forint az adója, amit a bérfőző fizet be, és erre számolja fel a költségeit, valamint a hasznát. A megyében működő 10 legális bérfőzdében átlagosan 1500 forint körül alakul egy liter pálinka lefőzetése. Ha megszűnik a szeszadó, annyival olcsóbb lehet a bérfőzés, és az már meggondolásra késztet. Akkor sokan inkább a legális pálinkafőzőbe viszik a cefrét, mint a zugfőzőkhöz.



Lesznek korlátok
Lapértesülések szerint a héten megkezdődött a tárcák közötti egyeztetés a pálinkafőzésről, s a hírek szerint korántsem lesz korlátlan jog a főzés. A megszellőztetett feltételek között van például, hogy az igazoltan termőhellyel rendelkező gyümölcsösgazdák jöhetnek szóba, ha elvégzik a szükséges szaktanfolyamot. Nagy valószínűséggel a lepárló készüléket az illetékes szakhatóságoknál be kell majd jelenteni, és engedélyeztetni. A pálinkafőzésről pedig folyamatosan nyilvántartást kell vezetni, és az év végén be kell jelenteni a teljes mennyiséget. Az ígéret másik része még áll, azaz meg akarják szüntetni a bérfőzési adót


Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
A pálinkafőzés szabaddá tételének bejelentése az érdekeltek egyik része számára nyugtalanságot okozott. Rontaná a szeszipari cégek forgalmát, s az sem volt kétséges, hogy a szeszipar vezetői akcióba lépnek. A mai tpf-esek (pénzügyőr nyelven tpf=tiltott pálinkafőzés) örültek, de kételkedtek is. Nehéz ugyanis elhinni, hogy bárki, bármennyit, szabadon lefőzhet. Az is nagy eredménynek számítana, ha bizonyos mennyiségig eltörölné a kormány a bérfőzési szeszadót. Számoljunk egy kicsit. Ez az adó az idei emelése után 1380,5 forint/hektoliterfok. (Egy hektoliterfok 1 liter 100 százalékos szesztartalmú pálinkának felel meg, de ilyen nincs, ez csak egy mérőszám, ami megfelel 2 liter 50 fokos pálinkának.) Azaz ma egy liter 50 fokos pálinkának 690,25 forint az adója, amit a bérfőző fizet be, és erre számolja fel a költségeit, valamint a hasznát. A megyében működő 10 legális bérfőzdében átlagosan 1500 forint körül alakul egy liter pálinka lefőzetése. Ha megszűnik a szeszadó, annyival olcsóbb lehet a bérfőzés, és az már meggondolásra késztet. Akkor sokan inkább a legális pálinkafőzőbe viszik a cefrét, mint a zugfőzőkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!