Belföld

2010.05.15. 11:51

Időjárás előrejelző rendszer készül magyarokkal

Egy Közép-Európa területén működő, nagyfelbontású, gyors előrejelzést szolgáló kistérségi időjárás előrejelzési rendszer kidolgozásában a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is részt vesz.

MTI

A pályázatot az Európai Unió regionális fejlesztési alap program keretében nyújtotta be az osztrák meteorológiai intézet.
A projekt költségvetése csaknem 3,3 millió euró, és 7 ország - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia - 18 szervezete vesz részt a közös munkában. 
A somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság feladata az lesz, hogy előrejelzések alapján feldolgozzák, értékeljék és visszajelezzék az adatokat, közreműködjenek az informatikai feldolgozásban, a kistérségi előrejelzésben, kidolgozzák a megelőzési intézkedéseket és lakosságot tájékoztató módszereket - közölte Heizler György somogyi katasztrófavédelmi igazgató az MTI-vel. 
Mint elmondta, az általuk Magyarországon elsőként kidolgozott, s azóta más megyékben is átvett térinformatikai rendszer jól hasznosítható a programban, és jó kapcsolatot alakítottak ki az abban résztvevő másik magyar szervezettel, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, amelynek siófoki obszervatóriumával  közösen végzik a rájuk háruló munkát.
A 42 hónap alatt kidolgozandó program - a nyitókonferenciát a múlt héten tartották Bécsben - eredményeként hatékonyabb lesz a reagálás és a felkészülés a veszélyhelyzetekre, amely a katasztrófavédelem, a vízügy és a közlekedés területén a beavatkozókat és a döntéshozókat egyaránt segíti. 
 A projektben közreműködőként részt vesznek kanadai, kínai és finn szervezetek is, akik ezt a gyors előrejelzési rendszert már tesztelték a nyári és téli olimpiai játékokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!