Belföld

2010.05.23. 08:00

Árvíz: Stabilizálódott a helyzet az országban

Stabilizálódik az árvízi helyzet, de továbbra is a Borsod megyei települések állapota a legkritikusabb; a megyében 35 település, 2020 épület és 3400 ember veszélyeztetett, országosan 505 ember kényszerült elhagyni otthonát.

MTI

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: Borsodban szombaton 2089 ember - ebből a katasztrófavédelem 43 szakembere, 213 tűzoltó, 162 rendőr, 148 katona, a büntetés-végrehajtás 23 embere mellett 1500 lakos, társadalmai szervezetek képviselői, önkéntesek - dolgoztak az árvízvédelmen.

Az ezredes közlése szerint Edelényben továbbra is súlyos a helyzet, azonban lényegesen kisebb erőkkel, 340 fővel folyik a védekezés. Elsősorban a töltések átázása miatt a védművek megtámasztásán, megerősítésén dolgoznak, de jelentős a szivattyúzási munka is.

Az ár- és belvízkárokkal összefüggésben tovább csökkent a tűzoltók vonulásának száma, szombaton már csak 459 ezzel összefüggő beavatkozásuk volt, de ez még mindig a duplája egy átlagos napon jelentkező feladatnak. 

A legtöbb tennivaló Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Somogy és Veszprém megyében volt, ahol a tűzoltók vizet szivattyúztak, illetve a viharos szél által kidöntött fákat, leszakadt faágakat távolították el.

Borsod megyében összesen 11 lezárt útszakasz és két elzárt település van. Tornabarakonyt és Tornaszentandrást azért nem lehet megközelíteni, mert nyúlgáttal körbeépítették, de a bentlakók ellátása, egészségügyi biztosítását megszervezték – mondta az OKF szóvivője.

Ónodon a korábbi kritikus helyzet a hatékony védekezésnek köszönhetően stabilizálódott, de 100 főt készenlétben tartanak az esetlegesen felmerülő további védekezési munkákra. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Zagyva áradása miatt Jászberény, Jásztelek és Szászberek településeken tovább folyik az árvíz elleni védekezés, az esetleges kitelepítések végrehajtására a szükséges előkészületeket megtették.

Heves megye északi részein tovább folytatódnak a helyreállítási és fertőtlenítési munkálatok, az OKF központi raktárából 25 mázsa klórmészt szállítottak ki; 19 településen megkezdték a mentesítést, belvíz ellen 10 településen védekeztek. 

Vámosgyörk, Adács, Heréd és Hatvan továbbra is veszélyeztetett település, 200 lakóházat fenyeget a víz. A Vámosgyörk-Adács közötti útszakasz továbbra is le van zárva.

Szentes György közölte: Győr, Baranya, Fejér és Tolna megyében is dolgoznak az ár-és belvízkárok elhárításában.

OLDALTÖRÉS: Életveszély miatt kiköltöztettek egy családot Aszalón

Életveszély miatt kiköltöztettek egy családot Aszalón

Életveszély miatt kiköltöztettek egy családot Aszalón

Életveszély miatt kiköltöztettek egy családot Aszalón

Egy öttagú családot kellett kitelepíteni a Borsod megyei Aszalóról szombat éjjel, mert házuk az árvíz, és annak levonultával jelentkező magas belvíz miatt lakhatatlanná vált; a család elhelyezéséhez a katasztrófavédők biztosítottak ágyakat.

A Szikszó melletti településen a Vadász-patak és a Hernád áradása miatt került több ház veszélybe, homokzsákokkal védik a bejáratokat. A Bécsi úton, a házak előtt, a magas fák közötti területen egybeér a víz, míg az utca bal oldali házai mögött a megáradt folyó a kertekben hömpölyög - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen járva vasárnap.

Az ott lakók arról panaszkodtak, hogy tönkrement a veteményesük, és a fertőtlenítést csak a víz levonultával tudják megkezdeni. A magas víz miatt egy öttagú család otthona vált lakhatatlanná, őket szombat éjjel kellett kiköltöztetni.

Aszaló Miskolctól 18 kilométerre, a Hernád völgyében, Szikszó szomszédságában lévő település. A hét elején Szikszót is komoly árvízi veszély fenyegette, a helyi kórházat is körbevette az ár, az ott ápolt betegeket az emeleti szintre kellett költöztetni, a városban több út járhatatlan volt.

Vasárnap már csak a házak tövében, az útszélén összegyűjtött homokzsákok emlékeztettek az egy héttel ezelőtti intenzív védekezési munkálatokra, a kórház bejárat előtt pedig egy teherautónyi homokkupac idézi vissza a védekezést.

Szombattól önkéntes segítőkkel megkezdték az árvíz sújtotta területek takarítását, fertőtlenítését, és utcáról-utcára járva mérik fel, ki igényel segítséget - mondta Füzesséri József polgármester, hozzátéve, mentőt és orvost is biztosítottak az árvízzel érintett település részére. Szikszón az ÁNTSZ vizsgálata szerint a vezetékes ivóvíz minősége jó, egészségre ártalmatlan és fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik