Belföld

2010.04.25. 15:24

Választás 2010 - A második forduló történései napközben

A 176 egyéni választókerület közül 57-ben nem dőlt el az április 11-ei első fordulóban a parlamenti mandátum sorsa; ezeken a helyeken vasárnap reggel 6 és este 7 óra között második fordulót tartottak.

MTI


A választásra jogosultak 41,89 százaléka, 1.039.921 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 17.30 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint. Az utolsó kiadott adatokat követően  19 órakor zártak a szavazókörzetek és megbontották az urnákat. Nem sokkal eztán már a részeredményeket, illetve a 2010-es választást eredményét közlik. A részletekért klikk ide!

Választási adatok

A részvételi arány 17.30 órakor a megyék közül Csongrádban volt a legmagasabb, 43,15 százalék, ami 63.502 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt, 36,53 százalék, ebben a megyében 16.486-an voksoltak.
   
A fővárosban a szavazók 43,69 százaléka, 384.524 választópolgár adta le szavazatát 17.30 óráig.
   
Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 59,28 százalék volt.
   
Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 50,20 százalék, a 2002-es választáson 67,87 százalék szavazott 17.30 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 57,63 százaléka voksolt 17.30 óráig.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:
   
    Baranya megye                    36,53 százalék    16.486 szavazat
    Bács-Kiskun megye                37,79 százalék    15.109 szavazat
    Békés megye                      41,84 százalék    16.984 szavazat
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       41,93 százalék    177.185 szavazat
    Csongrád megye                   43,15 százalék    63.502 szavazat
    Fejér megye                      39,6 százalék     32.561 szavazat
    Heves megye                      42,09 százalék    70.842 szavazat
    Jász-Nagykun-Szolnok megye       39,01 százalék    95.227 szavazat
    Komárom-Esztergom megye          39,58 százalék    41.860 szavazat
    Nógrád megye                     41,4 százalék     17.331 szavazat
    Pest megye                       41,15 százalék    48.811 szavazat
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     40,78 százalék    59.499 szavazat


Minden választókerületben érvényes a szavazás


Várhatóan mind az 57 választókerületben érvényes lesz a szavazás, mert a választói részvétel mindenütt meghaladta a 25 százalékot.
   
Az Országos Választási Iroda 15 órai összesítése szerint minden választókerületben meghaladta a szavazási részvétel az érvényességi küszöböt.
   
Az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulójában délután 3 óráig a szavazásra jogosultak 33,54 százaléka adta le szavazatát, és a részvétel minden választókerületben meghaladta a 25 százalékos "limitet". (A legtöbben a fővárosi 16-os választókerületben - 43 százalék -, a legkevesebben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 5-ösben - 28 százalék - mentek el szavazni.)
   
Mindez azt jelenti, hogy várhatóan nem kell új szavazást tartani, és eredményes is lesz a választás második fordulója. Ha szavazategyenlőség alakulna ki az első helyen két jelölt között, abban az esetben időközi választást kell tartani.

OLDALTÖRÉS: OVI: sehol nincs sorban állás







OVI: sehol nincs sorban állás


Sehol nem alakult ki sorban állás az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulóján, a meghozott intézkedések növelték az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök "áteresztőképességét" - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délutáni ülésén.
   
Közölte, a helyi választási irodák vezetőivel folyamatosan kapcsolatban vannak.
   
Úgy lájuk, sehol nem alakult ki sorban állás azokban a szavazókörökben, ahol több száz igazolással szavazót várnak - jelentette ki.
   
Hozzátette: a szavazás gördülékenyen folyik mind a 3.150 szavazókörben, ahol a második fordulóban szavaznak.
   
Virág Rudolf kiemelte, hogy voltak olyan igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök, ahol már a 15 órás adatok szerint is meghaladta a részvétel az 50 százalékot. Például a budapesti XIII. kerületben igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben a 15 órai adatok szerint a részvétel 62,35 százalék volt, a III. kerületben pedig 55,17 százalék.
   
(A www.valasztas.hu-n "szavazóköri mélységig" lehet megtekinteni a részvételi adatokat. Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben - mivel sok igazolással szavazó nem vetette magát névjegyzékbe a voksolás előtt, így őket vasárnap kell felvenni a névjegyzékbe - ahogyan veszik fel az igazolással szavazókat a névjegyzékbe, úgy nő a választópolgárok száma.)
   
Az irodavezető tájékoztatása szerint szervezési problémát okozott, hogy két-három szavazókörben a szavazatszámláló bizottság néhány delegált tagja nem jelent meg, de a jegyzők mindenhol megoldották a problémát, és póttagokat hívtak be.
   
A szavazatszámláló bizottságok határozat-képessége folyamatosan biztosított, nincs akadálya a mozgóurnás szavazásnak sem - szögezte le.
   
Szólt arról is, hogy érdemi rendbontás nem történt, "egy-két plakátügytől" eltekintve a szavazás lebonyolítását akadályozó körülményről nem érkezett jelentés.

 

 

OLDALTÖRÉS: Kampánycsendsértések


Egy bejelentés szerint szervezetten szállítottak szavazókat Ózdon

Rendőrségen tett feljelentést Ózdon az egyik párt, amely szerint a város több szavazóköréhez szervezetten szállítanak voksolókat - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-nek.


Egy bejelentés szerint szervezetten szállítottak szavazókat Ózdon

Rendőrségen tett feljelentést Ózdon az egyik párt, amely szerint a város több szavazóköréhez szervezetten szállítanak voksolókat - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-nek.


Egy bejelentés szerint szervezetten szállítottak szavazókat Ózdon

Rendőrségen tett feljelentést Ózdon az egyik párt, amely szerint a város több szavazóköréhez szervezetten szállítanak voksolókat - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-nek.

A rendőrség vizsgálja, hogy fennáll-e bűncselekmény gyanúja, ezt követően dönt a továbbiakról - közölte.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerületében a választás második fordulójában három jelölt között dől el a parlamenti mandátum sorsa.
Kovács János, a megyei területi választási iroda vezetője az MTI-nek azt mondta: a választási bizottságokhoz eddig nem érkezett kifogás a megyéből.


Kampánycsendsértés a szavazófülkében Mezőkovácsházán


A szavazófülkében találtak kampánycsendsértő feliratot  Mezőkovácsházán: a kettes számú szavazókörben vasárnap délelőtt egy olyan felhívást hagyott valaki a szavazófülkében az asztallapon, amely az egyik politikai erővel szembeni szavazásra buzdított - olvasható az Országos Választási Iroda honlapján.
 A helyi szavazatszámláló bizottságot egy választópolgár értesítette az asztallapon elhelyezett feliratról, amelyet ezt követően eltávolítottak.

A voksolás addig egy másik fülkében folytatódott.

 
Kampánycsendsértés plakáttal


Tiltott módon választási plakátokat helyeztek el ismeretlenek Tiszalökön az egyik szavazókör épületének falán vasárnap reggelre, a plakátokat a szavazókör nyitásáig sikerült eltávolítani - erősítette meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda helyettes vezetője, a térségi önkormányzat aljegyzője az MTI információját.

A szavazókörnek helyet adó közintézmény falán a szavazatszámláló bizottság tagjai észlelték a választási plakátokat, s még a szavazóhelyiség megnyitása, a szavazás megkezdése előtt leszedték őket - mondta Székely Tibor.
   
Hozzátette: Szabolcsban másutt eddig nem történt más rendkívüli esemény, rendben zajlik az országgyűlési választások második fordulója.


OLDALTÖRÉS: Csak minden ötödik igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe előzetesen







Csak minden ötödik igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe előzetesen


A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól. Ez azt jelenti, hogy ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak a szavazatszámláló bizottságok előtt - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak az adataiból.
A legtöbb lakóhelyétől távol szavazó a XIII. kerületben adhatja le voksát.
   
A második fordulóban az OVI adatai szerint 18.367 igazolással szavazó voksolhat, közülük 3.647-en még péntek délutánig "leadták" igazolásukat az igazolás helye szerinti jegyzőnél, aki felvette őket a névjegyzékbe.
   
Ugyanezt azonban 14.520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb (de az első fordulóhoz képest feltehetően rövidebb) adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.
  
Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra. Akkor ugyanis a jegyzőkönyvvezetőknek az igazolással szavazóknál három jegyzéket kellett "kezelniük", és kézzel kellett felvezetniük a névjegyzékre az igazolással jelentkezőt.
    
Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó önkormányzati miniszteri rendeletet. Ennél a változtatásnak a lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt.
   
A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben van voksolás.
   
A legtöbb igazolással szavazót a budapesti 19-es választókerületben (XIII. kerület) várják, 1.940-et; közülük 1.732 választót a szavazás napján kell felvenni a névjegyzékre. A második legtöbb igazolással szavazó Zuglóban, a 21-es választókerületben van, 1.918, közülük 1.509-et nem vettek fel a szavazás előtt a névjegyzékre. A harmadik legtöbb igazolással szavazó Óbudán, a 3-as választókerületben van; az 1.253 szavazó közül 1.129-en nem vetették fel magukat előre a névjegyzékre.
   
Az igazolással szavazók száma még Miskolcon viszonylag magas, 593, közülük csak 154-et vettek fel a névjegyzékre péntek délutánig.

OLDALTÖRÉS: Rendben zajlik az igazolással történő szavazás a XIII. és XIV. kerületben

 

 

 

Rendben zajlik az igazolással történő szavazás a XIII. és XIV. kerületben


Fennakadás nélkül, rendben zajlik a szavazás a főváros XIII. és XIV. kerületében azokban a szavazókörökben, ahol a választópolgárok lakóhelyüktől távol, igazolással szavazhatnak az országgyűlési választások második fordulóján. Az MTI tudósítója vasárnap reggel 9 óra előtt a két szavazókörben sorban állást nem tapasztalt.

A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így az április 11-ei első fordulóhoz képest sokkal gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok a reggeli órákban csak néhány percet álltak sorba.
   
Két héttel korábban 303 ember szavazott igazolással 9 óráig ebben a szavazókörben, a választói névjegyzékben szereplők 22 százaléka.
   
Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, de sorban állást az MTI tudósítója itt sem tapasztalt. 
   
Kovács Melinda, a szavazatszámláló bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta, a kora reggeli órákban mintegy 50-60 szavazó állt sorba arra várva, hogy élhessen állampolgári jogával. Véleménye szerint napközben minden bizonnyal ismét lesz sorban állás, csakúgy, mint az országgyűlési választások első fordulóján.
   
Április 11-én ez a XIV. kerületi szavazókör este 10 óra előtt tudott csak bezárni, mert több száz méteres sorban várakoztak az emberek az okmányirodának is helyet adó, szavazókörnek kijelölt önkormányzati épület folyosóin.
   
Az első fordulóban reggel 9 óráig a névjegyzékben szereplő, lakóhelyüktől távol, igazolással szavazók 13,4 százaléka, 185 ember járult az urnához.
   
Az idei országgyűlési választások első fordulójában a legtovább a XI. kerületi szavazókör volt nyitva, itt éjjel negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát egy fővárosban tanuló, egri egyetemista. Abban a választókerületben már nem tartanak második fordulót, mert az egyik jelült megszerezte a szavazatok több mint felét.
   
A második fordulóban szavazni reggel 6 órától este 7 óráig csak abban az 57 választókerületben lehet, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét.

OLDALTÖRÉS: Kordonokkal védik az Országos Választási Központot

 

 

 

Kordonokkal védik az Országos Választási Központot

Fémkordonokkal zárta le a rendőrség  az Országos Választási Központnak és az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi, második fordulója idejére otthont adó önkormányzati minisztériumnál a budapesti Mérleg utcát. Az épület Nádor utcai oldalán hétfő reggelig szóló megállási tilalmat vezettek be.

A rendőrség azért vezette be a forgalomkorlátozást az érintett útszakaszokon, hogy így biztosítsák az országgyűlési választásokat koordináló szervezetek zavartalan munkáját. A minisztériumi épület Mérleg utcai oldalán vasárnap hajnalban állították fel a fémkordonokat.
   
Az utca mindkét végén rendőr és egy-egy járőrautó áll, a minisztérium épületének sarkainál is rendőrök posztolnak - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A korlátozás hétfő reggelig tart.
   
Az országgyűlési választások második fordulójában, 57 választókörzetben, vagyis ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét, két és fél millió voksolót várnak este 7 óráig az urnákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!