Belföld

2010.02.17. 14:18

Választás 2010: tilos kitöltetlen ajánlószelvényt átadni

Tilos kitöltetlen vagy aláíratlan ajánlószelvényt átadni, ez az ajánlási szabályok megsértését jelenti az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint.

MTI/AP

A testület éppen egy évvel ezelőtt adott ki állásfoglalást az ajánlószelvényekről és az ajánlás folyamatáról. Az Országos Választási Bizottság (OVB e témában várhatólag rövidesen egy újabb állásfoglalást is kiad Budapest főjegyzője, Tiba Zsolt kezdeményezésére.

A 2009 februárjában kiadott (1/2009.es számú) dokumentum egyebek mellett azt rögzíti, hogy az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás. A többi adat másképp (például írógéppel, vagy egy másik polgár írásával) is rávezethető az ajánlószelvényre, de mindenképpen az ajánló választópolgár jelenlétében.
   
Az OVB szerint az ajánlási szabályok megsértését jelenti, ha a választópolgár hiányosan kitöltött, vagy kitöltetlen ajánlószelvényt ad át, és a hiányzó adatokat a távollétében más tölti ki; az ilyen ajánlások érvénytelenek. (A Választási eljárási törvény szerint ugyanis "érvénytelen az az ajánlás, amelyet (...) az ajánlási szabályok megsértésével gyűjtöttek".)
   
Az állásfoglalás szerint ugyanakkor nem kell teljesen szigorúan venni az adattartalom pontosságát, ehelyett a választók "akaratára" kell figyelni. Ez azt jelenti, hogy azokat az ajánlásokat is érvényesnek kell elfogadni, amelyeken a jelölt neve nem anyakönyvi formában, de egyébként egyértelműen azonosíthatóan szerepel, vagy ha a jelölő szervezet neve a hivatalos formában (például rövidítve) van arra ráírva.
   
Az ajánlás folyamata a választópolgár részéről a kitöltött szelvénynek az átadásával lezárul; ez azt is jelenti, hogy a szelvényeket utólag átírni vagy visszavonni már nem lehet.
   
Az OVB állásfoglalása szerint ajánlószelvényeket az után is lehet gyűjteni, ha korábban már adtak át a bizottságnak ajánlásokat. Az OVB szerint ennek azért van jelentősége, mert amennyiben a nyilvántartásba vételt a szükségesnél kevesebb számú ajánlás miatt tagadta meg a bizottság, akkor egy újabb döntéshez a később gyűjtött érvényes ajánlásokat is hozzá kell számolni.
   
Tiba Zsolt, Budapest főjegyzője nemrég egy állásfoglalás-kéréssel fordult az OVB-hez. A beadvány azt az alapkérdést járja körbe: érvényteleníthető-e egy jelölt (jogerős) nyilvántartásba vétele, ha utóbb kiderül, hogy mégsem sikerült összegyűjtenie 750 érvényes ajánlást. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a többes jelölések miatt az érvényes ajánlások közül többet érvénytelenít az országos ellenőrző rendszer.
   
Az OVB már két ülésen tárgyalta a kérdéskört, ám állásfoglalást egyenlőre nem hozott.
   
Az állásfoglalások egyébként nem jogforrások, azaz nem kötelező érvényűek más választási bizottságokra nézve.



Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!