Belföld

2010.02.08. 19:27

Szili Katalin szerint új baloldalt kell építeni

A baloldal teljes újjáépítésére tett javaslatot Szili Katalin, a Szövetség a Jövőért Mozgalom elnökeke, szocialista képviselő hétfőn, Budapesten.

MTI

A volt házelnök az egyesület zuglói rendezvényén hangsúlyozta: mozgalmuk célja, hogy a "társadalmi baloldalt" is elvezessék a választási urnákig, hiszen Magyarország politikailag a látszat ellenére sem tekinthető egységesnek, a konzervatív szavazók mellett továbbra is léteznek baloldali választópolgárok.
Hozzátette: amennyiben a szövetségnek nem sikerül megszólítani és összefogni a baloldali embereket, akkor azon a problémákra egyszerű, de eredménytelen válaszokat adó szélsőséges erők nyerhetnek.
   
A baloldali politika középpontjában az igazságosságnak és a szolidaritásnak kell állniuk, egy valóban baloldali kormánynak pedig markánsan kell fogalmaznia egyebek mellett a munkahelyek megvédése, a szociálisan rászorulók támogatása érdekében - fejtette ki a politikus.
   
Szili Katalin példaként említette a krízisalapot, amelynek támogatásaiból szerinte a jövőben azoknak is részesülnie kell, akik saját hibájukon kívül csak nagyon nehezen tudják finanszírozni lakáshiteleiket, és ezért ingatlanjaik elárverezése fenyegeti őket.
   
A politikus úgy fogalmazott, hogy fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, amely öncélúan és nem a társadalompolitikai célok megvalósításának eszközeként tekint a gazdaságra, illetve figyelmen kívül hagyja az ökológiai, fenntarthatósági szempontokat.
   
A Szövetség a Jövőért Mozgalom fővárosi bemutatkozó rendezvényén mintegy száz fős közönség előtt beszélt Szili Katalin. Az egyesület képviselői elsősorban nem valamivel vagy valakivel szemben, hanem a baloldali értékrend szerveződéseként határozzák meg a szövetséget, amely rendezvényeit minden alkalommal a Szózat meghallgatásával kezdi. Szili Katalin szerint erre a "közös lelki ráhangolódás" miatt van szükség, hiszen a "nemzeti érzés is egy olyan érték, amely egyik politikai oldal által sem kisajátítható".


Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!