Belföld

2009.10.27. 16:29

Véget ért a helyszíni tárgyalás Olaszliszkán

Véget ért az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyalás kedd délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen; a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt, rendbontás nem történt.

zaol.hu

 


A Debreceni Ítélőtábla hétfőn kezdte meg az olaszliszkai büntetőügy másodfokú tárgyalását, a pernek nyolc vádlottja van. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
Kedden különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartották a több mint kétórás helyszíni tárgyalást, amely a harmadik volt a sorban.


Az ítélőtábla tanácsa fontosnak tartotta, hogy a saját szemével lássa az események helyszínét - mondta az MTI-nek Koszta János sajtótitkár. Hozzátette: az egyes vádlottak - az első, a másod-, a harmad-, az ötöd- és a nyolcadrendű -, akik részt kívántak venni ebben a bizonyítási eljárásban, megmutathatták, hol tartózkodtak az esemény kezdetekor, annak idején, mikor lettek figyelmesek az egyes cselekményekre, és mindez mennyi idő alatt következett be.
       
Több vádlott is eddigi vallomásaitól eltérően számolt be a történésekről a helyszínen. A harmadrendű vádlott olyan jellegű nyilatkozatot tett, amely szerint "ő ezt a bűncselekményt nem követte el", azt csak magára vállalta. Azt, hogy miért tette ezt - ügyvédjével egyeztetve - a szerdai tárgyalási napon kívánja előadni.
   
A Balla Lajos vezette büntetőtanács azon kérdésére, miért nem nevezi meg, kik vettek részt a bántalmazásban - "nem tudja vagy nem akarja" -, a harmadrendű vádlott közölte: "nem akarja". Vallomásában kitért arra, hogy a bűntény utáni "megbeszélésen" kiosztották, "kinek kell elvinni a balhét". Véleménye szerint még legalább négy embert meg lehetne nevezni, aki vádlottként állhatna a bíróság előtt.
   
Szintén együttműködött a tárgyaláson a másodrendű vádlott - az elsodort kislány apja -, aki egyebek mellett azt mondta: "itt mindenki tudja, hogy ki mit csinált". Utalt arra, hogy a harmadrendű vádlott édesanyja - aki az ő nővére - azt se bánja, hogy a gyermeke börtönben van - 15 évet kapott -, pedig szerinte nem nyúlt a sértetthez. Hozzátette: volt, aki ugrált az áldozat fején. A tanúk kapcsán azt mondta, hogy nem az igazi tanúk álltak a bíróság előtt.
   
Az ötödrendű vádlott - az elsodort kislány anyja - vallomásában úgy fogalmazott: valaki kiabált a helyszínen. Megnevezett egy helyi lakost is, aki őt értesítette a történtekről. A bírói kérdésre azt válaszolta: ki lehet mondani, az a személy kiabált.
   
Helmeczy László, a sértett - Szögi Lajos - jogi képviselője az MTI kérdésére úgy nyilatkozott: fontosnak tartja a helyszínen elhangzottakat, "most is derültek ki olyan momentumok, amelyek egy picit közelebb vittek az igazsághoz".
   
Koszta János a helyszíni tárgyalást követően az MTI kérdésére azt mondta: egy részletes, bűnösségre is kiterjedő vallomás komoly enyhítő körülmény lehet. A legkorábban "esetleg" november 6-án születhet ítélet az ügyben.
   
A Borsod megyei bíróság májusban, első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat (a kislány apját). Öten 15 év fegyházbüntetést kaptak (köztük a kislány anyja és egyik bátyja), a két fiatalkorú vádlottra pedig 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Valamennyi vádlott fellebbezett a döntés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!