Belföld

2009.10.05. 08:38

Kaszáltak, de hiába? Idén is áradt a parlagfű pollenje

Zalaegerszeg - Naponta négy-öt új beteg jelentkezett az elmúlt hetekben a megyei kórház allergológiai rendelésén, tudtuk meg dr. Vecsey Zsuzsanna főorvostól.

MTI

Rengeteg az új beteg

- A korábbi évekhez képest kevesebben keresték fel a szakrendelést, nagyobb arányban az új betegek érkeztek, mert az ismert allergiások számára most már a háziorvos is felírhatja a gyógyszert - árulta el a megyei kórház tüdőgyógyász, immunológus, allergológus főorvosa.

Dr. Vecsey Zsuzsanna elmondta, jelenleg 15 ezer szénanáthást tartanak nyilván, évente több mint 800 új beteget regisztrálnak és 7200 az asztmások száma, soraikat évente több mint 350 új beteg gyarapítja. Mint kérdésünkre kifejtette, a gyógyszereknek köszönhetően a szénanáthások munkaképességét betegségük nem veszélyezteti olyan mértékben, hogy táppénzre kényszerüljenek. Ez inkább a súlyosabb állapotot jelentő asztma esetében fordulhat elő.


Antiné Tóth Szilvia a zalaegerszegi pollencsapdánál, nyáron rendre magas szintet mértek
Fotó: Katona Tibor

(Mód)szerek a szénanátha ellen

A szénanátha elleni terápiákban időről időre új szereket, módszereket vetnek be. Egyik ilyen a hyposensibilisatio, amely hosszú távon is eredményesen fékezi a szervezet allergiás reakcióit. Lényege röviden: az adott szervezet adekvát allergénjét egészen kicsi adagokkal kezdve és a dózist fokozatosan növelve juttatják a szervezetbe, ezáltal a szervezet megszokja a kisdózisú idegen anyagot. A dózis fokozatos emelésével növelni lehet a szervezet toleranciáját, tűrését az allergénnel szemben.

- Ezt lehetőleg több hónappal a szezon előtt kell elkezdeni, és ráadásul a kezelés nem olcsó, mert nincs rá tb-támogatás, így havonta hét-nyolcezer forintba kerül. Tapasztalataink szerint jelentősen csökkenthetők vele a panaszok, kevesebb gyógyszert kell szedni - mondta el.

Súlyosabb esetekben vetik be, főleg asztmásoknál, a Xolair-t, amely a szervezet által termelt és a vérkeringésbe került immunglobulin-E (IgE) nevű fehérje gátlása, megkötése révén fejti ki a hatását. Márpedig az IgE kulcsfontosságú szerepet játszik az allergiás asztma kialakulásában - említett még egy lehetőséget dr. Vecsey Zsuzsanna.

Nos, valószínűleg még sokáig rászorulunk ezekre a szerekre, mert minden igyekezet ellenére a parlagfű pollenjének koncentrációja idén is rekordokat döntött.


Grafika: Urbanics Pál

Írtsuk a parlagfüvet!

Mint dr. Simon Beáta, az államigazgatási hivatal zalai kirendeltség-vezetője a parlagfűmentes régióért megyei albizottság legutóbbi ülését követően megjegyezte, a földrajzi és időjárási tényezőket is elemezni kell, hogy kiderüljön, mi módon lehet hatékonyabban csökkenteni a pollenterhelést. A szezon eddigi adatai szerint az idei erőteljesebb fellépés a pollenszámban nem tükröződött.

A talaj- és növényvédelmi igazgatósághoz június 30-a után - ekkor indultak az ellenőrzések - 84 bejelentés érkezett külterületekről; többségük alapján gyommentesítési eljárás indult. Ellenőrzéseik nyomán szeptember második feléig 438 eljárást indítottak, ez 439 hektárt érintett, közérdekű védekezésre került sor 410 esetben, ez 360 hektárt érintett. Tucatnyi alkalommal ezt vállalkozóval végeztették el. Mint a beszámolójukban megállapították, az előző évhez képest jelentősen megnőtt az eljárások száma, de a felderített parlagfüves területek nagysága csökkent. Ennek ellenére ne tapasztaltak előrelépést a földhasználók részéről. Legnagyobb gondot a parlagfű kapás növények közötti, valamint tarlókon való megjelenése okozta. Utóbbihoz kapcsolódott az elrendelt közérdekű védekezések 90 százaléka. Tapasztalataik szerint tavalyhoz képest szembetűnően romlott a közutak szegélyének állapota.

A belterületekről 24 bejelentést kaptak, ez 18 település 48 gyomos, parlagfüves ingatlanát jelölte meg. Egyetlen esetben került sor közérdekű védekezésre, s csak néhány esetben kaptak tájékoztatást a gyommentesítési eljárás megindításáról. Ráadásul az önkormányzatok ügyintézőivel közös felderítésre is ritkán került sor, mert erre nem mutatkozott fogadókészség. Igaz, azon ritka esetekben, amikor erre sor került, csak elvétve találtak parlagfüvet.

Az igazgatóság információja szerint megyénk 256 településén a jegyzők több ezer felszólítást küldtek ki a gyomos ingatlanok használóinak.


Zalaegerszeg pollenterhelésben első

S mindez milyen hatással járt? Az idei szezonban az összpollen-terhelés áprilisig radikális emelkedést mutatott, az ezután bekövetkezett csökkenés jelentős, azonban májusig még így is meghaladta a tavalyi értékeket. Az esős időjárásnak köszönhetően a pollenterhelés egészen a 26. hétig csökkent. A 29. héten a folyamatosan virágzó nyári gyomok mellett jelent meg a parlagfű pollenje, és július végére (31. hét) némi enyhülés után másfélszeresére nőtt a pollenterhelés. Az országban Budapest mellett Zalaegerszeg tartotta az első helyet. Berobbant a szintén erősen allergizáló üröm (az előző héthez képest több mint tízszeres szórással), és több mint kétszeresére nőtt a parlagfű levegőbeli pollenkoncentrációja.

Augusztus első hetében a parlagfű pollenjei már az összpollen 10 százalékát tették ki. Koncentrációja az előző héthez képest háromszorosára emelkedett, az országban Békéscsaba mellett Zalaegerszegen nagyon magas volt.

A zalaegerszegi mérések alapján az összpollen-koncentráció csak február, március és június hónapban volt kedvezőbb, mint az előző év azonos időszakában. Július-augusztusban rendre a tavalyi nagyon magas szinteket sikerült elérni. A régióban májustól az egerszegi pollenmennyiség jelentősen meghaladta Győr és Szombathely adatait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!