Belföld

2009.10.01. 05:22

Csökkent a forgalom az autópályákon

Budapest - Csökkent a forgalom a magyarországi autópályákon az év eddig eltelt részében, és ez a díjbevételek visszaesésében is megmutatkozott – írta csütörtöki számában a Népszava a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) adataira hivatkozva.

zaol.hu

Az utazási kedv romlását egyértelműen a gazdasági válság rovására írják a szakemberek. 

 Az első nyolc hónapban – a tavalyi év azonos időszakához képest – a forgalom átlagos csökkenése öt százalék körül alakult. Ezen belül az egyes jellemző gyorsforgalmi irányok eltérő mértéket mutatnak. 

 A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom, illetve Magyarország export–import forgalmának lebonyolításában
kiemelkedő szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg. Itt átlagosan 7-10 százalékkal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendő hasonló időszakában. Szintén visszaesés tapasztalható az M3-as és M7-es autópályákon, ennek mértéke megközelítőleg öt százalék.

A forgalom mérséklődése miatt a KKK az idei úthasználati díjakból – a gazdasági válság hatásait figyelembe véve – az Útpénztár számára 43,7 milliárd forint nettó díjbevételre számít, amely 1,7 milliárd forint pótdíjbevételt is tartalmaz.

 Az év első nyolc hónapjában eddig 32,6 milliárd forint nettó díjbevétel keletkezett, amely egymilliárd forint pótdíjbevételt is tartalmaz. Ez az érték négy százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakára érvényes adat. A KKK számításai szerinti a nettó éves tervük pedig kilenc százalékkal marad majd el a tavalyi év eredményétől.

Forrás: MTI, Népszava

 

Ezek is érdekelhetik