Belföld

2009.09.11. 17:11

Székely Tamás: felmérik a felesleges kórházi ágyakat

Budapest - Országosan felmérik a kórházi ágyak kihasználtságát, és ha kell, kapacitásokat csoportosítanak át - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

zaol.hu

A 45 ezer aktív kórházi kapacitásból 4.200 ágy kihasználtsága elmarad az országos átlagtól, de 800 aktív ágyra viszont szükség van ott, ahol most ezekből hiány van - mondta a miniszter.

A tárcavezető közölte: az OEP elkészítette javaslatát az új kapacitásokról, ezeket megküldi a regionális egészségügyi tanácsoknak (ret), a döntést pedig azok fogják meghozni. Ha a ret-ek nem tudnak döntést hozni, az ÁNTSZ mondja majd ki a végső szót. Azonban - tette hozzá a miniszter - nem biztos, hogy a ret-ek úgy döntenek, hogy meg kell szüntetni minden felesleges kórházi ágyat. (A közlés szerint legtöbb kihasználatlan kapacitás a közép-magyarországi régióban van.)

A ret-eknek az ágyszámelosztási javaslat kézhez vételétől 45 napja van arra, hogy meghozzák döntésüket, az ÁNTSZ-nek pedig 30 napja, hogy ezekre rábólintson. Így november végéig meg kell születnie a határozatoknak, amelyek januártól hatályosak – közölte Székely.

A finanszírozásról szólva a tárcavezető elmondta: elkészült a munkaanyag, és jövő hétre várják a szakmai szervezetek javaslatait. A tervek szerint az év hátralévő részében egy fix összeget kapnak az intézmények, de továbbra is jelenteniük kell, mennyi beteget láttak el egy adott hónapban.

A miniszter beszámolt arról, hogy októberben kihirdetik a kórházi minimumfeltételeket, amelyre legalább három hónap lesz a felkészülési idő az intézményeknél.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!