Belföld

2009.08.26. 16:04

Pesszimista becslés: a lakosság 30 százaléka betegszik meg új influenzában

Budapest - Hamarosan megkezdődik a lakosság tájékoztatása az új influenzavírussal kapcsolatban, közben folynak az oltóanyag humánklinikai vizsgálatai - mondta el az egészségügyi miniszter az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai rendkívüli ülésén Budapesten.

zaol.hu


A vírusellenes szerek alkalmazása egészséges embereknél több veszéllyel jár, mint amennyi hasznot hoz

Székely Tamás beszámolt arról, hogy az oltóanyag kiszállításának ütemtervei elkészültek. Amennyiben befejeződnek a klinikai vizsgálatok, várhatóan októberben a tervezett mennyiség - négymillió adag - fele raktárba kerülhet. Kiemelte: 7-10 nap múlva derülhet ki, hogy hatásos-e az oltóanyag.

Kormányhatározat született arról, hogy a gyártó Omninvesttel szerződést köthet a szaktárca négymillió egység oltóanyag szállítására. További kétmillió adag pedig patikai forgalomba kerül majd, és kijelölték azon kórházakat, ahova a betegeket szállítani lehet majd. Székely Tamás elmondta azt is, hogy megfelelő mennyiséget készleteztek a vírusellenes szerekből, ami azt jelenti, hogy a lakosság 7,5-8,5 százalékát lefedő mennyiség van a készletraktárakban. 
    
A tárcavezető beszámolt arról is, az iskolakezdésre tekintettel 600 ezer tájékoztató szórólapot osztanak majd szét az iskolákban. A gyermekek oltását mindenképpen szülői beleegyezéshez kötik majd, egyben kijelentette: továbbra sem gondolják úgy, hogy a pedagógusokat be kellene oltani az ingyenes oltóanyaggal.
    
Falus Ferenc országos tiszti főorvos a bizottsági ülésen elmondta, egyre több információ jut el a szakemberekhez az új vírussal kapcsolatban, a legfőbb az, hogy a szövődmények nem ugyanazoknál a veszélyeztetett csoportoknál jelentkeznek, mint a szezonális influenzánál. A fiatalok, a terhesek, a túlsúlyosak és az anyagcsere-zavarban szenvedőknek a veszélyeztetettsége nagyobb, mint a szezonális influenzánál - mondta. Új információ az is - folytatta a szakember -, hogy a vírusellenes szerek alkalmazása egészséges embereknél több veszéllyel jár, mint amennyi hasznot hoz.
    

6-8 hét alatt szállítják a négymillió adagot, és 8-10 hét alatt beadható az oltás

Az ellenzéki képviselők egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy megfelelőnek ítélik a kormány felkészülését egy esetleges járványra, azonban több képviselő is a technikai részletekre volt kíváncsi. Mikola István (Fidesz) úgy fogalmazott: jó érzéssel tölti el, hogy a kormány kezdi komolyan venni a felkészülést. Azonban megjegyezte, hogy a nyilvánosságra hozott esetszám csak a "jéghegy csúcsa", a betegszám valószínűleg a százszorosra rúghat. 
    
Csáky András független képviselő azt mondta, néha úgy érzi, hogy az új vírus körüli megnyilatkozások "túldimenzionáltak", véleménye szerint helyén kellene kezelni a kérdést. Egyben megkérdezte, van-e bármiféle felmérés arra vonatkozóan, hogy hányan kérnek majd az oltásból. 
    
Székely Tamás arra a kérdésre, hogy ki fogja beoltani azokat, akik kérnek majd az oltásból, azt válaszolta, a háziorvosok, a foglalkozás-egészségügyi és az iskolaorvosok, de valószínűleg lehetőség lesz arra is, hogy például a háziorvosi asszisztencia adja be a vakcinát. Elmondta, hogy a tisztiorvosi hivatal folyamatosan tájékoztatja hivatalos körlevelekben az háziorvosokat, a finanszírozásról pedig közölte: a vakcina árának egy részét, 20 százalékát az idei költségvetés tartalékából fedezi a kormány, a fennmaradót pedig a jövő évi költségvetés fogja tartalmazni, külön fejezeti soron. 

A logisztika időben elhúzódó lesz, október első hetétől kezdődően folyamatosan szállít a gyártó - mondta a miniszter, hozzátéve, körülbelül 6-8 hét alatt szállítják a négymillió adagot, és 8-10 hét alatt beadható az oltás. Falus Ferenc szerint lesz elég idő az oltásra még az esetleges járvány magyarországi megjelenése előtt.
    

A legpesszimistább becslések szerint a lakosság 30 százaléka betegszik meg új influenzában

Felmérés készül, hogy a háziorvosoknál milyen többletköltséggel jár az oltás beadása, de ahogy a tárcavezető fogalmazott, "megpróbálnak forrást szerezni". Megjegyezte: a szezonális influenzaoltások már az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában vannak. Székely Tamás képviselői kérdésre közölte azt is, hogy a gyártó tárgyal az oltóanyag külföldi értékesítéséről, de először a hazai igényeket fogják kielégíteni.
    
Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke megjegyezte, véleménye szerint rossz üzenet a lakosságnak, ha az egészségügyi miniszter azt nyilatkozza, nem fogja magát beoltatni az új vírus elleni oltóanyaggal. Székely Tamás erre reflektálva azt mondta, mivel nem tartozik a veszélyeztetett csoportba, ezért nem gondolta azt, hogy beoltassa magát. Mint mondta, valóban nem gondolta végig, hogy ennek milyen üzenete lehet, így elképzelhető, hogy mégis kérni fogja az oltást.
    
A legpesszimistább becslések szerint a lakosság 30 százaléka betegszik meg új influenzában, a legoptimistább variáció szerint pedig 2-3 százalék. Az egészségügyi miniszter tájékoztatójában elmondta, Magyarországon eddig 151 beteget regisztráltak, közülük egy halt meg, a világon összesen eddig 253.169 megbetegedést észleltek és 2572-en haltak meg.
    
Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke az ülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: sem alábecsülni, sem túlreagálni nem szabad a járványügyi felkészülést, és mindenképpen higgadt megnyilatkozásokat kell tenni. Hozzátette: az európai járványügyi központ is megfelelőnek ítélte a magyar felkészülést. Kérdés kapcsán közölte: az oltóanyag patikai ára nagyságrendileg annyi lesz, mint amennyibe a szezonális influenza elleni injekció kerül.


Forrás: MTI


Sertésinfluenza - olvassa el ide kattintva az eddigi híreket! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!