Belföld

2009.07.27. 13:45

Gyermekhalál az Aquaworldben a belső vizsgálat emberi mulasztást állapított meg (frissítve 20:37)

ZH - Fekete zászló leng annak a dunaújvárosi iskolának a kapuja felett, ahová az a kilencéves kisfiú járt, akit a múlt hét végén beszippantotta a szörfmedence hullámkeltő gépe az újpesti Aquaworldben, ahol a belső vizsgálat kiderítette, emberi mulasztás történt.

zaol.hu


Mint arról korábban beszámoltunk, a 9 éves kisfiú az egyik medence vízelvezető csatornájába esett és életét vesztette.

Kemény Gábor, a fürdőt építtető cég volt műszaki vezetője a tragédia után nem sokkal  azt nyilatkozta: "borítékolható" volt egy nagyobb tragédia, mert nem fordítottak elég időt a fürdő biztonságossá tételére. Erre reagálva Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketing és értékesítési igazgatója közölte: minden szakhatósági engedélyük megvolt a működéshez, s mikor a műszaki vezető kitért arra, hogy  többen szenvedtek már csonttöréses baleseteket a csúszdákon. Kelecsényi Ágnes azt mondta, kisebb balesetek - elcsúszások, elesések - történtek, mint minden fürdőben, ezek egy része töréssel is járt, de "egy ilyen üzemnél ezek előfordulhatnak".

Hogy mi történt pontosan, s mi vezetett a 9 éves Soma tragédiájához, mindig nem tisztázott, a rendőrség folyamatosan elemzi a kamerafelvételeket,  s bár  a hírek az Emi-Tüv Kft szerint több berendezést is bevizsgált az Aquaworldben, kiderült, a szörfmedence vizsgálatát a park nem kérte.

- Ha lett volna a létesítmény egészére vonatkozó kötelező bevizsgálás, akkor valószínűleg nem történik meg a tragédia - mondta  a Borsnak Madaras Gábor, az Emi-Tüv Kft. vezetője.  - A berendezés gépházának lejáratát záró aknafedelet csavarokkal kellett volna rögzíteni. Amikor a fiú rálépett, a fedél elmozdult, ő pedig beesett a gépházba, ahol gyakorlatilag ledarálta a berendezés. A tragédia felelőse minden bizonnyal az lesz, aki nem csavarozta vissza a fedelet.

Mindeközben Dunaújvárosban sokan gyászolják a 9 éves fiút. Soma egykori iskolája kapujában  fekete lobogó jelzi a tragédiát.

-  Nagyon szerettem ezt a kisfiút, a szívemhez nőtt az évek alatt. Higgyék el, nekem legalább annyira fáj az elvesztése, mint a szüleinek. Soma harmonikus családban nőtt fel, a szülők erőn felül is mindent megpróbáltak megadni neki és hét évvel idősebb nővérének, Noéminek. Talán ennek is köszönhető, hogy a kisfiú kifejezetten érdeklődő, kalandkereső és bátor volt. Imádta az újdonságokat, semmitől sem rettent vissza, egyik kedvenc hobbija volt a karatézás. A családnak az utóbbi időben nem volt könnyű, hiszen az édesanya is nagyon súlyos beteg volt. Azért is mehettek közösen az újpesti Aquaworldbe, hogy a nehéz hónapok után közösen kapcsolódjanak ki - nyilatkozta  a fiú osztályfőnöke, Tóth Katalin a Borsnak. 

A  belső vizsgálat, amelyet az Aquaworld indított az élményfürdőben múlt csütörtökön történt tragédia után emberi mulasztást állapított meg, a cégtől négy dolgozót küldenek el  - közölte az Aquaworld Zrt.

A belső vizsgálat a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg, amelynek nyomán az üzemeltető a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszünteti - írta Kelecsényi Ágnes marketing és értékesítési igazgató az MTI-hez eljuttatott  közleményben.

"E felelős munkatársak észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le a működését, pedig hatáskörük ezt lehetővé tette. Ezen túl tájékoztatási kötelezettségüknek sem tettek eleget, mert nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról, aki ha tudott volna a problémáról, hatáskörében felelősen eljárhatott volna" - indokolta a döntés hátterét. Ezen túl két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony - olvasható a közleményben.



Forrás: Zalai Hírlap, MTI, Bors

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!