Belföld

2009.07.10. 06:15

Ficam, törés, zúzódás - Szünidei gyermekbalesetek

Nagykanizsa - Ma temetik el azt a 12 éves zalalövői kislányt, aki a múlt héten szenvedett tragikus kimenetelű vízi balesetet a helyi Borostyán-tónál. Utánajártunk annak, hogy a nyári szünidő alatt milyen veszélyek leselkednek a kiskorúakra.

Sámel József


Az évzáró napján tört el a könyöke

A vakáció beköszöntével nemcsak a kellemes nyári élmények, de a gyermekeket ért balesetek száma is megszaporodik. A fenti megállapítást a kórházi statisztika is alátámasztja, a szünidő óta jó pár törést és zúzódást kellett már helyrehozniuk az orvosoknak.

A 13 éves Kiss Máté a vakáció kezdete óta gipszben van. Az évzáró napján tört el a könyöke, így alig pár órát élvezhette a szünidőt.

- Szerencsétlen baleset volt - bocsátotta előre a kamasz, akit családi körben ért a sérülés. - A hegyen voltunk, apuék tettek-vettek a ház körül, én meg magamban focizgattam. Sajnos, a fű vizes volt, megcsúsztam, s eltörtem a könyökömet. Először nem is fájt annyira, de pár perc múlva rendesen megdagadt, úgyhogy a kórház felé vettük az irányt. Még pár hétig hordanom kell a gipszet, aztán remélem leszedik rólam, a haverok már így is halálra frocliznak.

- Tulajdonképpen nem ijedtünk meg, hiszen tudta mozgatni a karját - mondta Máté édesapja, Kiss István.

Az édesapa szerint a kajlaság számlájára írható a baleset. Máté amúgy nehezen éli meg a kényszerpihenőt, az örökké mozgó srác mostanában olvasással, számítógépezéssel, tévénézéssel üti el az időt.


A gyereknek nincsen veszélyérzete: nem számol azzal, hogy bajjal is végződhet, ha magasról ugrik a mélybe
Fotó: Varga György

Vannak jellegzetes nyári balesetek

- A nyári időszakban érzékelhetően megnövekszik az úgynevezett gyerekbalesetek száma, nálunk 10-20 százalékkal több ilyenkor a zúzódás, a ficam és a törés - árulta el dr. Muzsek István, a nagykanizsai kórház baleseti sebészeti osztályának vezetője, aki szerint vannak jellegzetes nyári balesetek. - A legtöbb gyermek bringázás, görkorizás közben, a játszótéren vagy a társasházak tövében lévő porolón csimpaszkodva sérül meg. A zúzódásokon és ficamokon túl, a csukló- és felkartörések a legjellemzőbb sérülések, utóbbiak rendszerint műtéttel végződnek. Szerencsére a fiataok jóval hamarabb gyógyulnak, mint a felnőttek, így ha nincs komplikáció, 3-4 nap után haza is térhetnek.

A nyári szünidő, a gyerekekre szakadt hatalmas szabadidő miatt, tipikusan az az időszak, amikor a szülőknek, nevelőknek még fokozottabban kell figyelni, hiszen a túlzott felszabadultság komoly veszélybe is sodorhatja a fiatalokat.

Nem titok, hogy a közlekedés az egyik ilyen veszélyforrás, a statisztikák szerint balesetek következtében több gyermek hal meg a világon évente, mint az összes betegségben együttvéve. Bár a balesetmegelőzési propagandának köszönhetően a tragédiák száma évről évre csökken, az áldozatok között mégis növekszik azoknak a száma, akik kerékpáron vagy gyalog szenvedik el a szerencsétlenségeket.


Grafika: Urbanics Pál

Utóbbiak tükrében még sajnálatosabb a hazai KRESZ hiányossága, ami szerint a fiatalkorúakat sem kötelezik védősisak viseletére. Svédországban mások a szabályok, ott például kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást is indíthatnak a szülők ellen, ha a gyermek védőfelszerelés nélkül teker az utcán.


A baj bárhol és bármikor megtörténhet

Pedig a baj bárhol és bármikor megtörténhet, gyakorló szülők erről órákig tudnának mesélni.

- Áron fiam kész veszélyforrás, mindig történik vele valami - mondta Hanuszné Rodek Edina. - Ezt a hajlamot valószínűleg az apjától örökölte, állítólag ő is tele volt kék-zöld foltokkal annak idején.

Mint kiderült: a három és fél éves Áron valóban vakmerő dolgokat tesz, egyszer nekifut a fürdőkád szélének, máskor műanyag motorjával ugrat le a lépcsőn.

- Bár folyamatosan figyelünk rá és sosem hagyjuk egyedül, ennek ellenére sem tudjuk megóvni mindentől - folytatta az anyuka, aki szerint a kisebb balesetektől nem szabad megijedni, hiszen - ahogy a szólás tartja - eb csont hamar beforr.


A Nagyrécse melletti, Baczónaki-hegyen lévő lovastáborban minden előírást igyekeznek megtartani. Horváth Renáta táborvezető az egyik ifjú lovas hölgy sisakját igazítja meg
Fotó: Szakony Attila

Táborozás

Mint azt a múlt heti zalalövői tragédia is bizonyította, a nyári táborok sem veszélytelenek. A Nagyrécse melletti, Baczónaki hegyen lévő lovastáborban szerencsére ezidáig nem történt baleset, igaz a szervezők már az első nap kioktatták a gyerekeket.

- A táborban 10-12 éves gyerekek vannak, ők már fel tudják fogni, hogy a ló veszélyes üzem , vannak szabályok, melyeket akarom nem akarom, egyszerűen be kell tartani - szögezte le Ignácz Renáta, aki civilben iskolai védőnő is. - Ilyen például, hogy nem állunk a ló háta mögé, nehogy megrugjon minket, de említhetném a védőfelszerelések - gerincvédő, kobak - fontosságát, melyek nélkül nem lehet lóra ülni. Persze kisebb balesetek bármikor előfordulhatnak, tavaly például az egyik póniló rálépett az egyik kislány lábára, de az ijedtségen és a pityergésen túl nem történt komolyabb sérülés. A táborban egyébként van elsősegélydoboz, ám ahogy eddig sem, remélhetőleg ezt követően sem kell majd elővenni.

A szükséges biztonsági előírásokat a Csapiban szervezett Holnapocska táborban is kőkeményen betartják. Mint azt Gerlinger Sándor táborvezető elmondta: olyan programokat próbáltak szervezni, amelyek kielégítik a gyerekek felfokozott mozgásigényét, ugyanakkor a biztonsági intézkedések minimálisra csökkentik a balesetek lehetőségét.

- Mi is hallottunk a zalalövői tragédiáról, ám ez a szerencsétlen eset nem nyomhatja rá a bélyegét a táborozásra, jóllehet tudat alatt azóta jobban figyelünk a gyerekekre - árulta el a táborvezető. - Minden programot a maximális biztonsági előírások szerint szervezünk: A vízbe csak felnőtt felügyeletével mehetnek a gyerekek, s ha este tábortüzet rakunk, a poroltót is közelebb helyezzük.

A Holnapocska táborban tegnap éppen íjászkodtak a fiatalok, a bekerített részre azonban csak az léphetett, akinek íj volt a kezében.

Amint arra fentebb céloztunk: a legtöbb gyerekbaleset közlekedés közben történik, s bár a fiatalok számos esetben valóban figyelmetlenek és maguk okozzák a bajt, a szakemberek szerint azért közvetve vagy közvetlenül a felnőttek is felelősek. Ha egy gyereket baleset ér, az is hibás, aki nem fogta a kezét, aki nem tanította meg közlekedni vagy a kormány mögött ülve nem vigyázott rá eléggé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!