Belföld

2009.06.29. 04:40

Átszervezik a börtöncégeket

Budapest - Év végéig átalakítják a 12 hazai börtöncéget: összevonás, konszernné, közüzemmé alakulás, elszámolás vár rájuk - írta hétfői számában a Népszabadság.

zaol.hu

A racionalizálás fő oka, hogy a tizenöt éve változatlan struktúrában működő, fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társaságok az elmúlt években veszteségessé váltak és az állami támogatásuk is folyamatosan csökken - közölte a lap. A jelenlegi 12 kft.-ből 7 termel veszteséget, csak a mezőgazdasági kft.-k, valamint a biztos megrendelés-állománnyal rendelkező tököli üzem hoz nyereséget.
    
A társaságok átszervezésének célja a kedvezőtlen folyamatok megállítása, amit összevonásokkal, néhány gazdasági társaság közüzemmé alakításával, valamint egy szerződéses együttműködésen alapuló mezőgazdasági konszern létrehozásával kívánnak elérni. Összevonnák a váci, a budapesti és a márianosztrai cégeket, amivel egy új, fővárosi központú kft.-t hoznának létre. A tököli Duna Papír Kft. önálló maradna, a sopronkőhidai, a balassagyarmati, a sátoraljaújhelyi és a kalocsai cégekre viszont végelszámolás vár. Ezekből egy négy telephellyel rendelkező közüzem jönne létre.
    
A közüzem új működési forma, lényege, hogy biztosítsa a különböző költségvetési intézmények belső ellátását - mutatott rá a Népszabadság. A lapnak nyilatkozó Tóth László, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának gazdasági és informatikai parancsnokhelyettese azt mondta: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alá tartozó területeken a jövőben számos közbeszerzés elhagyható lesz, az egyenruhákat, sapkákat, a felszerelési tárgyakat az új bv-közüzem gyárthatja majd le.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!