Belföld

2009.06.23. 02:29

A vízparton sem nyaralnak...

Zalaegerszeg - Miközben a család korlátozott anyagi lehetőségei miatt egyre több fiatal kényszerülne nyári munkát vállalni,a cégek, túl a válság okozta első sokk miatti elbocsátásokon, a korábban diákoknak fenntartott idényjellegű munkákra elsősorban korábbi dolgozóikat igyekeznek visszahívni.

Varga Lívia

A hahóti Márfi Gábor az utóbbi években szinte minden nyarát vízparton töltötte. No persze nem napozással. Életeket mentett. Korábban a Balaton északi partján, most pedig az AquaCityben, legutóbb épp egy hete húzott ki a négyméteres vízből egy fuldoklót.

- Nagyon takarékosan bánok a fizetésemmel, a nyáron megkeresett pénzből finanszírozom ugyanis a főiskolán keletkező kiadásaimat, s amíg futja belőle, a megélhetésemet is - meséli a vízimentőként s uszodamesterként tevékenykedő fiatalember, aki civilben a szombathelyi tanárképző főiskola földrajz-környezetvédelem szakán tanul, s a következő szemeszterben végez. - Mivel fontos számomra, hogy dolgozzak, sok helyütt megfordultam már az elmúlt években. Tevékenykedtem szalag mellett, tavaly nyáron pedig New Yorktól északra egy gyermektáborban oktattam íjászatot, és különféle logisztikai feladatokat láttam el.

Gábor környezetében, mint meséli, sok fiatal vállal munkát, s nem minden esetben a kényszer viszi rá őket erre.

- Úgy látom, a diákok többsége nem várja el a szüleitől, hogy eltartsák - folytatja Márfi Gábor -, és ez így is van rendjén. Én is megtehetném, hogy otthon lógatom a lábam, ám inkább dolgozom, ha van lehetőség, év közben is. A vizek szerelmese vagyok, s doppingol, ha másokon segíthetek.

Bár a diploma nagyon fontos számára, az általa választott pálya meglehetősen telített, így azt is elképzelhetőnek tartja, hogy úszómesterként helyezkedjen el, ehhez pedig jól jön majd a most megszerzett gyakorlat.

Nyaralás? Nos, az még a jövő zenéje, esetleg augusztusban pár nap, természetesen csakis vízközelben, talán a tenger partján, lent délen...

Gábor szerencsés volt, hisz a válság okozta túljelentkezésből nem érzékelt semmit, sokaknak azonban nem jut majd munka ezen a nyáron. Idén nem alkalmazunk diákokat, korábbi dolgozóinkkal oldjuk meg az idényjellegű munkát. Hogy miért? Mert ők jobban rászorulnak - mondta az egyik, korábban sok diáknak munkát adó cég illetékese lapunknak.

- Hasonlóan az országos helyzethez, Zalában is jóval több diák szeretne nyári munkát végezni idén, mint az ezt megelőző években, a lehetőségek viszont jóval korlátozottabbak, hiszen míg tavaly napi szinten két-háromszáz diákunk dolgozott, idén ennek talán harmada tud majd részt venni a különböző általunk közvetített munkákban - fogalmaz Horváth Imre, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet képviseletvezetője. - Jelen pillanatban legtöbb tennivaló a mezőgazdaságban adódik a fiatalok számára, kukorica-címerezésre, gyümölcsszedésre és kertészkedésre, ezek mellett pedig kisebb betanított, valamint pénztárosi munkákra keresnek diákokat a cégek. Balaton-parti állásból viszonylag kevés van, a strandokra meglehetősen nehéz bekerülni.

Mivel a lehetőségek a válság következtében nagyon beszűkültek, a korábbinál jóval könnyebb feltölteni a fizikai munkát igénylő álláshelyeket is, teszi hozzá Horváth Imre.

- Van egy mag, amely évközben is folyamatosan dolgozik, nyáron, ezen belül is főként júliusban és augusztusban azonban minden esetben ugrásszerűen megnő a kereslet, a válságtól függetlenül is. S bár 16 éves kortól jelentkezhetnek hozzánk a diákok, a cégek jellemzően a 18 év feletti korosztályt részesítik előnyben. A minimum órabér diákmunka esetén 411 forint, ám 6-700 forintig, természetesen a munka típusától s az ahhoz szükséges nyelv- vagy egyéb szaktudástól függően, bármi előfordulhat.

Hasonló tapasztalatokról számol be a Meló-Diák régióvezetője, Ferencz Pál is.

- Négy-öt évvel ezelőtt észleltük először, hogy vannak diákok, akiknek fizetése beleszámít a családi kasszába, ma azonban már a munkát vállaló fiatalok fele ebben a cipőben jár - közli a régióvezető. - S míg korábban mindössze két-három olyan hallgatónk volt, aki tandíjra gyűjtött, most jóval negyven fölött jár ez a szám. Ennek ellenére sajnos ritka az a diákmunka, amellyel ezt a jelentős összeget meg lehet keresni.

A Meló-Diák tanfolyamokkal is próbálja serkenteni az elhelyezkedést, vízimentőket s animátorokat is képeznek.

- Bár lényegesen olcsóbb lenne, ha a cégek diákokat foglalkoztatnának, érthető módon elsősorban saját dolgozóikat látják el munkával, ennek folyományaként pedig sajnos negyven százalékkal csökkent a nyári álláshelyek száma, elsősorban a termelésben.

A hálózat zalai adatbázisában nyomdai, vízimentős és felszolgálói munka várja a fiatalokat, s akad egy-két stand a Balaton-parton, ahova árusokat kértek, ám a szezon csak nem akar beindulni...

- A lehetőségek elsősorban Nagykanizsán szűkültek be - folytatja Ferencz Pál -, hiszen míg tavaly mindössze húsz százalékkal volt magasabb a foglalkoztatás Zalaegerszeg és Keszthely térségében, mint Nagykanizsán, mostanra ez az arány hetven-húszra változott. Jelentkezők azonban a megye minden részéből vannak. Hihetetlen, de újabban már a 13-15 évesek is egyre nagyobb számban akarják regisztráltatni magukat rendszerünkben, törvényesen foglalkoztatni azonban 15 éves kortól lehet csak.

A szakember úgy látja, jelenleg nincs olyan munka, amit ne lehetne betölteni, hiszen míg korábban takarításra s erdészeti munkák-ra lasszóval kellett fogni az alanyokat, mára ezek a he-lyek is egytől egyig elkelnek.- Mivel a hatalmas kereslettel szemben a kínálat meglehetősen szűk, félő, hogy az elutasított diákok egy részea feketegazdaságban keres majd munkát, felvállalva azt a kockázatot is, hogy munkaadója esetleg nem fizeti ki - teszi még hozzá a régióvezető.

A zalaegerszegi Gerencsér Szabolccsal a Meló-Diák irodájában futottunk össze. Ő a dolgozó kisebbséghez tartozik, az AquaCityben helyezkedett el beléptetőként.

- Élvezem ezt a munkát, szabadidőm is van mellette, így jól telik a nyár - mondja mosolyogva az elektrotechnikusi végzettséggel rendelkező fiatalember. - Nem ez az első állásom, dolgoztam már például nyomdában és szórólapoztam is. A pénzt szórakozásra költöm, erre ugyanis ennyi idősen már nem szívesen kérnék pénzt a szüleimtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!